În cadrul manifestărilor organizate la Sfântu Gheorghe marți, 25 ocrombrie a.c.,  cu ocazia Zilei Armatei României, au fost premiați câștigătorii  concursului de desene cu tema „Armata prin ochii copiilor”, organizat de Biroul informare-recrutare din cadrul Centrului militar judeţean(CMJ) Covasna.

În cadrul competiției la care au avut posibilitatea să participe copiii  înmatriculați în instituțiile de învățământ din județul Covasna, cu vârste cuprinse între 6 și 18 ani împliniți, au fost înscrise 96 de desene care au fost încărcate pe pagina de facebook a CMJ, pentru a fi votate de public.

Vorbind despre acest „proiect de suflet la care Centrul Militar participă de câțiva ani încoace”, comandantul Garnizoanei Sfântu Gheorghe, lt. Col. Ing Dorin Neagu a spus:

„Este deja a IV-a ediție a concursului de desen destinat elevilor covăsneni, concurs  care se bucură de o popularitate din ce în ce mai mare. Am fost  uimit, împreună cu colegii mei, să văd cât de frumos ne văd copiii  pe  noi, militarii Armatei Române.  Am fost  surprins să văd cât de multe aprecieri, cât de multe like-uri  pe facebook primesc pozele în care noi suntem reprezentați așa cum  se pricep copiii să ne facă, așa frumoși  și impresionanți”.

După numărul de aprecieri primite pentru desenele înscrise în concurs, pe primele 3 locuri s-au clasat elevii:  AVRAM  MĂLINA ELENA, elevă în clasa a V-a la Școala Gimnazială „Váradi József” din Sf. Gheorghe- LOCUL I; IORDAN LUCA SEBASTIAN, elev în clasa a V-a la Școala Gimnazială „Váradi József” – LOCUL IIPUȘCĂRĂU RADU CRISTIAN, elev în  clasa I,  la  Scoala Gimnazială „Nicolae Colan” din municipiu-LOCUL III.

Premianții au primit din partea organizatorilor premii în valoare de 1000 lei (locul I- 500 lei, locul II-300 lei și locul III- 200 lei) oferite de sponsorul Bertis, cu sprijinul Asociației Ecou, iar restul participanților au primi premii de participare – diplome, mape, pixuri, dulciuri și pungi cadou personalizate, care au însumat cca 2000 de lei.

Adresându-le felicitări celor trei premianți, lt. col. ing. Dorin Neagu a mai spus: „ Eu sper că acești copii peste 20-30 de ani să fie aici unde stăm noi, alături de oficialitățile județului, de comandanții/șefii instituțiilor militare și publice din județ, și eu sper să fiu acolo undeva, în mulțime, ca un oștean în rezervă, alături de camarazii mei,  și să vă aplaud din nou.”

Se cuvine ca noi, societatea de astăzi, să plecăm capul cu recunoștință în fața eroilor neamului,  să-i prețuim și să-i cinstim așa cum se cuvine!

Pentru toți cei prezenți, dar mai ales pentru tinerii care au participat  la sărbătoarea Zilei Armatei României organizată în fața Grupului Statuar „ Mihai Viteazul”, comandantul Garnizoanei Sfântu Gheorghe a vorbit, în discursul său, despre jertfa ostașilor români care și-au apărat țara cu arma în mână, cu prețul vieților lor.

„25 octombrie a rămas în memoria poporului român  ca fiind  ziua în care Armata României a eliberat ultima brazdă de pământ  românesc.  Dacă la 8 septembrie orașul nostru, Sfântu Gheorghe, era primul oraș eliberat de sub ocupația hortysto-hitleristă, campania de recucerire a Transilvaniei a continuat cu Tg. Mureș, Cluj-Napoca, Oradea, iar  în 25 octombrie cu Satu-Mare și Carei.

Efortul Armatei Române în această Campanie a fost uriaș, mai ales pentru acele timpuri.  Au fost  angajați în luptă peste 275.000 de militari,  au fost străbătute 4 masive muntoase, au fost forțate 5 cursuri de apă, s-au înregistrat 50.000 de militari morți, răniți sau dispăruți și au fost eliberate, în total,  872 de localități.

Se cuvine ca noi, societatea de astăzi, să plecăm capul cu recunoștință în fața eroilor neamului,  să-i prețuim și să-i cinstim așa cum se cuvine. Să  nu uităm faptul că datorită lor trăim astăzi  într-o  țară liberă și independentă.  Datorită lor vorbim astăzi graiul strămoșesc, datorită lor statul nostru este național, unitar și  indivizibil și, probabil că datorită lor sau în mare măsură le datorăm și lor faptul că astăzi facem  parte din cele mai puternice alianțe politico- militare  și economice din lume. Și, de asemenea, este imperios necesar  să transmitem aceste gânduri și generațiilor următoare”.

Maria CREȚU-GRAUR

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail