Elevii de clasele V – XII, de la școlile sau secțiile cu predare în limba maghiară din județele Brașov, Covasna, Harghita și Mureș se pot înscrie la concursul de competențe lingvistice în limba română pentru minorități – „Carte frumoasă, cinste cui te-a scris”.
Concursul, aflat la cea de-a XVII-a ediție, va avea loc în data de 10 mai 2019 și va reuni 250 de elevi, la Colegiul Național „Marton Aron”, din Miercurea Ciuc (organizator principal al competiției), locurile fiind ocupate în ordinea înscrierilor.
Competiția este avizată de Ministerul Educației Naționale și este cuprins în calendarul Activităților Educative Regionale Și Interjudețene, fără finanțare M.E.N., la poziția 1353.
Pot participa elevii claselor V-XII de la școlile cu predare în limba maghiară sau de la secția maghiară a altor școli, din județele Brașov, Covasna Harghita și Mureș. Înscrierile se pot face doar în format electronic, în perioada 8- 18 aprilie 2019.
Competiția vizează dezvoltarea competenţelor lingvistice în limba română pentru elevii de gimnaziu şi liceu ai minorităţilor și cuprinde o singură probă, scrisă, de două ore – pentru clasele V-VII și de trei ore pentru clasele VIII – XII. Conform regulamentului, subiectele pentru fiecare nivel de studii vor fi elaborate de către membrii Comisiei de evaluare a Concursului, numită prin decizie de către Inspectorul de specialitate al IȘJ Harghita.
După finalizarea procesului de evaluare și notare, care va dura între 2-5 zile, se vor afișa pe site-ul oficial al Colegiului Național „Marton Aron”, http://urrvw.mag.ro/, numele elevilor premianți și ale profesorilor coordonatori. Premiile se vor acorda în cadru festiv, la București, la Instituția Guvernului, elevii premianți și profesorii acestora, beneficiind și de o excursie gratuită de o zi, în capitala țării. Condițiile de deplasare și data acesteia vor fi anunțate ulterior doar premianților și profesorilor coordonatori.
Premiile se vor acorda după cum urmează: câte un premiu I, II și III la fiecare clasă gimnazială și liceală, câte o mențiune la fiecare clasă, se arată în regulamentul competiției.
Valoarea premiilor acordate elevilor, ca și excursia de premiere la București vor fi asigurate de sponsorii și partenerii concursului: secretariatul General al României, Instituția Prefectului județului Harghita, Inspectoratul Școlar Județean Brașov, Covasna, Harghita și Mureș, Asociația Comunitară Românească din Miercurea Ciuc, Fundația Colegiului Național Marton Aron, au transmis organizatorii.
Regulamentul competiției și detalii pot fi aflate accesând site-ul Inspectoratului Școlar Județean (IȘJ) Covasna, www.isj.educv.ro, la secțiunea „articole recente”.
Ana Ciorici COSTACHE