Preotul ortodox Vasile Antonie Tămaș, din Vâlcele, a anunțat lansarea unei noi campanii caritabile, dedicată, de această dată persoanelor cu distrofie musculară. Campania se va încheia în 26 iulie, atunci când preotul va împlini vârsta de 30 de ani, deoarece acesta dorește să marcheze celebrarea frumoasei vârste ajutându-i pe reprezentanții Asociației Distroficilor Muscular din România (ADMR).
„Am luat hotărârea ca, peste două luni, în ziua în care voi împlini 30 de ani, adică în data de 26 iulie, ziua mea de naștere atingând atunci o cifră simbolică, să fie celebrată într-un mod diferit. Pornesc, așadar, (…) împreună cu dumneavoastră, precum în ultimii ani am pornit multele noastre campanii umanitare, într-o campanie umanitară care vine în sprijinul Asociației Distroficilor Muscular din România (ADMR).”- a anunțat preotul Vasile Antonie Tămaș.
Potrivit acestuia, scopul campaniei constă în susținerea ADMR să își realizeze proiectele, dar și în sprijinirea acesteia de a aduce membri ai asociației – mai ales din rândul celor care nu au ieșit ani de zile din case, în sediul de la Vâlcele, considerat o oază de liniște.
„Distrofia musculară este o boală fără de leac, o boală care se agravează odată cu trecerea timpului, o boală care îi țintuiește pe bolnavi la pat. Sunt foarte mulți care nu au nici măcar posibilitatea de a ieși pe stradă; sunt foarte mulți dintre bolnavi – membri ai acestei asociații a Distroficilor Muscular, care nu au ieșit din casa lor de zece ani. Vorbim, de exemplu, despre un bolnav din București, care (…) nu a ieșit de 10 ani din casă. Așadar, eu am zis că precum ne-am mobilizat pentru toate cauzele naționale atât de bine și atât de frumos, să ne mobilizăm și acum. Avem aproape două luni la dispoziție pentru ca în data de 26 iulie să le putem oferi acestora o donație pentru proiectele lor. Sunt oameni în Asociație țintuiți în scaunul cu rotile, oameni care (…) nu reușesc să meargă. De aceea, noi trebuie să prețuim, efectiv, și mersul, pentru că Dumnezeu ne-a păzit până acum de alte probleme de sănătate și privind la ei, ne dăm seama de foarte multe ori, că problemele noastre sunt minore față de ale lor. De aceea am pornit în această campanie și vreau ca până în data de 26 iulie, atunci când voi împlini 30 de ani, eu participând cu 200 de lei la această campanie, să fim cât mai mulți cei care donăm (…). ”- a explicat preotul Vasile Antonie Tămaș.
Acum aproximativ un an, acesta a derulat o campanie similară, pentru secția de Boli Infecțioase – copii, a Spitalului din Sfântu Gheorghe. Atunci s-a reușit ca în aproape 10 zile să se adune 1822 de euro și alimente și pampers în valoare de peste 500 de euro.
În ceea ce privește campania demarată zilele trecute, preotul a spus:
„Asociația Distroficilor Muscular din România are sediul în Vâlcele, chiar în satul meu. Sunt oameni frumoși, oameni care depind foarte mult de ajutorul celor din jur și dacă dorim ca ei să-și îndeplinească în continuare planurile; dacă dorim să aibă lemne de foc pentru la iarnă (…), dacă dorim să aibă bani pentru curentul electric și pentru multe alte lucruri, eu zic să ne unim!”- a încheiat preotul.
Președinta ADMR, Maria Teodorescu i-a transmis părintelui un mesaj, cu ocazia lansării acțiunii în sprijinul Asociației:
„Mulțumim din inimă părinte Vasile Antonie Tămaş, că ne <<dăruiți >>NOUĂ, ziua binecuvântată, a nașterii dumneavoastră. Ați crescut printre noi, bolnavii distrofici, ne știți nevoile și boala, de aceea, vă mulțumesc în numele tuturor membrilor comunității noastre, pentru dragostea și sprijinul dumneavoastră. Dumnezeu să vă dăruiască înzecit ceea ce dumneavoastră oferiți!”
Asociația Distroficilor Muscular din România s-a constituit în luna martie 1990 și are drept scop combaterea cauzelor afecțiunilor neuro-musculare și a tuturor factorilor care împiedică integrarea socială a acestei categorii de bolnavi, crearea de condiții care să permită valorificarea potențialului intelectual și profesional al celor afectați de maladii neuro-musculare, ne-a spus președinta Maria Teodorescu.
La sediul ADMR din Vâlcele funcționează și Centrul de Asistenţă şi Tratament al Asociaţiei Distroficilor Muscular din România (ADMR). Inaugurat în luna noiembrie a anului 2011, acesta are zece locuri de cazare. Acolo, persoanele cu distrofie musculară, membre ale Asociației, pot socializa și pot lua parte la diverse activități.
„Ne dorim din toată inima să derulăm și alte proiecte, alte activități, dar, din păcate, nu avem puterea financiară. Un proiect de suflet (de mulți ani îmi doresc să realizăm acest proiect) ar fi să organizăm tabere sociale pentru cei care sunt izolați… avem exemple de membri care nu au ieșit de 10-20 de ani din casă, pentru că stau în blocuri în care nu există lift și nu are cine să îi ajute…”, ne spunea, recent, în cadrul unui interviu, președinta ADMR, Maria Teodorescu.
Cei care doresc să susțină activitatea ADMR pot face donații în contul Asociației. Detalii pot fi aflate accesând http://www.mdaromania.ro/contact/.
Ana Ciorici COSTACHE