Compania Ready Garment Technology (RGT) România a lansat, recent, în parteneriat cu Asociația „Bóbita” din Târgu Secuiesc, proiectul – pilot „Visul textilei”, vizând susținerea refolosirii materialelor textile în activitățile creative derulate în cadrul unităților de învățământ covăsnene.

În urmă cu aproximativ o lună, RGT România a donat aproximativ 28.000 de metri de stofe unor unități de învățământ din județ, și împreună cu Asociația „Bobita”, a lansat un apel către cadrele didactice să realizeze, implicând preșcolarii sau elevii, proiecte creative, din materialul primit.

„Ne-am propus să implicăm tânăra generație, să implicăm copiii, în activități creative realizate cu material textil, să le arătăm micuților că industria textilă este foarte frumoasă. Acum o lună- o lună și jumătate, am donat unor școli și grădinițe, 28.000 de metri de stofe, diferite articole, de diferite culori, și am provocat dascălii din unitățile de învățământ respective și directorii, să facă proiecte împreună cu copiii, în unitățile de învățământ (…). Așa s-a mai născut un program: <<Visul textilei>>.” – a declarat directorul de Relații – Clienți din cadrul RGT România, Ema Alexa.

Ideea proiectului a pornit de la o poveste scrisă de președinta Asociației „Bobita”, Orbán  Imola.

„În limba maghiară am scris o poveste, despre o bucată de material textil care a pornit la plimbare, a intrat în unități de învățământ (….), și și-a dat seama că atunci când era atinsă, își schimba viața, în școală.” – a declarat Orbán Imola.

Potrivit organizatorilor, proiectul a fost primit foarte bine, cadre didactice, elevi, dar și părinți implicându-se în activitățile acestuia și realizând decorațiuni, jucării și alte obiecte din materialul textil primit.

„Practic, noi am oferit 28.000 de metri de material școlilor și i-am provocat pe dascăli și copii să realizeze proiecte, i-am animat.  Acceptanța a fost foarte mare și ne place că au primit atât de bine ideea.” – a spus directorul de Relații – Clienți din cadrul RGT România, Ema Alexa.

Până în prezent, s-au primit materiale de prezentare a proiectelor realizate, de la școli și grădinițe din orașul Târgu Secuiesc, dar și din Lemnia, Sânzieni, Aita Mare, Estelnic, Poian, Mereni.

„Până acum am primit de la Școala <<Apor Istvan>> din Sânzieni – un proiect, de la Grădinița cu Program Prelungit nr. 3 din Târgu Secuiesc – trei proiecte, de la Liceul pedagogic <<Bod Peter>> – un proiect. La școlile <<Bem Jozsef>> – din Lemnia,  <<Apor István>> din Sânzieni, si la Școala Gimnazială <<Kriza János>> din Aita Mare, cadrele didactice, împreună cu copiii și părinți au început să realizeze, cu creativitate, jucării și alte accesorii din textilele primite de la RGT România. Totdată, au primit textile și alte unități de învățământ, din Estelnic, Lemnia, Poian, Sânzieni, Mereni,  dar și Liceul Teoretic <<Nagy Mozes>> din Târgu Secuiesc.” – a declarat Orbán  Imola.

Potrivit organizatorilor, proiectele cele mai reușite vor fi prezentate în cadrul evenimentului organizat cu ocazia Zilei Copilului, de către RGT România. Acesta este planificat la Estelnic, pe data de 26 mai, iar între 9 și 10 iunie, la Sfântu Gheorghe și Baraolt.

O nouă etapă, în septembrie

În luna septembrie este programată o nouă etapă a proiectului.

„Acum se derulează runda I a proiectului, iar runda a II-a, pentru zona Sfântu Gheorghe și zona Baraolt, zone în care au multe școli și grădinițe au primit textile din partea RGT, se va desfășura în septembrie.” – a precizat președinta Asociației „Bobita”, Orbán  Imola.

***

Proiectul „Visul textilei” nu este singurul derulat de RGT România și Asociația „Bobita” din Târgu Secuiesc, parteneriatul dintre acestea durând de aproximativ șapte ani. Printre activitățile derulate împreună se numără Școala de vară și Tabăra de vară „RGT România” – pentru copiii angajaților companiei, dar și programul intitulat „ Bursa Dr. Bock Industries – pentru susținerea copiilor talentați”.

 

Ana Ciorici Costache

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail