Carburanţii se scumpesc din nou. Rompetrol şi Petrom au majorat preţurile atât la benzină, cât şi la motorină. Scumpirea la benzină operată de Petrom este substanţială – 7 bani pe litru.

Noile preţuri ale carburanţilor Rompetrol:

EFIX Benzina 95 5.44 lei

Benzina ALTO 101 6.09 lei

EFIX Diesel 5.35 lei

Diesel ALTO 55 5.76 lei

Noile preţuri ale carburanţilor Petrom:

Premium fără Plumb 95 5,37 lei

Top Premium 99 5,74 lei

Euro Diesel 5 5,29 lei

OMV Diesel 5,47 lei

Petrom, cea mai mare companie de pe piaţă, nu mai anunţă modificările preţului de referinţă la carburanţi, ci doar preţurile la fiecare staţie în parte. Spre exemplu, la staţia din Bucureşti de pe strada Sibiu (zona Drumul Taberei) la 15 august (după modificarea anterioară), un litru de benzină de 95 costa 5,28 de lei iar un litru de motorină Euro Diesel 5 5,19 lei.

Astăzi, un litru de benzină costă, la aceeaşi staţie, 5,35 lei, iar un litru de motorină 5,22 lei. Rezultă, aşadar, o scumpire la benzină cu 7 bani pe litru, iar la motorină cu 3 bani pe litru.

Ce spun benzinarii

Solicitaţi să explice majorările de preţ în condiţiile în care cotaţiile externe ale barilului nu par a justifica asta, reprezentanţii Rompetrol, a doua companie de pe piaţă, au oferit redacţiei MONEY.ro următorul răspuns: “Impactul materiei prime în stabilirea preţului final al carburanţilor trebuie corelat cu evoluţia altor componente, fixe sau variabile, precum cotaţiile internaţionale ale altor materii prime (biodiesel, bioetanol) sau produse finite (motorină şi benzină), cursul valutar (leu/euro, leu/USD sau USD/EUR), diverşi indicatori macroeconomici sau schimbări în regimul de taxare. Astfel, în ultimele trei săptămâni, cotaţiile internaţionale la benzină, motorină şi ţiţei au înregistrat creşteri cu 6.8%, 5.7%, respectiv 6.0%, în timp ce cursul valutar LEU/USD a înregistrat fluctuaţii minore. Aceste schimbări, împreună cu alţi factori socio-economici, au condus la o majorare a preţului benzinelor şi motorinelor în staţiile operate de Rompetrol Downstream cu 0.08 lei/litru, respectiv 0.04 lei/litru (modificări operate pe 30 august 2011)”.

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail