Câteva sute de români din județele Covasna, Harghita și Mureș vor merge la București în data de 29 iulie a.c., unde vor protesta împotriva prevederilor Codului Administrativ votat, recent, de parlamentarii Camerei Deputaților, for decizional.
Totodată, Forumul Civic al Românilor din Covasna, Harghita și Mureș, prin președinte prof. univ. dr. Ioan Sabău-Pop, și Asociația Calea Neamului condusă de dr. Mihai Tîrnoveanu au transmis, în cursul zilei de ieri, o scrisoare către președintele Klaus Iohannis prin care i se solicită să nu promulge Legea privind Codul Administrativ al României, în forma adoptată de Parlament, „act normativ prin care limba maghiară dobândește statut de limbă oficială pe o arie ce depășește cu mult județele Covasna, Harghita și Mureș”, precum și o audiență în data de 29 iulie a.c., după încheierea marșului de protest organizat pentru contestarea votării Codului Administrativ de către Parlamentul României.
În scrisoarea adresată președintelui României se menționează următoarele:
„În numele Forumului Civic al Românilor din Covasna, Harghita și Mureș și al Asociației Calea Neamului – asociații care au ca obiectiv promovarea şi apărarea prin toate mijloacele legale a identităţii naţionale, a drepturilor şi libertăţilor cetăţeneşti ale românilor din judeţele Covasna, Harghita şi Mureş, în condiţiile specifice conferite în această zonă de ponderea lor numeric scăzută – Vă solicităm să nu promulgați Legea privind Codul Administrativ al României, în forma adoptată de Parlament, act normativ prin care limba maghiară dobândește statut de limbă oficială pe o arie ce depășește cu mult județele Covasna, Harghita și Mureș.
Astfel, conform art. 94, alin. (2) din Legea privind Codul Administrativ al României, „Autoritățile și instituțiile publice, precum și celelalte entități juridice prevăzute la alin. (1), prin hotărârea organelor lor deliberative sau după caz, organelor de conducere, pot decide asigurarea folosirii limbii minorităților naționale în unitățile administrativ-teritoriale în care cetățenii aparținând minorităților naționale nu ating ponderea prevăzută la alin. (1)”, respectiv de 20% din totalul populației. Textul de lege menționat impune obligativitatea folosirii limbilor materne ale minorităților naționale nu doar autorităților administrației publice locale și serviciilor publice deconcentrate, enumerate limitativ de Legea fundamentală, ci și instituțiilor publice aflate în subordine, organismelor prestatoare de servicii publice și de utilitate publică de interes local sau județean, precum și prefecturilor, ceea ce contravine art. 120 alin. (2) din Constituție. În acest fel, se nesocotește obligația constituțională a existenței unei ponderi semnificative ca premisă a folosirii limbii materne a persoanelor aparținând unei minorități naționale în relația cu autoritățile publice, pragul de 20% devenind opțional, iar nesocotirea lui este lăsată la arbitrariul organelor deliberative sau chiar a unei singure persoane în cadrul instituțiilor sau autorităților cu conducere unipersonală.
În scopul exercitării dreptului prevăzut la alin. (2) din Legea privind Codul Administrativ al României, în forma adoptată de Parlament, autoritățile publice și entitățile prevăzute la art. 94 alin. (1) „au obligația să pună la dispoziția cetățenilor aparținând unei minorități naționale formulare și texte administrative de uz curent și în limba lor maternă”. Practic, Codul permite introducerea formularelor bilingve în administrație și, mai rău, statuează faptul că redactarea acestora se realizează de către Departamentul pentru Relații Interetnice din subordinea Guvernului României, respectiv de Institutul pentru Studierea problemelor Minorităților Naționale. Prin prevederile sale, noul Cod Administrativ determină deteriorarea statutului de limbă oficială al limbii române. Este introdus caracterul obligatoriu al limbii maghiare în instituțiile prefectului și serviciile publice deconcentrate ale ministerelor.
Potrivit prevederilor Constituției României, actele oficiale se întocmesc în limba oficială. Înscrisul în limba maternă a persoanelor aparținând minorităților naționale trebuie să aibă, din punct de vedere al regimului juridic, doar caracter de traducere. În caz contrar, avem două acte oficiale în două limbi, ceea ce conferă, contrar Constituției, caracter de limbă oficială limbii minoritare. Aceleași argumente subzistă și în cazul formularelor reglementate prin art. 3. În situația în care se folosește un formular unic, atunci măsura de reglementat prin Codul Administrativ, pentru a nu se aduce atingere limbii oficiale, ar fi fost aceea ca înscrierile în formular în limba minorității naționale să aibă dimensiuni mai mici și caractere italice, conform practicii celorlalte state care acceptă asemenea formulare. În acest fel se protejează caracterul constituțional de unică limbă oficială a limbii române, în acord și cu preambulul Cartei Europene a limbilor regionale sau minoritare, potrivit căruia protecţia şi încurajarea limbilor regionale sau minoritare nu trebuie să se facă în detrimentul limbilor oficiale şi a necesității de a le însuși.
Este cunoscut faptul că, în acord cu Carta Europeană a limbilor regionale sau minoritare, Constituția reglementează dreptul de utilizare a limbii minoritare sau regionale numai în raport de existența în cadrul unei Unități Administrativ Teritoriale a unei ponderi semnificative a cetățenilor aparținând unei minorități naționale. De asemenea, se cuvine menționat că în raportul Comisiei de la Veneția, din octombrie 2001, cu privire la tratamentul preferențial acordat minorităților naționale, se precizează că acest tratament preferențial „nu poate să fie acordat în alte domenii în afară de educație și cultură, decât în cazuri excepționale”. Raportul Comisiei nu menționează în niciun fel tratamentul preferențial în domeniul administrației publice. Introducerea limbii maghiare în instituțiile de stat nu face decât să izoleze mai mult cele două comunități, română și maghiară, și să adâncească separatismul în relațiile interetnice.
Prin eliminarea pragului de 20% pentru folosirea limbii materne a minorităţilor naţionale în administraţia locală, prin asigurarea dreptului de a utiliza limba maternă în instituțiile publice ale administrației publice centrale și reintroducerea cuvântului „etnic” în definiţia judeţului, prin diminuarea rolului prefectului, pentru a nu mai putea ataca, cu aceeași consecvență, deciziile emise de administrațiile publice locale, Legea privind Codul Administrativ al României nu face altceva decât sa reducă aproape de disoluție autoritatea statului român în unele zone ale țării, în care populația românească este redusă numeric și va favoriza obținerea autonomiei teritoriale pe criteriu etnic și formarea unei enclave etnice, în inima României. Astfel românii din județele Covasna, Harghita și parțial Mureș, în care sunt numeric minoritari, nu vor mai avea nicio șansă de supraviețuire.
Din punctul nostru de vedere, acestea sunt argumentele pentru care vă solicităm să nu promulgați Legea privind Codul Administrativ al României, lege pe care o considerăm neconformă cu o serie de prevederi din Constituția României, iar promulgarea ei în forma adoptată de parlament va avea consecințe grave pentru România, în anul când aniversăm Centenarul Marii Uniri.
Pentru a vă prezenta și alte argumente în favoarea nepromulgării Legii privind Codul Administrativ al României, precum și principalele probleme cu care se confruntă comunitatea românească din cele trei județe, pentru păstrarea și afirmarea identității naționale, într-un mediu refractar la prezența alterității, în care liderii politici ai populației de etnie maghiară promovează proiecte separatiste, Vă rugăm să ne acordați o audiență, duminică, 29 august a.c., ora 19, la încheierea marșului de protest organizat pentru contestarea votării Codului Administrativ de către Parlamentul României.”
„Mergem pe 29 iulie la București nu împotriva vecinului vostru Janos, ci pentru ca limba noastră română să rămână singura limbă oficială în statul român.”
Pe pagina sa de socializare, președintele Asociației Calea Neamului, medicul Mihai Tîrnoveanu a postat un „Mesaj către românii din Covasna si Harghita de la un simplu român” în care se adresează acestora spunând: „Frați și surori ale Inimii Țării, mergem pe 29 iulie la București nu împotriva vecinului vostru Janos, ci pentru ca limba noastră română să rămână singura limbă oficială în statul român. Prin Codul Administativ votat de un parlament care se gândește mai mult la tot felul de pensii speciale pentru aleși, se legiferează limba maghiară ca a doua limbă oficială în administrația CENTRALĂ, în prefecturi și deconcentrate (Casa de Pensii, Poștă, CAS, APIA, Garda Financiară, Inspectorat Școlar, etc). Să fiți conștienți că astfel, prin filieră politică, respectiv prin UDMR se vor angaja în aceste instituții oameni care ori nu stăpânesc bine limba română, ori nu vor vrea să o folosească în relația cu voi. Aici nu este vorba de drepurile unei minorități, aceste drepturi există deja cu prisosință, stiți bine asta. În Covasna și Harghita mai ales, parțial și în Mureș, va fi de-a dreptul vorba de înlocuirea limbii române cu cea maghiară în aceste instituții. Acest lucru se urmărește nu de către vecinul vostru Janos, ci de o formațiune politică oranizată pe criterii etnice, numită UDMR. O formațiune politică care-și cunoaște bine interesele, atât pe cele economice cât și pe cele strict politicianiste. Forumul Civic și Asociația Calea Neamului, organizațiile care organizează protestul de la București nu au interese politice sau economice, membrii lor sunt dintre voi, oameni de rând cu nevoi și bucurii comune cu ale voastre. Avem un singur interes, acela ca identitatea românească să nu moară, acela ca un om care nu știe limba maghiară să poată firesc comunica cu niste instituții CENTRALE care se află sub autoritatea statului român, ai căror angajați sunt plătiți din banii românilor din întreaga țară. De nu veți lua acum atitudine, când încă legea este la judecata CCR și va urma să ajungă la promulgare la Președintele României, vi se va spune ca ați acceptat de bună voie limba maghiară cu statut de limbă oficială la voi acasă. De nu ați învățat până acum ungurește, veți fi, credeți-mă, nevoiți să o faceți, căci, repet, angăjările în acele instituții publice CENTRALE se vor face direcționat politic de către UDMR, cu intenția de a se elimina limba română. Dacă în alte județe va mai fi cum va mai fi, la voi acasă va fi crunt. De se va încheia cu bine sau cu rău drumul acestei legi la CCR și la Președenție, Istoria va consemna atitudinea voastră, copiii și nepoții voștri vor citi în paginile ei dacă în anul în care se împlinesc 100 de ani de la Marea Unire, părinții și bunicii lor, românii din Covasna, Harghita și Mureș au fost în fața vremurilor în picioare, sau în genunchi. Dacă vocea lor s-a auzit sau nu, în Capitala Țării. Fiecare dintre voi are de ales, are de trecut examenul greu al conștiinței personale care în acest caz este al Conștiinței de Neam. Fiecare dintre voi poate că aveți în data de 29 evenimente în familie, probleme de rezolvat la casele voastre, dar să țineți vă rog cont că într-o jumătate de zi, aveți șansa să schimbați prin atitudinea voastră istoria, aveți șansa să spuneți din Capitală, întregii Țări, tot ce aveți voi de spus.”
Frăția Ortodoxă Sfântul Mare Mucenic Gheorghe umăr lângă umăr cu românii din Covasna, Harghita și Mureș!
Prezent în mai multe rânduri la acțiunile organizate de românii din județele Covasna, Harghita și Mureș, conducătorul Frăției Ortodoxe Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, Dan Ciprian Grajdeanu, a anunțat mobilizarea pe toată linia în data de 29 iulie „pentru a spune alături de noi un NU categoric Codului Administrativ, prin care limba maghiară devine limbă oficială în statul român!”
Organizatorii protestului, Forumul Civic al Românilor din Covasna, Harghita și Mureș și Asociația Calea Neamului salută hotărârea Frăției Ortodoxe, având în această puternică organizație un partener de mare nădejde, mai ales la greu.
„Dragi prieteni de Drum din Frăție, brațele voastre oțelite de muncă vor ține din nou Steagul Tricolor pentru ca Inima Țării să rămână vie. Împreună am simțit lacrima amară din Vârghiș, Herculian, Doboșeni, genunchii noștri au sângerat pe asprul pământ al bisericilor martirizate. Am auzit cu toții vuietul târnăcoapelor păgâne ce s-au izbit odată în zidurile lor. Împreună am văzut ochii de jar stins ai fraților și surorilor noastre de acolo, ce nu mai știau a vorbi românește. Am stat laolaltă în jurul focului de la Zăbala și i-am văzut și îmbrățișat pe cei care încă mai luptă…și steagurile lor tricolore suite în vârfurile celor mai înalți brazi le-am văzut. Suite acolo, să le ocrotească înălțimea Cerului de Luptători și Martiri. La Târgu-Secuiesc, împreună umăr lângă umăr am fost când mulți nu ne-au vrut. Și-am ridicat din noroi Demnitatea Românească. Cenușa din suflet ne-au șters-o frații și surorile noastre din Târgu și din sate ce ne-au primit în pridvorul bisericii lor cu pâine și sare. Ne-au pus la masa lor și-n inima lor. În Catedrala de la Sfântu-Gheorghe ne-am rugat pentru Neam și Tară, și Voievodului Mihai Viteazul i-am jurat că nu ne vom lăsa. La Odorheiu-Secuiesc i-am alinat împreună pe copilașii amărâți de români din orfelinat, la Hăghig v-am văzut durerea fericită din ochi când i-ați mângâiat pe bătrâni, la Băcel ați fost până la genunchi în noroaie pentru a-i face pe români măcar o fărâmă mai fericiți; iar la Ozun ați dăruit o casă altor români ce nu se lasă! Pentru cei cu jarul stins din ochi, pentru cei cu focul încă viu în vene, pentru ca brazii să nu se mai frângă, pentru zorii zilei de mâine tot împreună vom fi și la București. Cu Steagul și cu Crucea! Cu Dumnezeu înainte, frați si surori!”- li s-a adresat Mihai Tîrnoveanu tuturor celor de la Frăția Ortodoxă Sfântul Mare Mucenic Gheorghe care le-au fost și le vor fi alături românilor din județele Covasna, Harghita și Mureș la protestul organizat la București,în data de 29 iulie a.c.
„Pe 29 iulie vom vedea un lucru: câți dintre noi vom spune NU acestei trădări”
Acesta a transmis un mesaj și către românii din toată țara care sunt așteptați să fie alături de covăsneni, harghiteni și mureșeni în demersul lor fără precedent. „Românii din Covasna, Harghita și Mureș îi cheamă pe frații lor din întreaga țară la București, DUMINICĂ 29 iulie, în Piața Constituției, ora 17. Împreună vom reafirma cu hotărâre faptul că limba română trebuie sa rămână singura limbă oficială pe întreg teritoriul statului român. Respingem modificările cu caracter antinațional din Codul Administrativ adoptat de parlament prin care limba maghiară dobândește statut de limbă oficială pe o arie ce depășește cu mult județele Covasna, Harghita și Mureș. Limba maghiară va avea același caracter oficial ca limba română, obligativitatea utilizării ei extinzându-se la nivelul administrației centrale, respectiv prefecturi si deconcentrate.
Avem Stat Național Unitar Român. Se surpă temelia lui. Se calcă pe sângele ostașilor Armatei Române căzuți în bătălii, pe trupurile martirilor și sfinților acestui pământ ce au mărturisit România. Se întorc Voievozii în mormânt căci astăzi o clică trădătoare ne vinde pe un pumn de arginți.
Pe 29 iulie vom vedea un lucru: câți dintre noi vom spune NU acestei trădări. Nu este totul pierdut, mobilizarea noastră contează!”
Cu amănunte cu privire la înscriere, locuri și ore de plecare vom reveni în edițiile viitoare.
Maria Crețu-Graur