După doi ani de zile în care Balul Costumului Popular nu a putut fi organizat de Fundația „Mihai Viteazul”, la Sfântu Gheorghe, din cauza resticțiilor impuse în pandemie, cei care îndrăgesc dansul popular sunt așteptați să ia parte la cea de a VI-a ediție care va fi organizată  la începutul lunii octombrie.  

 

În comunicatul transmis către Mesagerul de Covasna, președinta Fundației, prof. ing. Maria Peligrad a scris:

„Fundația „Mihai Viteazul” din Sfântu Gheorghe organizează în data de 7 octombrie 2022 parada cântecului, dansului și jocului popular, pentru a șasea oară sub acest concept și dorință de a fi împreună în ceea ce odată  se numea  hora satului.

Pornind de la diversificarea manifestărilor organizate, conform statutului său, conducerea Fundației acordă în continuare un interes deosebit organizării  de manifestări care  să promoveze cultura, identitatea națională și interesele românești  în centrul țării, într-un județ ale cărui granițe reproduc o inimă: INIMA ROMÂNIEI. Fiecare ediție este dedicată satului tradițional românesc, și se va îndrepta către lada de zestre a bunicilor noștri.

Dorim ca acest eveniment să aducă în atenția publicului inteligența, creativitatea și hărnicia poporului român, care de-a lungul veacurilor, din resursele naturale sau cultivate și-au asigurat traiul, îmbrăcămintea și încălțămintea, și- au înfrumusețat viața cum a știut mai bine, pentru momente de sărbătoare sau de muncă, rezultând o minunată diversitate a traiului comun.

Ei, înaintașii noștri, au îmbinat cu măiestrie câteva elemente, alcătuind cel mai frumos întreg: neamul românesc.

  Câteva cuvinte despre fiecare:

    Portul popular reprezintă una dintre cele mai importante forme de cultură ale unui popor, pe baza lui realizându-se numeroase cercetări ale  genezei  istorice, etapele principale de evoluție, formele contemporane și aria de răspândire. Se caută și se pune în valoare originalitatea sa în raport cu portul altor popoare, contribuția lui în procesul de geneză al unui popor.

      Cântecul popular este o bucățică din celula noastră. El este ca ciripitul păsărilor din satele noastre, ca murmurul apei care curge peste pietrele pâraielor de munte, ca sunetul  frunzelor legănate leneș de vânt într-o seară caldă de vară. A intrat și a rămas în sufletele noastre, când ne bucurăm, când curg lacrimi din inima noastră, când participăm la mari evenimente colective sau familiale.

       Dansul popular românesc, ca și dansurile altor popoare, este expresia unei comunități, îndrăgit de toate categoriile de vârstă și stare socială, având un aer sărbătoresc oriunde este practicat.

Mișcările trupului, ale brațelor și picioarelor alături de cântecul popular și măiestria celor care au țesut și cusut costumul popular ne dă frumusețea și măreția folclorului românesc.

Este o mare mulțumire să creezi și să participi la organizarea unui eveniment  care să aducă bucurie în sufletele celor din jur, știind că dansul,  muzica  și portul popular unesc spiritele umane. Și unde se putea mai bine, decât  la Balul costumului popular!”

 

Președinta Fundației „ Mihai Viteazul” Sfântu Gheorghe, prof. ing. Maria Peligrad, a declarat  că fiecare dintre cele cinci ediții ale balului Costumului Popular a adus laolaltă tot mai multe persoane din municipiu, din județ dar și din afara acestuia, îmbrăcate în frumoase straie naționale.

„Cu fiecare dintre cele cinci ediții anterioare a crescut numărului persoanelor prezente la bal, care poartă un costum popular, familii întregi (cu copii) mândre de tricolorul prins în piept sau la brâu. Apreciez că la ultima ediție cca 95% din cei prezenți erau îmbrăcați în frumoase costume populare. Dar câștigul major  este îmbrăcarea costumului popular sau un element al acestuia în afara sălii de bal, la biserică, pe stradă, la manifestări diverse în aer liber, etc.

În oganizarea evenimentului ne-am străduit să alegem o locație (din cele existente în Sfântu Gheorghe) care să fie similară cu piața satului, loc  în care toți cei prezenți să se prindă  cu voie bună în hore, sârbe, cântă și dansează. În acest an este vorba de sala  Restaurantului  LEONOR BALROOM.  Nu am pierdut din vedere alegerea artiștilor, invitaților. Aceștia sunt din județul Covasna și Harghita, frați într-o credință și trăire, pe care dorim să-i  cunoască cât mai multă lume: George Burnichi, Cora Munteanca, Ioan Brie Tohănean.

Programul este asigurat de o orchestră locală, Rythmic, interpreții invitați și Ansamblul Ceata Opincuța din Sfântu Gheorghe, altfel spus un spectacol folcloric interactiv artiști –  participanți.

Noi toți  ne vom  bucura de rezultatul căutării în lada de zestre!”- a conchis Maria Peligrad.

 

Balul Costumului Popular din Sfântu Gheorghe este sponsorizat de SC AFACOV Consulting Group SRL.

 

Maria Crețu-Graur   

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail