Căminul Cultural Mărtănuș va găzdui sâmbătă, 14 aprilie, de la ora 19.00, Balul Primăverii. Evenimentul, aflat la prima ediție, își propune să îi aducă laolaltă pe consăteni, dar nu numai, oferind un prilej de socializare, de distracție și voie bună.
„Sunteți invitați sâmbătă, să petrecem clipe de neuitat în anul Centenarului Marii Uniri, într-o atmosferă de poveste, întreținută de Rică Cosnean și saxofonistul Ilie Olaru!”- transmite prin intermediul afișului dedicat evenimentului, organizatorul evenimentului, Bogdan Roman.
El a declarat, pentru „Mesagerul de Covasna”, că la Bal este binevenit oricine, indiferent de vârstă, etnie sau localitatea în care locuiește, la Căminul Cultural din Mărtănuș, începând cu orele 19.00.
„Inițial am vrut să fac un bal ca în Zăbala sau Sita Buzăului – Balul Portului Popular – dar aici nu au foarte mulți oameni costum popular și nu am vrut să impunem asta ca o condiție de participare. Noi vrem să ne simțim bine cu toții, deși ar frumos ar fi să avem măcar un accesoriu al portului popular, o ie sau ceva similar.”, a precizat Bogdan Roman.
Inițiativa organizării unui astfel de eveniment în Mărtănuș, un sat cu mai puțin de o mie de locuitori, a venit tocmai din lipsa unor evenimente sociale în care să fie angrenați toți oamenii locului, cu mic și mare, dar la care să participe și vecini din comunele dimprejur. „Nu a mai fost bal aici în localitate de foarte mulți ani. Eu merg pe la toate balurile din zonă – la Zăbala, la Covasna, la Sita Buzăului și am vrut să încerc să organizez și eu un bal aici în localitate, să văd dacă vin oamenii.” – a declarat Bogdan Roman. Pentru promovarea evenimentului, i-au sărit în ajutor prietenii, care au distribuit în mediul online afișul ce anunță petrecerea din sat. „Am mai pus afișe prin sat, prin Brețcu, în Zăbala și în localitățile dimprejur. Încă nu știu câte persoane vor participa la bal, dar eu sper să vină peste 120 de oameni. Vom pregăti mesele, cu sarmale și gustări – covrigei, sărățele, dar cei care vin la bal, pot aduce coșuri cu merinde, pe care să le împartă cu ceilalți meseni. Și-au anunțat dorința de a participa la bal și foști colegi de-ai mei de facultate, de la Bacău. Așteptăm cu drag pe oricine are plăcerea să ni se alăture.”, a adăugat organizatorul evenimentului.
Iată că prin implicarea și inițiativele frumoase ale tinerilor de la sate, tradițiile populare pot fi îmbinate cu moda, pot fi adaptate la vremurile actuale, iar generațiile care vin din urmă învață cu plăcere care sunt valorile satului românesc, prin socializare și voie bună.
Oana-Mihaela Costache