La Sita Buzăului se va desfășura, sâmbătă, 30 ianuarie 2016, o nouă ediție a Balului Portului Popular.  Evenimentul este organizat de Căminul Cultural, împreună cu Primăria și Consiliul Local din localitate.

Pentru al patrulea an consecutiv, Căminul Cultural Sita Buzăului va găzdui Balul Portului Popular. Evenimentul, ce atrage de la o ediție la alta, tot mai mulți participanți, va avea loc sâmbătă, 30 ianuarie (a.c.), începând cu ora 20.00, a declarat, ieri, directorul Căminului Cultural Sita Buzăului, Daniel Neagoe, principalul organizator.

„La ediția de anul acesta așteptăm mai mulți participanți decât până acum. De la an la an, numărul acestora  a crescut, astfel că sâmbătă ne așteptăm ca la Bal să ia parte în jur de 250 – 300 de persoane. Deja, aproximativ 100 de oameni au anunțat participarea (…), însă majoritatea se înscriu cu o zi înainte, vineri”, a declarat directorul Căminului Cultural Sita Buzăului, Daniel Neagoe.

Acesta a amintit că ideea acestui eveniment s-a conturat cu ani în urmă, din dorința de a nu lăsa portul popular din zonă să se piardă: „Este a patra ediție a Balului Portului Popular. Ideea acestui eveniment a pornit în primul rând de la intenția de a promova portul popular. Aceasta a fost motivația – de a promova portul popular – pentru că o parte dintre bunicii noștri, au cerut în mod deosebit să fie înmormântați în costum popular și astfel s-au pierdut și puținele costume populare care mai erau în zonă. Prin anii 2007 – 2008, când am preluat eu conducerea Căminului Popular, găseam tot mai greu costume populare și am zis că trebuie să facem ceva în acest sens. Astfel, am organizat acest eveniment, în principal pentru cei din zona Buzaielor, pentru a promova costumul popular și pentru a-i face pe oameni să poarte acest costum, să devină o obișnuință purtarea acestui costum.”- a declarat directorul Daniel Neagoe.

Acesta a menționat că a remarcat că în ultimii ani, interesul pentru costumele populare a crescut, în zonă.

„Începând din anul 2012, când am organizat prima oară acest eveniment, a crescut foarte mult numărul costumelor populare, în zonă. Am date concrete. Pe puțin 30 – 35 de persoane și-au făcut costum special pentru acest eveniment. Ulterior, am văzut foarte multe persoane, și în special doamne, dar și domni, purtând ia, costum popular la petreceri – nunți, evenimente (…)”, a spus directorul Căminului Cultural Sita Buzăului.

Acesta a precizat că participanții vor fi, în special, din județ, dar și din împrejurimi.

 

„Prima oară, am văzut balurile acestea în zona Rupea, în zona Făgăraș, unde era o tradiție. Ulterior, am preluat ideea și am invitat la primele două ediții și persoane din Făgăraș (…). Acum avem participanți din Sita Buzăului, din Întorsura Buzăului, din Barcani, din Vâlcele, dar și din alte localități ale județului. Din Măieruș,  județul Brașov, un grup de persoane vine an de an, și  și-a anunțat prezența și anul acesta” – a menționat directorul Daniel Neagoe.

 

Potrivit acestuia, cei care doresc să participe la Balul Portului Popular de la Sita Buzăului trebuie să respecte câteva condiții: „În primul rând, trebuie să dețină un costum popular și să se prezinte îmbrăcat în acesta, sau să poarte cel puțin un element al acestuia- o ie – atât bărbații, cât și doamnele și domnișoarele. Participanții trebuie să își aducă un coșuleț cu de-ale gurii – să-și aducă ceea ce consumă. Eu le voi pregăti masa, ca să aibă unde să își aștearnă tot ceea ce își aduc. Biletul de intrare va consta într-o sumă modică, va fi un bilet simbolic – cu prețul de 10 lei (…). Vom organiza și o tombolă la care se va putea participa pe baza biletului de intrare. Ca premiu special – vom oferi un purceluș, la această tombolă. Acest premiu a fost în fiecare an și vom merge înainte tot așa. O altă condiție este ca persoanele care doresc să participe la bal  să ne anunțe, neapărat, înainte!”- a explicat directorul Căminului Cultural, Daniel Neagoe.

Acesta a menționat că muzica va fi asigurată de formația „Group 89”.

Directorul Daniel Neagoe a transmis un mesaj cititorilor „Mesagerul de Covasna”: „Îi aștept într-un număr cât mai mare și îi încurajez să își achiziționeze costumul popular zonal. Este o mândrie să îl îmbrace și vor simți împreună cu noi că sunt români, acolo, în atmosfera pe care noi încercăm să o creăm!”

Ana Alina Costache

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail