A IV-a ediție a Balului Portului Popular organizată sâmbătă, 17 februarie (a.c.), la Căminul Cultural din Brădet-Întorsura Băzăului, a adus laolaltă aproximativ 200 de persoane, localnici, dar nu numai, ce iubesc tradițiile românești și pentru care a purta costumul național este o mândrie.
Evenimentul organizat cu o zi înainte de Lăsata Secului pentru Postul Paștelui, cu sprijinul Primăriei orașului Întorsura Buzăului și al Casei de Cultură din localitate, a avut ca scop atât promovarea tradițiilor și obiceiurilor zonei și a frumoaselor costume tradiționale lăsate de străbuni sau create în zilelele noastre, cât și socializarea, oferirea unui prilej de distracție, de voie bună, un scop atins, fără îndoială, dovadă în acest sens stând numărul mare de participanți îmbrăcați în costum național, oameni ai locului, dar și din împrejurimi.
„…Să gândim că facem o obligație față de neam purtând, astăzi, un simbol național!”
În deschiderea evenimentului, primarul orașului, Leca Băncilă s-a adresat celor prezenți spunând, printre altele: „Sunt lucruri care definesc esența unui popor. Dacă istoria ia diferite forme, în momente diferite, câteva lucruri care definesc neamul, dincolo de timp și peste timp (…) sunt obiceiurile, sunt tradițiile, dar și îmbrăcămintea, veșmintele (…), pentru că tot ce s-a pus pe o ie, spre exemplu, s-a pus în timp, cu semnificație și rost. În lumea asta a noastră de astăzi, când nimic nu mai este certitudine- am putea spune că de la o zi la alta, toate se schimbă- (…), ne determină să căutăm soluții pentru că e drept că Europa ne dă multe, dar în același timp, Europa ne cere să fim altceva decât români adevărați. Da, vrem să fim europeni, dar care au sentimentul că sunt români europeni, deci, doamnelor și domnilor, avem obligații în acest context, obligații față de cei care au fost în fața noastră și mai ales, obligații față de cei care vin după noi (…). Un proverb arab spune în felul următor: <<Binecuvântat este cel care dă aripi urmașilor lui, dar să aibă grijă să dea și rădăcini>>. (…). Deci, ceea ce facem noi astăzi, este un prilej de a fi împreună, dar dincolo de bucuria de a fi împreună, facem o obligație față de neam (…). Doamnelor și domnilor (…), să ne bucurăm și să gândim că facem
o obligație față de neam purtând, astăzi, un simbol național!”.
Balul a debutat apoi, cu joc și voie bună. Bucuria că sunt împreună, și că poartă costum național, se citea pe chipurile tuturor celor prezenți. Programul evenimentului a fost întregit de suite de dansuri prezentate de membrii Ansambului „Cununa Carpaților” al Casei de Cultură Întorsura Buzăului, Ansamblului de Dansuri Populare al Asociației Cultural – Artistice ASTRA din Săcele, Ansamblului „Florile Zagonului” din Zagon precum și de Taraful de copii al Casei de Cultură din localitate, condus de Ionică Mitrofan.
La final, s-au extras și biletele la tombola pregătită de organizatori, în urma căreia au fost oferite premii constând în diverse obiecte tradiționale, dar nu numai. „Surpriza serii și a tombolei a fost că am oferit o oaie și un mieluț, vii, cu fundă roșie!”- ne-a spus directorul Casei de Cultură Întorsura Buzăului, Costică Oltean.
După încheierea Balului, acesta ne-a declarat: „Se vede clar că, din an în an, crește calitatea evenimentului. Faptul că tot mai multe persoane vor să vină la bal și vin cu costume deosebite, pentru mine este un lucru mare. Cândva începusem o frază, pentru deschiderea primei ediții, care suna cam așa: <<să scoatem din lada de zestre costumul popular>>. Iată că, într-adevăr s-a respectat această idee. Am văzut și acum foarte multe costume. Le-am și întrebat pe unele persoane de unde le au și mi s-a răspuns și că: <<am făcut rost de la bunica mea, și nimeni nu mai știa că îl avea, în lada de zestre>>. (…) Sunt extrem de mulțumit! Am văzut, mai nou, prin magazine și prin piețe, tot mai multe ii naționale și cred că astfel s-a răspuns la cerințele oamenilor. Oamenii, dacă nu au avut posibiltatea să coasă o ie, și-au procurat, și au venit să le poarte cu mândrie la acest bal. Am văzut cum încerca fiecare să-și facă fel și fel de poze în costum popular, pentru că, din păcate, nu-l îmbracă tot timpul, dar iată că această oportunitate de a scoate în față costumul popular este oferită de balul acesta, și în asta constă, în primul rând, menirea acestui bal.”- a declarat Costică Oltean.
Potrivit acestuia, la eveniment au participat în jur de 200 de persoane din Brădet, Întorsura Buzăului, Zagon, Sfântu Gheorghe, Teliu și Săcele.
Balul Portului Popular de la Brădet a fost organizat de Primăria Întorsura Buzăului și Casa de Cultură Întorsura Buzăului.
„Mulțumesc, pe această cale pentru sprijin și pentru implicare Primăriei orașului! Sunt bucuros că s-a reușit și de această dată să ajungem la sufletul românilor. Acest eveniment este o reușită!” – a conchis Costică Oltean.
Pregătiri și pentru alte evenimente culturale, la Întorsura Buzăului, prin Casa de Cultură
Costică Oltean a declarat că deja a început și pregătirile pentru ediția din acest an a festivalului ouălor roșii de Paște – eveniment cu tradiție în localitatea Brădet.
„Am început deja pregătirile și pentru Festivalul ouălor roșii. Un festival de talia acestuia sau de talia <<Ciobănașului>>- (amplu festival de folclor cu decenii de existență), nu ai cum să nu te apuci cu câteva luni bune înainte.”- a spus directorul Costică Oltean.
Ana Ciorici Costache