Întorsurenii se pregătesc de sărbătoare. La Căminul Cultural Brădet va avea loc în data de 2 martie, Balul Portului Popular. Evenimentul este plin de semnificații, promovează costumul național, jocul și cântecul popular și marchează, pe de-o parte, intrarea în postul Paștelui, dar și venirea primăverii și Ziua Femeii.

Balul va ajunge în data de 2 martie la cea de-a V-a ediție, fiind organizat de Casa de Cultură Întorsura Buzăului, împreună cu Primăria orașului și Asociația „Cununa Carpaților” din localitate. Evenimentul va fi găzduit, ca și până acum, de Căminul Cultural Brădet, cu începere de la ora 19.00, organizatorii așteptând aproximativ 250 de participanți.

„Pregătirile pentru bal sunt în plină desfășurare. Evenimentul va avea loc în data de 2 martie, iar în acest an, dorim să marcăm prin bal și Ziua Femeii și Lăsatul Secului. În acest sens, voi organiza sala și pentru celebrarea Zilei Femeii, pregătind și mici surprize pentru invitate, pentru toate femeile din sală. Pe de altă parte, vom vorbi și despre semnificația Lăsatei Secului și intrarea în Postul Paștelui. Practic, ediția din acest an va avea mai multe componente, fiind un dar de Mărțișor, fiind un eveniment de Lăsata Secului și un eveniment dedicat portului popular și promovării tradițiilor românești.”- a declarat directorul Casei de Cultură Întorsura Buzăului, Costică Oltean, principalul organizator.

Potrivit acestuia, la bal vor participa atât localnicii, cât și persoane din împrejurimi – de la Vâlcele, de la Săcele și nu numai, iar în cadrul evenimentului vor avea loc și momente artistice susținute de artiști locali și de invitați speciali, în pauzele dintre dansuri.

Cei care doresc să participe vor trebui să se prezinte îmbrăcați în costum popular sau să poarte măcar un element al acestuia.

„Participanții trebuie să aibă măcar o componentă dintr-un costum popular…măcar o ie, să zicem (…). Și-au făcut deja foarte mulți astfel de costume, și-au cusut ii, cu motive populare, ceea ce mă bucură foarte mult, alții și-au cumpărat, iar alții și-au făcut rost din lăzile de zestre ale bunicilor, rudelor și le vor scoate la loc de cinste, să se mândrească cu aceste costume populare rămase din strămoși. Poate participa oricine.” – a spus Costică Oltean.

Pentru buna dispoziție și putere de dans, participanții vor trebui să vină cu ceva „de-ale gurii” (gustare rece, prăjituri, băutură etc), bunătăți pe care le vor consuma personal sau cu prietenii, a precizat Costică Oltean.

Balul a fost foarte bine primit, încă de la prima ediție, de persoane de toate vârstele.

Evenimentul reprezintă nu doar un prilej de socializare, ci și un mod de a reînvia tradiția, de a promova portul popular, a spus Costică Oltean.

Casa de Cultură Întorsura Buzăului organizează, pe parcursul anului, diverse evenimente dedicate promovării tradițiilor și valorilor românești.

Ana Ciorici COSTACHE

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail