Cea de-a doua ediție a „Balului Generațiilor”, organizată sâmbătă 17 februarie (a.c.), în comuna Brețcu, va fi dedicat în acest an special tinerilor din localitate, care împlinesc 18 ani chiar în anul Centenarului Marii Uniri.

Organizat la inițiativa unui grup de localnici ai comunei Brețcu, oameni ce simt cu tot sufletul românește, care și-au dorit să reînvie tradițiile zonei, „Balul Generațiilor” se află în acest an la cea de-a doua ediție. Sâmbăta aceasta sunt așteptați la bal, cu mic cu mare toți cei care doresc să li se alăture brețcanilor la petrecere, fie că vin sau nu în port popular. Și pentru ca în acest an deosebit, toate evenimentele românești sunt organizate sub semnul Centenarului, balul din Brețcu va fi dedicat tinerilor din localitate care împlinesc, în cursul acestui an, vârsta majoratului.

Despre acest eveniment a avut amabilitatea să ne vorbească Marian Neculae, unul dintre inițiatori: „Vom organiza sâmbătă ediția a doua a balului generațiilor, dedicat tinerilor care împlinesc în acest an 18 ani, tineri pe care îi vom felicita, le vom înmâna niște plachete din partea Primăriei. Este un moment unic în viața lor – faptul că împlinesc 18 ani chiar în Anul Centenarului. Inițiativa a venit anul trecut din partea mai multor locuitori din comună, din dorința de a face ceva pentru comunitatea românească și pentru a o promova. Sunt așteptate persoane de toate vârstele, din comună, dar și din localitățile  din împrejurimi, inclusiv din Zăbala, din Târgu Secuiesc, din Mărtănuș. Invitațiile au fost lansate prin intermediul Internetului și al pliantelor, iar în acest moment nu știm exact cine va veni. Nu există o taxă de participare, dar va trebui să contribuim cu toții cu o anumită sumă, pentru a plăti formația care vine din Întorsura Buzăului.”

Prima ediție a „Balului Generațiilor” a fost un succes

Primul „Bal al Generațiilor” a fost organizat în anul 2017 și a fost foarte bine primit de către comunitatea locală. Acest lucru confirmă nevoia localnicilor de astfel de evenimente pline de voie bună, care să întărească relațiile între membrii comunității.

„Evenimentul de anul trecut a fost foarte fumos –  au participat peste 60 de persoane, inclusiv primarul localității și preotul paroh, pe care i-am invitat și în acest an. Dorim ca acest bal să capete tradiție, iar tinerii să preia organizarea acestui eveniment, care să devină o tradiție, peste ani. Participanții sunt bineveniți în costume populare, întrucât de câțiva ani încoace, oamenii sunt din ce în ce mai dornici să reînvie tradițiile și obiceiurile locului.”, a mai declarat Sorin Neculae.

„Coșul cu bunătăți”

Acesta a mai adăugat că la ediția din acest an sunt așteptate să participe în jur de 100 de persoane, adulți și copii. Ca și anul trecut, oamenii sunt invitați să aducă și „coșuri cu bunătăți”, din care să se înfrupte împreună, pentru că nici o petrecere încununată de hore și alte dansuri populare nu e completă fără mâncare și băutură tradițională. De asemenea, organizatorii, cu sprijinul doamnei Rely Păvălucă, iau în calcul să organizeze în cadrul Balului și o tombolă, cu premii deosebite: o cămașă populară și alte obiecte tradiționale. Aceste detalii urmează  a fi discutate și stabilite până la Bal.

Tuturor celor care doresc să participe la Balul Generațiilor, Marian Neculae a ținut să le transmită: „Vă invităm pe toți cu drag și sperăm să ne adunăm cât mai mulți. Vă așteptăm alături de noi, așa cum e frumos să fim: împreună și  la bine și la greu.”

Oana-Mihaela Costache

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail