Peste 30 de candidați înscriși la prima sesiune a examenului de Bacalaureat 2018, care au susținut proba D – de evaluare a competențelor digitale, nu au obținut nivel de competență, conform datelor Inspectoratului Școlar Județean (ISJ) Covasna.
Proba de evaluare a competențelor digitale din cadrul examenului național de Bacalaureat 2018 a avut loc în perioada 16, 19-20 februarie (a.c.).
În județul Covasna, dintr-un număr de 1021 de elevi înscriși pentru a susține această probă, au fost evaluați 1017, a transmis vineri Inspectoratul Școlar Județean (ISJ) Covasna.
Potrivit aceleiași surse, din totalul celor evaluați, 35 nu au obținut un nivel de competență, 138 au obținut nivelul de utilizator începător, 442 de elevi au obținut nivelul de utilizator mediu, 273 de elevi au obținut nivel avansat, iar 129 – nivel experimentat.
Probele de evaluare a competențelor lingvistice și digitale din cadrul examenului naţional de Bacalaureat (sesiunea iunie-iulie 2018) s-au desfășurat în perioada 12-22 februarie 2018, fiind adresate atât elevilor din clasele a XII-a și a XIII-a, dar și absolvenților din promoțiile anterioare.
Examenul de Bacalaureat 2018, va continua în luna iunie, cu probele scrise din prima sesiune.
Conform calendarului, prima probă scrisă – Limba si literatura română – Ea) – va avea loc în data de 25 iunie. Proba la Limba si literatura maternă – Eb) este programată ăn 26 iunie, iar proba Ec) – proba obligatorie a profilului, în 27 iunie. Ultima probă scrisă – la alegere a profilului și specializării – proba Ed) – se va desfășura în 28 iunie.
Afișarea primelor rezultate are ca termen data de 4 iulie (până la ora 12:00) și e urmată de depunerea contestațiilor (orele 12:00 – 16:00). Între 5 și 8 iulie vor fi soluționate contestațiile, în timp ce afișarea rezultatelor finale este prevăzută pentru data de 9 iulie.
Înainte de acestea, în luna mai (a.c.) se va desfășura sesiunea specială a examenului național de Bacalaureat pentru absolvenţii de liceu participanţi la loturile naţionale lărgite care se pregătesc pentru olimpiadele și concursurile internaţionale pe discipline/sportive, iar în luna iulie (a.c.) încep înscrierile candidaților pentru cea de-a doua sesiune a examenului, urmând ca probele să se desfășoare pe parcursul lunii august (a.c.).
Simulare națională a examenului de Bacalaureat, în luna martie
În perioada 19 – 22 martie 2018, Ministerul Educaţiei Naţionale va organiza simularea probelor scrise din cadrul examenului național de Bacalaureat.
Simularea se va desfășura după următorul program (comun pentru clasele a XI-a și a XII-a): în 19 martie – la Limba și literatura română/E)a), în 20 martie – la Limba și literatura maternă/E)b) și în 21 martie – la proba obligatorie a profilului/E)c).
Simularea probei la alegere a profilului și specializării/ E)d) se va derula în 22 martie și va fi susținută exclusiv de elevii clasei a XII-a, iar rezultatele vor fi comunicate în data de 30 martie.
Simularea Evaluării Naționale a elevilor de clasa a VIII-a, săptămâna viitoare
Conform calendarului Ministerului Educației, în perioada 5 – 7 martie 2018, la nivel național, se va derula simularea Evaluării Naționale pentru elevii clasei a VIII-a (EN VIII).
Astfel, îm 5 martie va avea loc simularea la Limba și literatura română, în 6 martie – la Matematică, iar în 7 martie – la Limba și literatura maternă. În 16 martie se vor comunica rezultatele.
Obiectivele simulărilor constau în „familiarizarea elevilor cu rigorile examenelor pe care le vor susţine la finalul celor două cicluri de învățământ, stabilirea nivelului real de pregătire atins în această etapă, precum şi optimizarea pregătirii în vederea obținerii unor rezultate satisfăcătoare la examenele propriu-zise.”- conform unui comunicat al Ministerului Educației Naționale.
„Subiectele sunt elaborate de către specialiștii Centrului Naţional de Evaluare şi Examinare, în mod similar cu modelele publicate pe www.subiecte.edu.ro, și sunt proiectate astfel încât tratarea lor să valorifice capacităţile elevilor pe temele prevăzute în programa de examen și parcurse până la această dată. Corectarea lucrărilor va fi realizată, în baza unor bareme care asigură unitatea şi obiectivitatea evaluării şi notării la nivel naţional, de către doi profesori din unităţile de învăţământ în care elevii susţin simularea.
Rezultatele vor fi analizate la nivelul fiecărei unități de învățământ prin discuții individuale cu elevii, dezbateri la nivelul clasei, ședințe cu părinții, precum și la nivelul consiliului profesoral în vederea adoptării unor măsuri adecvate fiecărei situații în parte. ”- se arată în același comunicat.
În perioada noiembrie – decembrie 2017, astfel de simulări s-au organizat la nivel județean, în organizarea Inspectoratului Școlar Județean Covasna.
Ana Ciorici Costache