Începând de astăzi, 16 martie, şi până pe 20 martie 2015 se desfăşoară o importantă acţiune culturală la nivel naţional Săptămâna francofoniei. În fiecare an  pe data de  20 martie se sărbătoreşte Ziua francofoniei, prilej pentru elevii şi studenţii care învaţă frumosul  idiom în care a scris Balzac, dar şi pentru persoanele cunoscătoare a acestei limbi de circulaţie internaţională, să ia parte la manifestările special organizate.

   Anul acesta au intervenit unele noutăţi, amploarea festivităţilor fiind mult mai mare ca în trecut. Ceea ce este foarte bine.

 

Invitaţie la Alianţa Franceză din Braşov

  

   Pentru cititorii noştri interesaţi de subiect precizăm că Alianţa Franceză de la Braşov, situată pe bd. Eroilor nr. 33 (cu care ziarul „Mesagerul de Covasna” a stabilit  de ceva vreme o colaborare benefică ambelor părţi) ne-a comunicat prin intermediul d-nei directoare  Daniela Moaşa,  că în 2015 activităţile  sunt mult mai numeroase, multiplicându-se în chip salutar. Ca atare, se poate vorbi  de o  săptămână a francofoniei, un doar o singură zi,  ce se va derula între 16  şi 20 martie.

     Ba mai mult, se preconizază la nivel naţional chiar  o …lună  întreagă a francofoniei!


                                             Prima ediţie a… picnicului poetic  haikunoi2015

      Elementul cel mai important din această suită de acţiuni  îl reprezintă organizarea Primei ediţii a unei manifestări cu caracter literar. Este  un eveniment de talie naţională, denumit generic şi original…Picnic poetic,  care va avea loc în acelaşi timp în 20 de localităţi din România, fiind  intitulat explicit haikunoi2015”.

     În cadrul noului proiect urmează a  se întâlni tineri francofoni români, cu  diferite personalităţi din lumea diplomatică, instituţională şi de afaceri, în vederea facilitării schimburilor de idei în ceea ce priveşte limba franceză, în general, şi  francofonia din România, în mod special,  promovându-se în acelaşi trimp multilingvismul.

Versuri în formă fixă

    Momentul cheie al acestei Prime ediţii a ineditului concurs de creaţie este marcat de publicarea de haikú-uri (gen de poezie japoneză tradiţională în formă fixă, alcătuită din trei versuri, primul și ultimul având cinci silabe, al doilea un număr de șapte)  compuse în limba franceză şi postate pe reţelele de socializare. Acest eveniment se va petrece  în toată ţara, mâine, marţi 17 martie 2015, în acelaşi interval orar: 12,00  şi 15,00.

    Persoanele interesate din  judeţele Covasna şi Haghita  sunt invitate la Braşov,  la sediul  Alianţei Franceze, picnicul poetic având  loc  la mansarda Casei Baiulescu de pe bulevardul Eroilor nr. 33.

Colaborare amplă

   Importantul eveniment cultural  este rezultatul colaborarii dintre membrii Grupului Ambasadelor, Delegţiilor şi Instituţiilor Francofone (GADIF), Ambasada Franţei la Bucureşti, Institutul Francez din România, lectoratele franceze, alianţele franceze din ţara noastră, diverse centre francofone, unităţi de învăţământ bilingve, biblioteci francofone, catedre de franceză din universităţi şi licee etc.

      Scopul este de a aduce laolaltă studenţi, elevi, bursieri „Erasmus”, francofoni din

România, din sânul comunităţii francofone naţionale ce au acum şansa de a dialoga  cu ambasadori, autorităţi din cadrul instiţiilor francofone, directori de companii, profesorii de franceză din învăţământul de toate gradele, precum  şi cu  personalitaţi reprezentative ale francofoniei din ţara noastră.

    Acest inedit picnic poetic face parte din seria de manifestări noi organizate de Ambasada Franţei şi de operatorul sau cultural din România, Institutul Francez.

Opinia unei studente iubitoare de  limba franceză

    „De fiecare dată când se organizează asemenea activităţi de îmbogăţire a orizontului cultural încerc să iau parte, în funcţie de programul pe care îl am la facultate, ne-a declarat tânăra de 21 de ani, Alexandra, din Sf. Gheorghe. Ea este studentă la Universitatea Transilvania din Braşov şi am întâlnit-o la diverse manifestări ale Alianţei franceze.  Voi participa  cu drag  întrucât constituie un bun prilej de a-mi îmbogăţi cunoştinţele de limbă franceză, de a socializa cu alte persoane care au aceast hobby. Părinţii mei – care se descurcă binişor în acest frumos grai, învăţat la liceu – m-au luat cu ei  de mică în excursii prin ţările maghrebiene, în Hexagon, şi în felul acesta mi s-a accentuat interesul pentru francofonie. Nu mă aştept să obţin vreun premiu. Important este să văd cum se derulează întrecerea, să mă întâlnesc cu cât mai mulţi vorbitori de franceză, să conversez, să-mi îmbunătăţesc pronunţia”(…)

                                            O interesantă oportunitate . .

     Sperăm că interesantele activităţi organizate în perioada următoare de către Alianţa Franceză de la Braşov, inclusiv concursul de creaţie haikunoi2015”,  vor  suscita un binemaritat interes şi în rândul elevilor şi studenţilor  din judeţul Covasna, a vorbitorilor şi pasionaţilor de francofonie, reprezentând o oportunitate pentru lărgirea orizontului de cunoaştere.

    Dacă vreţi,  o fereastră deschisă către  cultura Europei, către Universalitate.

                                                                                                     Horia C. Deliu

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail