Pe data de 8 Martie a devenit o frumoasă tradiție să fie serbată Ziua Internaţională a Femeii, un minuant prilej pentru noi, bărbații, de a omagia și respecta reprezentantele sexului frumos, de a le oferi flori, cadouri şi a le declara cele mai frumoase urări.
Trebuie spus însă că la origine evenimentul nu a avut nimic festiv și emoționant (ca în zilele noastre) ci a reprezentat o expresie a luptei femeilor pentru dobândirea unor drepturi sociale.
De la apariţia ei în cadrul mişcării socialiste, Ziua Internaţională a Femeii a căpătat tot mai multă recunoaştere de la an la an, ajungând acum să fie sărbătorită aproape pe întregul Mapamond, inclusiv în ţări mici și sărace aflate în curs de dezvoltare.
Scurt istoric
Vom face, cu îngăduinţa dv, dragi cititori, un scurt istoric al importantei date de mâine. Să spunem că Ziua Femeii are o tradiţie de peste nouă decenii. Semnalul a fost dat de manifestaţiile de protest ale militantelor socialiste din mai multe state din Europa la începutul secolului trecut, care au ieşit în stradă alături de femeile muncitoare pentru a-şi apara interesele salariale, a solicita condiţii decente în activitatea e care o prestau, cerând şi dreptul la vot. Cea mai cunoscută dintre protestatare s-a dovedit a fi activista germană Klara Zetkin.
Acţiuni revendicative de răsunt au avut loc începând cu anul 1911 în câteva ţări dezvoltate din punct de vedere economic, aşa apărând ulterior şi ideea desemnării unei Zile a Femeii: ca un omagiu post-festum adus numeroaselor protestatoare ieşite la demostraţii în primăvara Anului revoluţionar 1848, când suveranul Prusiei a fost nevoit să promită o serie de reforme democratice.
În perioada Primului Război Mondial, în timpul campaniilor pentru pace, rusoaicele au sărbătorit pentru prima dată Ziua Internaţională a Femeii în ultima duminică din februarie 1913. În acelaşi an, după consultări şi discuţii, Ziua Internaţională a Femeii a fost mutată pe data de 8 martie. În 1914, femeile din întreaga Europă au manifestat împotriva războiului şi pentru solidaritate între femei.
Organizaţia Naţiunilor Unite avea să proclame abia în 1975 „Anul Internaţional al Femeilor”, iar ulterior „Deceniul Privind Condiţia Femeii”. În cele din urmă, abia în anul 1977 Adunarea Generală a ONU a fixat data de 8 Martie drept Ziua Internaţională a Femeii.
Un simbol grațios al Iubirii – laleaua
Grațioasele și multicolorele lalele sunt considerate simbolul Zilei Femeii. Aceste flori gingaşe, cu o policromie remarcabilă, semnifică în tradiţia populară Iubirea. Lalele sunt extrem de apreciate atât în Orient cât şi în Occident, fiind de-a lungul secolelor un subtil mijloc de a exprima în mod simbolic persoanelor dragi gânduri sincere. Ele transmit felurite mesaje emoţionale, mai ales trăinicia sentimentelor, în ciuda fragilităţii lor.
Având însă o frumuseţe trecătoare, aceste flori ne duc cu gândul eventual şi la autoamăgire şi ignorarea realităţii. Lalelele au o varietate mare de culori, de la cele tradiţionale roşii, roz, galbene, purpurii, până la cele mai sofisticate, ca albastre, albe sau mov.
Aşadar, dragostea sinceră, preţuirea şi respectul reprezentantelor sexului frumos pot fi elegant sublinate printr-un buchet de lalele oferit de 8 Martie.
Flori şi felicitări oferite reprezentantelor sexului frumos
După ce debutul calendaristic al primăverii, prilej de a dărui un mărţişor şi flori domnişoarelor şi doamnelor noastre dragi, iată că o altă zi cu semnificaţii deosebite a sosit; anume 8 Martie, dată ce reprezintă un eveniment fericit, cu multe implicații afective, dar și político-sociale. Aşadar, din nou se vor afla în prim-plan persoanele dragi, fie că ne referim la mamă, soţie, fiice, surori, prietene şi colege.
De reținut că în România, Ziua Femeii și a Mamei nu coincid ca în alte țări, prima dintre ele fiind declarată sărbătoare publică începând din anul 2010 şi este sărbătorită în prima duminică a lunii mai.
Respect și afecțiune… nu doar de 8 Martie !
De fapt, ar trebui ca nu doar de Ziua Internaţională a Femeii, ci tot timpul anului să dăm dovadă de afecţiune, gentileţe, respect faţă de semenele noastre, care ne fac viaţa mult mai frumoasă.
În numele redacţiei „Mesagerul de Covasna”, dar şi al meu personal, transmitem pe această cale călduroase felicitări femeilor de Ziua lor!
Horia C. Deliu