Joi, 15 decembrie, a avut loc ultima ședință ordinară a Consiliului Județean Covasna din acest an. Principala temă inclusă pe ordinea de zi a fost rectificarea bugetară.

Vestea bună este că în acest an Consiliul Județean a reușit să facă economii semnificative, provenite din diminuarea cheltuielilor de personal la aparatul propriu al instituției cu 880 mii lei.

Cifrele arată că ne-am descurcat bine în acest an. Am avut câteva economii, am strâns puțin cureaua. De altfel, încă de la începutul anului ne-am propus să folosim fondurile de care dispunem mai mult pentru investiții decât pentru costurile de funcționare și am reușit să atingem acest obiectiv. Consiliul Județean și Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Covasna au economisit 3,8 milioane de lei din cheltuielile de personal, sumă alocată din bugetul inițial”, a precizat președintele Consiliului Județean Covasna, Tamás Sándor.

Având în vedere faptul că finanțarea sistemului sanitar este întotdeauna o prioritate, consilierii județeni au aprobat joi majorarea bugetului Spitalului Județean de Urgență „Dr. Fogolyán Kristóf cu 1,33 milioane lei pentru acordarea voucherelor de vacanță cuvenite salariaților pe anul 2022. „Totodată, am inclus în bugetul spitalului suma de 1,4 milioane de lei, sumă provenită din modificarea valorii contractului cu Casa de Asigurări de Sănătate Covasna, sumă care va fi utilizată pentru finanțarea cheltuielilor cu medicamente și materiale sanitare ale unității sanitare”, a explicat președintele C.J. Covasna.

O altă sumă importantă a fost aprobată pentru finalizarea proiectului de reabilitare a Muzeului Național Secuiesc și pentru extinderea și modernizarea Școlii Speciale din Sfântu Gheorghe, ambele proiecte fiind  finanțate din fonduri europene nerambursabile.

De asemenea, anul acesta s-au încasat cu aproape 600 de mii de lei mai mulți bani din cota de 6% din impozitul pe venit peste limita stabilită la începutul anului. Conform prevederilor legale, Consiliul Județean Covasna a distribuit această sumă către unitățile administrativ-teritoriale „Suma nu este foarte mare. Tocmai de aceea, după consultările cu primăriile, în mai multe locuri am regrupat sumele pentru un anumit scop. Așa se face că numai 18 UAT-uri, în loc de 45, vor primi bani din aceste sume”, a clarificat președintele C.J. Covasna, Tamás Sándor.

Astfel, suma a fost reîmpărțită pentru următoarele proiecte:

  • Comunele Dalnic, Turia și Poian au donat sumele care le revenea pentru Spitalul Municipal Tg. Secuiesc – 69 mii lei.
  • Comunele din zona Baraolt au donat pentru Spitalul Orășenesc din Baraolt – 67 mii lei.
  • Comunele din zona orașului Covasna au donat pentru întreținerea drumului comunal Covasna- Comandău – 62 mii lei
  • Comunele Lemnia, Mereni, împreună cu Brețcu au ales să plătească pentru lemn de foc pentru punctul de lucru a pompierilor, înființată în Brețcu – 17 mii lei
  • Comunele din zona Sf. Gheorghe au cedat sumele lor pentru a completa investiția în finalizarea lucrărilor de înmagazinare supraterană apă potabilă în Micfalău – 75.640 lei
  • Întorsura Buzăului și Barcani au renunțat la sumele lor în favoarea comunei Sita Buzăului, care va folosi banii pentru reparațiile drumurilor, necesară în urma lucrărilor de canalizare efectuate în zonă – 49 mii lei.

Pe lângă aceste proiecte, cele 12 UAT-uri rămase vor primi sume alocate în funcție de numărul locuitorilor.

Biroul de presă al Consiliului Județean Covasna

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail