Teatrul Independent „Osonó” a anunțat ieri lansarea înscrierilor în tabăra interetnică de teatru pe care o va organiza, în parteneriat cu Şcoala Populară de Arte şi Meserii din Sfântu Gheorghe, în luna august (a.c.).
Tabăra, ajunsă la cea de-a patra ediție, va avea loc între 4 și 8 august, la Sfântu Gheorghe, cu scopul de a crea un spațiu de întâlnire și cunoaștere pentru tinerii români și maghiari, prin jocuri teatrale și de echipă, exerciții de autocunoaștere și dezvoltarea personalității, a anunțat, ieri, conducătorul trupei „Osonó”, regizorul Fazakas Misi. Potrivit acestuia, tabăra este destinată tinerilor maghiari și români, pasionați de teatru și care au peste 14 ani.
Atelierele vor fi conduse de Fazakas Misi și de Iustinian Turcu, actor la Teatrul Național „Radu Stanca” din Sibiu, câștigătorul premiului UNITER pentru debutul din anul trecut.
„Pe lângă atelierele teatrale, tinerii vor începe fiecare dimineață cu exerciții de fizică și mentală de încălzire, iar seara vor repeta scenele pe care le vor prezenta în ultima zi a taberei.” – a precizat Fazakas Misi.
Acesta a menționat că taxa de participare este de 300 de lei, suma incluzând cazarea și trei mese pe zi, precum și atelierele (workshopurile).
„Cei interesați se pot inscrie pe emailul [email protected] , sau prin telefon 0740578725. Inscrierile se pot face până la data de 20 iulie.”- a spus Fazakas Misi.
Impresii ale participanților
Acesta ne-a transmis și câteva impresii ale participanților ediției de anul trecut. Astfel, spre exemolu, Briana Macovei, din Miercurea Ciuc (în vârstă de 14 ani), a afirmat: „A fost unică, o experiență fantastică pe care aș putea repeta-o oricând. Am cunoscut persoane de naționalitate maghiară și am interacționat cu acestea de parcă ne cunoștiam de ani de zile. Am învățat, prin activități ce înseamnă liniște, concentrare, emoție și ce este dragostea. Am început să mă descopăr, să-mi dau seama cine sunt și ce-mi doresc.
„Am sentimente foarte complexe și mi-aș dori să mă întorc în tabără. Am rămas cu o experiență care-mi va fi de folos, dar cred că cea mai mare câștig este încrederea reciprocă pe care am construit-o în grupul nostru.”- a transmis, potrivit lui Fazakas Misi, Szász Renáta, tânără în vârstă de 14 ani, din Sfântu Gheorghe.
Maria Bujancă, în vârstă de 17 ani, din Timișoara, a afirmat, din cele transmise de Fazakas Misi, că: „Dacă cineva spune că nu se poate face ceva, acolo unde sunt români și maghiari, spune-le să facă o vizită în tabăra interetnică de teatru. Un exercițiu la un atelier include privitul direct în ochi. Când priveam pe cineva în ochi, vedeam în fața mea un om, nu un român sau un maghiar. Pentru mine, de când am avut pentru prima dată acest contact vizual și ne dădeam voie unul altuia timp de câteva secunde să ne privim sufletele unilor alții, nu a mai fost tabără interetnică de teatru, a fost doar tabără de teatru.”
Un alt participant, Bartos Elekes Imre, în vârstă de 17 ani, din Târgu Mureș, a opinat: „Cuvântul cel mai potrivit pentru a caracteriza tabăra interetnică este cunoașterea. Am avut posibilitatea de a cunoaște oameni noi, tineri români, moduri de gândire diferite, alte forme de învățare. Și prin toate acestea, am început să mă descopăr pe mine. S-a mișcat ceva în mintea mea, ceva care îmi va schimba felul cum privesc lumea în care trăiesc.”
Ana Ciorici Costache