Astăzi începe cea de-a doua etapă din cadrul taberei naţionale de vară dedicată dezbaterilor academice – „Masterclass Debate 2014”. Tineri din mai multe judeţe vor participa la sesiuni intensive de pregătire susţinute de patru dintre cei mai experimentaţi debateri din ţară: Liviu Gajora, Nae Șovăială, Ioana Stupariu și Radu Cotarcea.

Tabăra naţională de vară dedicată excelenţei în dezbaterile academice – „Masterclass Debate” 2014 este organizată de Clubul de Dezbateri din Sfântu Gheorghe, în parteneriat cu ARDOR Transilvania şi se desfăşoară anul acesta în două serii, la Bicfalău şi cuprinde sesiuni intensive de pregătire susţinute de nouă dintre cei mai apreciați traineri din România.

La prima ediţie, desfăşurată la Bicfalău, între 1 şi 5 august, 25 de tineri din toată țara au participat la  traininguri despre conținut, argumentare și contraargumentare, stil, pregătirea moțiunilor sau impromtu-uri, susţinute de Emil Mesaroș, Adi Ghițe, Radu Cotarcea, Bianca Dragomir şi Radu Țigănaș. Din programul evenimentului nu au lipsit activităţile de divertisment.

Mai multe despre prima ediţie, dar şi detalii despre cea de-a doua ediţie a taberei ne-au spus mai multe ieri, în cadrul unei conferinţe de presă, Mădălin Guruianu, iniţiatorul şi coordonatorul „Masterclass Debate” şi doi dintre trainerii ce participă la eveniment: Radu Cotarcea, originar din Sfântu Gheorghe, vicecampion mondial, dublu campion național, elevi și studenți, multiplu participant la campionate naționale și internaționale, inclusiv Campionate Europene și Mondiale, şi Ioana Stupariu, din Cluj, vicecampioană națională, multiplă participantă la campionate interne și internaționale, inclusiv Campionatele Europene și Mondiale.

 „La prima ediţie am avut 25 de participanţi. Avem 20 de participanţi confirmaţi la a doua ediţie. Suntem siguri că vor mai veni câţiva. Am avut cinci traineri, iar în ediţia a doua vom avea doar patru traineri, pentru că unul dintre ei, din păcate nu mai poate ajunge. Este vorba despre Călin Mureşanu. Dar experienţele de până acum şi feedbackul a fost foarte, foarte pozitiv. Au fost sesiuni de minim opt ore pe zi, ba chiar au fost şi meciuri de dezbateri – demonstrative,  feedback. S-a muncit destul de mult, dar în acelaşi timp a fost şi atmosferă de distracţie pentru că a fost şi un foc de tabără, au avut şi muzică folk, au fost şi jocuri tip mafia, un joc foarte apreciat de debateri”, a spus iniţiatorul şi coordonatorul Masterclass Debate, Mădălin Guruianu.

Cea de-a doua ediţie debutează astăzi, 7 august şi se va încheia în 11 august, şi va cuprinde sesiuni de pregătire, susţinute de Liviu Gajora, Nae Șovăială, Ioana Stupariu și Radu Cotarcea.

Sesiunile vor fi intensive şi reprezintă o oportunitate prin care tinerii cursanţi se pot dezvolta. „ Aici nu este vorba de o sesiune de o oră, două, cât durează un meci în cadrul clubului de debate (…). Aici este exact acelaşi principiu ca ideea  aceea că dacă chiar vrei să înveţi o limbă străină şi, în multe feluri, debate-ul poate fi considerat o limbă străină – trebuie să fii „aruncat” în exerciţii şi să faci asta dimineaţa, la prânz şi seara. (…) Aici eşti expus la 4-5 traineri foarte buni, care au fost în circuitul naţional şi internaţional o perioadă destul de lungă de timp şi efectiv ai ocazia să vezi alte perspective, alte abordări, alte direcţii, altă gândire strategică (…). Debate-ul nu este o ştiinţă exactă şi este în regulă să fii expus acelor perspective diferite”, a declarat Radu Cotarcea.

Temele abordate în cadrul orelor de pregătire vor fi foarte variate şi îi vor ajuta pe cursanţi şi în viaţa de zi cu zi, a spus Ioana Stupariu.

 „Ideea este că sesiunile de training pe care le ţinem noi sunt structurate astfel încât să analizeze diferite aspecte din tot ce înseamnă dezbateri academice, de la prezenţa scenică, de la modul în care tinerii argumentează, de la construcţia argumentului, la stilul pe care îl folosesc, la strategia folosită. Ceea ce facem noi este practic să luăm fiecare dintre elementele care pot fi analizate într-o dezbatere şi să le arătăm într-un mod structurat, aplicat, făcând în acelaşi timp exerciţii cu participanţii la Masterclass. Temele sunt foarte variate (…). În general, încercăm în acelaşi timp, nu doar să rămânem la lumea dezbaterilor, ci şi să dăm o aplicabilitate practică, astfel încât participanţii să poată să folosească ceea ce văd în aceste zile de masterclass şi în viaţa reală, şi după ce pleacă din această tabără de dezbateri (…) Dezbaterile sunt o sursă de informaţie, o sursă de dobândire de competenţe pe care le poţi folosi apoi şi în viaţa de zi cu zi, în viaţa profesională, la şcoală (…) şi în alte activităţi”, a explicat Ioana Stupariu.

***

Evenimentul „Masterclass Debate 2014” este organizat cu sprijinul partenerilor de la Primăria Sfântu Gheorghe, Pensiunea Teglás şi Covalact S.A. Pe această cale, organizatorii transmit mulţumiri tuturor:

„Vreau să le mulţumesc încă o dată Primăriei Sfântu Gheorghe, Covalact S.A, Pensiunii Teglás pentru sprijinul oferit în organizarea acestor două ediţii de Masterclass (…)! Le mulţumesc celor nouă traineri care au fost şi vor fi prezenţi şi anul acesta la Masterclass, şi celor care au fost prezenţi anul trecut şi fără de care, proiectul acesta nu poate să funcţioneze. Cheia numărul unu e în cei care susţin trainingul. Îi mulţumesc lui Radu  (n.r – Radu Cotarcea), pentru că de opt ani de când a plecat din Sfântu Gheorghe nu a lipsit aproape la nici un eveniment pe care l-am organizat, fie că a fost << Saint George, City of Debate>>, fie că a fost <<Masterclass Debate>>, şi cred că asta este cheia pe care am propus-o acum opt ani, când el mi-a propus să mă ocup de dezbateri în continuare în Sfântu Gheorghe, eu nevenind din lumea aceasta a dezbaterilor. Totuşi, am făcut-o, simţind că de fiecare dată are disponibilitatea şi de a veni la Sfântu Gheorghe, dar şi de a-mi trimite informaţii, de a încerca să mă susţină în acest demers şi cred că pentru acest lucru, Sfântu Gheorghe trebuie să îi fie recunoscător, pentru că datorită lui mişcarea de debate creşte constant, sigur, ea continuă, şi cu bucurie constatăm că sunt din ce în ce mai mulţi tineri care practică debate în Sfântu Gheorghe, un oraş mic la nivelul ţării, dar care se <<bate>> de multe ori de la egal la egal cu centre universitare cu mare perspectivă, aşa cum sunt Clujul, Timişoara sau Iaşi”, a declarat Mădălin Guruianu.

Ana Alina Costache

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail