Ediția anivesară a Univesității de Vară de la Izvoru Mureșului, județul Harghita, la care vor fi prezenți reprezentanți ai Guvernului României și Parlamentului României, prefecți, primari ai localităților românești din județele Covasna, Harghita și Mureș, aleși locali, lideri ai societății civile din România și din afara granițelor precum și numeroși români din întreaga țară începe astăzi cu Liturghia Arhierească săvârşită de P.S. Andrei Moldovan, cu ocazia hramului Mănăstirii „Adormirea Maicii Domnului. La ora 15.30 va avea loc deschiderea oficială a lucrărilor, la Complexul Sportiv Național „Izvoru Mureșului”.
Potrivit președintelui Forumul Civic al Românilor din Covasna, Harghita și Mureș, Dragoș Burghelia, temele de dezbatere vor scoate la iveală realităţile dramatice cu care se confruntă românii din diasporă şi din ţară, de multe ori mascate sau nebăgate în seamă de presa românească.
Pe agenda de discuţii figurează problema afirmării identitare şi riscul deznaţionalizării comunităţilor de români care trăiesc în vecinătatea graniţei, a situaţiei dezideratului naţional al unirii cu Republicii Moldova în noul context geopolitic, problema retrocedărilor ilegale de proprietăţi din Transilvania şi lipsa de reacţie a statului privind recentele provocări precum și situația discriminării românilor din județele Covasna, Hargita și Mureș.
Miercuri – 16 august, în a doua a Universității de Vară de la Izvoru Mureșului, discuțiile se vor concentra pe Drepturile minorităților românești din jurul frontierelor și din Balcani precum și situația românilor din Ungaria, Bulgaria, Albania, Macedonia de Nord și Grecia. De la ora 18.00 va fi organizat în premieră un Meci demonstrativ de Oină alături de Federația Română de Oină unde tinerii participanți vor învăța regulile de bază, istoria și importanța sportului nostru național.
În data de 17 august, pe parcursul zilei de joi, se vor dezbate priorități privind păstrarea și afirmarea identității naționale a românilor din județele Covasna, Harghita și Mureș precum și situația de pe întreg curpinsul Transilvaniei în sensul retrocedărilor ilegale de proprietăți și vor fi decernate Premiile Pr. Prof. Ilie Moldovan.
Vineri, 18 august participanții la Universitate vor discuta problematica politicii externe a României în relația cu frații de peste Prut, mai exact perspectiva Integrării imediate a R. Moldova în UE prin reunirea cu România, iar seara vor avea loc momente festive și spectacole artistice.
În ziua de sâmbătă, 19 august va fi dezbătută politica partidelor parlamentare și a instituțiilor de stat față de românii de pretutindeni și față de românii din zonele multietnice și pluriconfesionale din România. De asemenea se vor analiza strategiile de solidaritate româno-română, în preocupările administrației publice, a partidelor politice și a societății civile.
Ediția specială cu numărul XX a Universităţii de Vară Izvoru Mureşului este organizată în perioada 15 – 20 august a.c., de Forumul Civic al Românilor din Covasna, Harghita și Mureș, în parteneriat cu Fundaţia Naţională pentru Românii de Pretutindeni din Bucureşti și Centrul European de Studii Covasna-Harghita Sf. Gheorghe.
Maria Crețu-Graur