Sándor Ambrus (pianist, originar din Sfântu Gheorghe), Valerica Ambrus (soprană) și Alexandru Bugnariu (euritmist), trei tineri artiști din zonă au pornit o inițiativă artistică, numită „Artemium”, care are drept scop crearea unui centru cultural – artistic care să ofere artiștilor un cadru potrivit pentru a se putea manifesta.
Cei trei au conceput un spectacol complex și inovator, unind arta mișcării, euritmia cu arta sunetelor, muzica. Până în prezent, au finanțat această inițiativă din fonduri proprii, dar mai au nevoie de fonduri pentru a putea realiza ce și-au propus. În acest sens, au pornit o campanie de strângere de fonduri online, pentru ca dorește să sprijine inițiativa, să o facă.
Într-un interviu acordat ziarului „Mesagerul de Covasna”, Sandor, Valerica și Alexandru ne-au spus mai multe despre acest proiect, cât și despre traseul lor în lumea artistică.
Cum și cum v-ați început fiecare dintre voi traseul în lumea artei?
Alexandru Bugnariu: Drumul spre artele mișcării și muzică a pornit din nevoia de a înțelege diferit educația, fapt care m-a condus către pedagogia Waldorf și către educația omului ca întreg. Ca urmare, am întâlnit euritmia, care a devenit pentru mine o cale de destin.
Sándor Ambrus: Muzica a apărut în viața mea în momentul în care părinții mei au ales să urmez cursurile Liceului de Artă din Sfântu Gheorghe. Odată cu descoperirea pianului am mers pe acest drum condus de o dorință de a bucura oamenii care mă ascultă.
Valerica Ambrus: Am început să descopăr tainele muzicii mai întâi cântând la flaut, la Liceul de Artă din Galați. Apoi, odată cu începerea liceului, am ales să studiez arta vocală. Acest drum a continuat din dorința de a descoperi tainele instrumentului viu al muzicii.
Care sunt cele mai frumoase realizări artistice?
Alexandru Bugnariu: Dintre foarte multe spectacole în care am fost mesagerul Euritmiei se remarcă un turneu în Europa al spectacolului Misiunea lui Zarathustra”și confruntarea cu Răul din secolul XII.
Sándor Ambrus: Pe parcursul anilor, participarea la diferite concursuri, recitaluri, festivaluri mi-a oferit șansa de a evolua pe numeroase scene naționale și internaționale, obținând premii și distincții.
Valerica Ambrus: Până în prezent, studierea artei vocale mi-a dat șansa de a colabora în spectacole de operă, în proiecte vocal simfonice de muzică religioasă și laică, parcurgând un repertoriu de la Renaștere până în secolul XX.
Care sunt cele mai importante scene pe care ați evoluat fiecare dintre voi?
Alexandru Bugnariu: Scena Goetheanumului din Dornach (Elveția), Scena Euritmeumului din Stuttgart (Germania)
Sándor Ambrus: Ateneul Român București, Institutul Maghiar din București, Institutul Maghiar din Paris, Sala Patria din Brașov, Centrul de Cultură Arcuș, Sala Filarmonicii Banatul din Timișoara etc.
Valerica Ambrus: Opera Brașov, Institutul Maghiar din București, Biserica Neagră Brașov, Biserica Fortificată Prejmer, Centrul de Cultură Arcuș.
Cu ce vă ocupați în prezent?
Pe lângă activitatea artistică pe care o desfășurăm în diferite contexte de manifestare, suntem angrenați în mod activ în misiunea pedagogică. Colaborăm pe această parte mai ales cu Grădinița și Școala Primară Liberă Waldorf Sophia din Brașov, alături de diferite instituții de stat și private. De asemenea, suntem membri inițiativei „Artemium”,un proiect inedit pentru viața artistică românească.
Cum și când s-a născut proiectul „Artemium”?
Impulsul de a porni această inițiativă numită „Artemium”a apărut în primivara acestui an, în cadrul Școlii Waldorf din Brașov, ca urmare a colaborării noastre pe plan artistic în activitatea pedagogică cu copiii. Totodată, ne-am pus problema nevoii de schimbare și revitalizare a cadrului de manifestare artistică
Ce vă propuneți prin acest proiect?
Proiectul își propune realizarea unui centru artistic, care să ofere un loc de punere în scenă pentru diferite spectacole, alături de un centru de formare continuă pentru artiști. Dorim să aducem un nou impuls socio-cultural pentru a răspunde atât nevoilor noastre de inovaţie şi autenticitate ca artişti, cât şi nevoilor celor care doresc să se descopere prin arta, să parcurgă un drum de dezvoltare şi evoluţie. Pentru a putea realiza cele de mai sus, ne-a venit ideea de a oferi publicului un spectacol în care să împletim artele mișcării cu cele ale muzicii. Așa a luat naștere proiectul spectacol „Un clopot în noapte”. O sinergie între poezie, mişcare, interpretare muzicală şi canto cu o tematică plină de mister şi taină, tema nopţii, a visului şi a începuturilor. Pentru că avem înainte o viziune pe care vrem să îl facem realitate, ne-am unit forţele artistic în acest spectacol pentru a sprijini „Artemium”.
Care este suma necesară înființării acestui centru cultural? Unde ar urma să fie sediul acestui centru?
Pentru a putea acoperi nevoile cuprinse în bugetul conturat de noi, avem nevoia de suma de 3500 de euro. Această sumă este necesară să putem acoperi toate nevoile realizării acestui spectacol, iar pentru asta am pornit o campanie de strângere de fonduri pe o platformă online. Sediul acestui centru urmează să fie în Brașov, între timp, Școala Primară Liberă Waldorf Sophia este partenerul nostru, oferind spațiul necesar desfășurării activității noastre.
Când și unde este programat primul spectacol din seria celor dedicate promovării acestui proiect?
Ne-am propus să avem premiera spectacolului „Un clopot în noapte” în toamna acestui an, în Brașov. Momentan, rămâne de stabilit exact scena pe care va avea loc.
Când vă putem vedea în județul Covasna?
Dorim să avem undeva la 1-2 reprezentații pe lună cu acest spectacol. Totodată, vrem să facem un turneu național și ne-am propus să începem aproape de „casă”. Așadar, este foarte probabil să ajungem cu acest spectacol în județul Covasna până la finele acestui an, începutul anului viitor.
Care este povestea spectacolului?
„Un clopot în noapte” poartă publicul printr-o călătorie tainică, misterioasă, în lumea visului a noilor începuturi. Această călătorie trezește în om trăirea unor stări aparent fără scăpare, întunecate care în cele din urmă renaște și se „luminează”. Pe scurt, asta ne-am propus, nu dezvăluim mai mult, pentru ca cei interesați să aibă parte de o trăire autentică.
Cum se împacă euritmia cu poezia și muzica?
Euritmia, fiind una dintre cele mai tinere forme de manifestare artistică, este gestul care naște din cuvânt, din tonul muzical. Mișcarea se naște din trăirea lăuntrică a acestor elemente, pentru a putea face vizibil cea ce nu este. Este un proces de studiu și cunoaștere care naște gestul trăit până în cel mai adânc punct al sufletului uman. Așadar, putem spune că euritmia desăvârșește sunetul, facându-l vizibil prin gest.
Ce mesaj aveți pentru cititorii noștri?
Pe această cale îi invităm să facă parte din impulsul pe care noi l-am pornit, să susțină acest proiect pentru a putea face posibilă concretizarea acestei idei. Avem și o pagină de Facebook, Artemium, unde ne puteți urmări activitatea în mod constant și puteți lua contact cu noi. Totodată, adresăm invitația la spectacolul „Un clopot în noapte”, hrană sufletească și spirituală!
A consemnat Ana Ciorici Costache