Primăria Sfântu Gheorghe a primit în această primăvară aproape 80 de cereri din partea localnicilor pentru acordarea de pomi ornamentali, flori, seminţe pentru gazon, gărduleţe, bănci, pământ fertil, în cadrul programului de înfrumuseţare a zonelor verzi rezidenţiale lansat în urmă cu zece ani.

Prin acest program, autorităţile locale oferă asociaţiilor de proprietari diverse materiale în valoare totală de 1.500 de lei, subvenţionate în proporţie de 80% din bugetul local.

„Primăria Sfântu Gheorghe sprijină de 10 ani înfrumuseţarea zonelor verzi din jurul blocurilor prin ‘Programul de înfrumuseţare a zonelor verzi rezidenţiale’, care oferă an de an posibilitatea locuitorilor de a solicita diverse răsaduri, arbuşti, flori, gard viu, gazon, garduri sau bănci pentru o valoare totală de până la 1.500 de lei / scară de bloc. Contribuţia proprie a solicitanţilor este de 20% din valoarea totală a materialelor solicitate, iar restul de 80% este cofinanţat din bugetul local al municipiului Sfântu Gheorghe. Anul acesta, cu toate că condiţiile meteo au întârziat intrarea în drepturi depline a primăverii, cele 78 de cereri depuse demonstrează interesul locuitorilor din oraş pentru a contribui la dezvoltarea unui mediu înconjurător mai ordonat şi mai îngrijit. Au fost solicitate în egală măsură bănci, răsaduri, dar şi seminţe pentru gazon, pământ fertil sau arbuşti”, se arată într-un comunicat de presă, postat marţi pe pagina de internet a Primăriei.

Materialele solicitate pot fi ridicate de la sediul Direcţiei de Gospodărire a Domeniului Public, din strada Arcuşului, transportul acestora, precum şi plantarea, îngrijirea plantelor şi montarea gardurilor intrând în atribuţiile solicitanţilor.

Autorităţile locale au anunţat, de asemenea, că vor premia şi în acest an cele mai frumoase balcoane şi spaţii verzi din zonele rezidenţiale din municipiu, în cadrul celei de-a treia ediţii a concursului „Sfântu Gheorghe înflorit”.

Cetăţenii care doresc să participe la concurs trebuie să trimită până pe 15 mai, pe adresa [email protected], cel puţin 3 fotografii cu spaţiile amenajate, menţionând numele, adresa şi numărul de telefon la care pot fi contactaţi. Juriul va evalua zonele înscrise în concurs pe baza fotografiilor, dar şi a unei vizite pe teren în a doua jumătate a lunii mai.

„Concursul ‘Sfântu Gheorghe înflorit’ a fost împărţit anul acesta în trei categorii: zonă verde rezidenţială, balcon şi zona din faţa porţii. Cele trei categorii sunt deschise pentru înscriere oricărei persoane cu domiciliul în Sfântu Gheorghe, Câmpul Frumos, Coşeni sau Chilieni. Categoria zonelor verzi rezidenţiale este deschisă celor care îngrijesc o zonă verde aparţinând unei scări de bloc, poate fi o asociaţia de proprietari, dar şi o singură persoană. În categoria zonelor din faţa porţii, puteţi aplica pentru spaţiile verzi exterioare, dar nu pentru grădini private din interiorul gardului. În categoria balcoanelor, oricine locuieşte într-un bloc de locuinţe şi are balcon poate aplica, fie că este locuitor în Sfântu Gheorghe, Coşeni, Chilieni sau Câmpul Frumos. Această categorie nu este destinată balcoanelor din case cu grădină, cei care locuiesc la casă putând aplica doar în categoria zonelor din faţa porţii”, menţionează reprezentanţii Primăriei.

Marele premiu al ediţiei din acest an în categoria zonelor verzi rezidenţiale este un sistem de irigaţii pus la dispoziţie de Primărie, iar toţi concurenţii înscrişi la această categorie vor primi, anul viitor, arbuşti, plante, garduri vii, flori, garduri şi bănci în valoare de 1.500 de lei prin programul de înfrumuseţare a zonelor verzi iniţiat de autorităţile locale, fără să plătească contribuţia proprie de 300 de lei.

La categoriile cel mai frumos balcon şi cea mai frumoasă zonă din faţa porţii premiile sunt oferite de magazinul de flori Dalia, primii trei câştigători ai ambelor categorii primind vouchere în valoare de 500, 300 şi 100 de lei, care pot fi valorificate până în primăvara anului viitor.

De asemenea, Primăria Sfântu Gheorghe va răsplăti primii trei câştigători la toate cele trei categorii cu câte un pachet de servicii personalizat care va putea fi utilizat în spaţiile culturale şi de agrement ale municipalităţii.

Oana Mălina Negrea/AGERPRES

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail