Aproape 400 de cereri au fost depuse în județul Covasna și peste 31.600, la nivel național, în primele două zile din calendarul de înscriere în învățământul primar – joi, 8 martie și vineri, 9 martie (până la ora 18,00), conform datelor centralizate de Ministerul Educației.
Ministerul Educației a transmis că potrivit datelor înregistrate în sistem, în primele două zile de înscriere (8 și 9 martie), până la ora 18:00, au fost completate la nivel naţional 31.601 cereri. Dintre acestea, 28.112 cereri (89%) vizează copii cu vârsta de 6 ani (împliniţi până la data de 31 august 2018, inclusiv), iar 3.489 de cereri (11%), copii cu vârsta de 6 ani (împliniţi începând cu data de 1 septembrie 2018).
Conform aceleiași surse, în același interval de timp (în primele două zile de înscriere 8 și 9 martie, până la ora 18:00), în județul Covasna au fost completate, în total, 391 de cereri. Din totalul acestora, 364 sunt pentru copii cu vârsta de 6 ani, împliniți până la data de 31 august 2018, inclusiv, iar 27 vizează copii cu vârsta de 6 ani, împliniți începând cu data de 1 septembrie 2018.
În prima etapă de înscriere, părinţii sau tutorii legali îşi pot înscrie copiii până în data de 26 martie, inclusiv. Cererea-tip se poate completa la secretariatul unității de învățământ la care părintele dorește înscrierea copilului sau online, în interiorul perioadelor din calendarul aprobat de Ministerul Educației Naționale. Validarea cererilor-tip completate online este obligatorie și se realizează în unitatea de învățământ aleasă pentru înscriere, în prezența părintelui și a cel puțin unuia dintre membrii comisiei, zilnic, între orele 8 – 18:00 (luni-vineri), au transmis reprezentanții Ministerului, printr-un comunicat postat pe site-ul www.edu.ro.
În data de 30 martie, vor fi afişate, atât în unităţile de învăţământ, cât şi pe site-urile acestora şi ale inspectoratelor şcolare judeţene/al municipiului Bucureşti, copiii înmatriculaţi, informaţii privind numărul locurilor rămase libere şi lista copiilor neînscrişi după prima etapă.
A doua etapă va avea loc în perioada 12 -18 aprilie. Rezultatele vor fi afișate în data de 23 aprilie. Între 24 aprilie și 4 mai, inspectoratele şcolare vor soluţiona toate cazurile nerezolvate după finalizarea etapei a doua.
Conform legii, învăţământul primar este învăţământ obligatoriu. Conform metolodologiei, părinţii ai căror copii împlinesc vârsta de 6 ani până la data de 31 august 2018 inclusiv, au obligaţia de a înscrie copiii în învăţământul primar în clasa pregătitoare.
De asemenea, părinţii/ tutorii/ împuterniciţii legali ai căror copii împlinesc vârsta de 6 ani în perioada 1 septembrie – 31 decembrie 2018 inclusiv, pot să-şi înscrie copiii în învăţământul primar în clasa pregătitoare, dacă dezvoltarea lor psihosomatică este corespunzătoare.”- se arată în metodologie, potrivit căreia, înscrierea acestor copii în clasa pregătitoare se face la solicitarea scrisă a părinţilor/tutorilor/împuterniciţilor legali, dacă evaluarea dezvoltării psihosomatice a acestora, făcută de specialişti, atestă pregătirea copiilor pentru parcurgerea cu succes a clasei pregătitoare.
„Părinţii copiilor care împlinesc vârsta de 6 ani în perioada 1 septembrie – 31 decembrie 2018 inclusiv, care nu optează pentru înscrierea copiilor în clasa pregătitoare în anul şcolar 2018-2019, sau ai celor pentru care evaluarea menţionată arată că dezvoltarea psihosomatică nu poate asigura parcurgerea cu succes a clasei pregătitoare îşi înscriu copiii la grădiniţă, în grupa mare.”- precizează același document.
În cazul în care există solicitări de înscriere în clasa pregătitoare a copiilor care împlinesc 6 ani după data de 31 decembrie 2018, inspectoratele şcolare/unităţile de învăţământ consiliază părinţii privind nevoia de a lua decizii în interesul educaţional al copilului şi informează că solicitarea nu poate fi soluţionată decât în urma evaluării dezvoltării psihosomatice care să ateste pregătirea copilului pentru parcurgerea cu succes a clasei pregătitoare. În cazul în care rezultatul evaluării arată că dezvoltarea psihosomatică nu poate asigura parcurgerea cu succes a clasei pregătitoare, copiii sunt înscrişi în grupa mare din învăţământul preşcolar. Rezultatul evaluării nu poate fi contestat. – se mai arată în metodologie.
Planul de școlarizare pentru anul școlar 2018-2019, cuprinde, în județul Covasna, la clasa pregătitoare, un total de 2239 de locuri.
Metodologia privind înscrierea în învățământul primar, calendarul, numere de contact în vederea informării despre înscrieri și alte detalii pot fi aflate accesând site-ul ISJ Covasna, www.isj.educv.ro, la secțiunea special realizată – „Înscriere în învățământul primar – 2018”.
Ana Ciorici Costache