Participanţii la Sesiunea Naţională de Comunicări Ştiinţifice „Românii din sud-estul Transilvaniei. Istorie, cultură, civilizaţie”, organizată la Sfântu Gheorghe, solicită autorităţilor locale să asigure vizibilitate monumentului ASTRA din municipiu.

Preşedintele comitetului de organizare a manifestării, dr. Ioan Lăcătuşu, a declarat duminică pentru AGERPRES, că monumentul, ridicat pe locul în care a fiinţat pe vremuri sediul asociaţiei ASTRA din Sfântu Gheorghe, „este înconjurat şi dosit de un gard viu”.

Ioan Lăcătuşu a precizat că anul acesta se împlinesc 150 de ani de la înfiinţarea Asociaţiunii Transilvane pentru Literatura Română şi Cultura Poporului Român (ASTRA), instituţie cu rol fundamental în afirmarea culturii şi identităţii româneşti, a solidarităţii şi unităţii naţionale.

Monumentul ASTRA de la Sfântu Gheorghe, aflat în faţa fostului sediu al Băncii Naţionale Române, a fost dezvelit în luna iulie 2006 şi reprezintă o carte deschisă. Lucrarea a fost realizată din bronz de trei valoroşi artişti plastici contemporani – Simona Tănăsescu, Caius Rotaru şi George Tănase din Bucureşti. Asociaţiunea Transilvană pentru Literatura Română şi Cultura Poporului Român ASTRA a fost înfiinţată la Sibiu în anul 1861, sub preşedinţia mitropolitului Andrei Şaguna şi a avut filiale în toate localităţile importante din Transilvania.

Dr. Ioan Lăcătuşu a precizat că mitropolitul Andrei Şaguna va fi canonizat pe data de 30 noiembrie a.c. la Sibiu, iar câţiva reprezentanţi ai comunităţii româneşti din Sfântu Gheorghe vor fi prezenţi la acest binecuvântat eveniment. Acesta a ţinut să menţioneze că Liga cultural creştină „Andrei Şaguna” din Sfântu Gheorghe şi Fundaţia „Andrei Şaguna” din Constanţa au fost primele care au propus în urmă cu 20 de ani canonizarea mitropolitului.

Cea de-a XVII-a ediţie a Sesiunii Naţionale de Comunicări Ştiinţifice „Românii din sud-estul Transilvaniei. Istorie, cultură, civilizaţie”, desfăşurată la Sfântu Gheorghe, a fost organizată de Muzeul Naţional al Carpaţilor Răsăriteni, Centrul Ecleziastic de Documentare „Mitropolit Nicolae Colan” şi Liga Cultural Creştină „Andrei Şaguna”, cu sprijinul financiar al Episcopiei Ortodoxe a Covasnei şi Harghitei, Ministerului Culturii şi Patrimoniului Naţional şi al Consiliului Judeţean Covasna, iar la aceasta au participat peste 50 de cercetători şi specialişti din întreaga ţară, preocupaţi de realităţile istorice şi contemporane din arealul sud-est transilvănean.

Oana Mălina Negrea/AGERPRES

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail