Programul „Hai acasă”, lansat în urmă cu aproape doi ani de Primăria Sfântu Gheorghe, cu scopul de a determina tinerii cu studii superioare să revină pe meleagurile natale, nu a dat rezultatele scontate, fiind „sabotat” de criză.

Primarul municipiului Sfântu Gheorghe, Antal Arpad, a declarat joi, în cadrul unei conferinţe de presă, că foarte mulţi tineri s-au arătat interesaţi să obţină teren gratuit pentru locuinţe prin acest program local, însă doar unul singur a reuşit să-şi ridice o casă, ceilalţi întâmpinând greutăţi financiare.

„Programul ‘Hai acasă’ era un mare vis al meu. Noi ne-am făcut temele, dar criza şi nefinanţarea băncilor a dus la imposibilitatea construirii locuinţelor”, a spus Antal Arpad.

Acesta a adăugat că autorităţile locale vor continua lucrările de infrastructură, respectiv introducerea apei şi canalizării în acest cartier rezidenţial aflat la ieşirea din municipiul Sfântu Gheorghe spre staţiunea Şugaş Băi şi şi-a exprimat speranţa că programul se va redresa în maximum doi-trei ani, pe măsură ce băncile vor deveni mai flexibile în ce priveşte creditarea.

Prin programul „Hai acasă”, autorităţile locale s-au angajat să pună anual la dispoziţia tinerilor care se întorc acasă 50 de parcele de teren cu o suprafaţă cuprinsă între 300 şi 500 de metri pătraţi, cu toată infrastructura necesară, respectiv apă, canalizare, gaze şi curent electric.

Potrivit estimărilor făcute de primar înainte de lansarea proiectului, doar aproximativ 43 la sută dintre tinerii originari din Sfântu Gheorghe se mai reîntorc acasă după terminarea studiilor, iar comunitatea are nevoie de specialişti.

Oana Mălina Negrea/AGERPRES

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail