Conducerea PSD Covasna se consideră îndreptăţită să aibă drept de veto asupra candi­daturilor pe care liberalii le vor propune la viitoarele alegeri locale pe listele Uniunii Social Liberale (USL), pe considerentul că la nivelul judeţului are o forţă politică mai mare decât PNL.

Liderii locali Marius Obreja (PNL) şi Horia Grama (PSD)

Preşedintele PSD Covasna, deputatul Horia Grama, a declarat vineri, într-o conferinţă de presă, că liberalii covăsneni au obţinut dreptul de a face nominalizările pentru funcţia de primar al municipiului Sfântu Gheorghe şi pentru preşedinţia Consiliului Judeţean Covasna în urma negocierilor de la centru şi nu pentru că ar avea o susţinere mai importantă din partea electoratului din judeţ.

„Asta vreau să clarific – lucrurile au fost tranşate la nivel central de liderii politici Victor Ponta şi Crin Antonescu şi, în ideea unei parităţi la nivel naţional, judeţele Covasna, Harghita şi Mureş au picat la PNL, deci ei vor face nominalizările (…) Asta nu înseamnă că PNL stă mai bine în sondaje sau că are rezultate superioare faţă de PSD şi de aia au fost aleşi”, a precizat Horia Grama.

Deputatul covăsnean a ţinut să-şi avertizeze partenerii că nominalizarea candidaţilor nu reprezintă numai un ‘avantaj’, ci şi o ‘mare responsabilitate’, prin urmare le-a recomandat să ia foarte în serios acest lucru. De asemenea, Grama a adăugat că PNL poate propune orice persoană, însă acestea trebuie să obţină şi acordul PSD.

„Vor candida în numele USL, deci va trebui să întrunească şi acceptul nostru, nu ca un moft, ci pentru că avem o mare responsabilitate (…) Aşteptăm de la PNL, le-am şi transmis acest lucru, să avem o discuţie, să ne consulte şi pe noi până la definitivarea candidaturilor (…) PSD are o pondere mai mare în judeţ, avem şapte primari şi mai mulţi consilieri locali şi judeţeni, deci voturile electoratului PSD contează”, a spus Horia Grama.

Acesta a adăugat că, după părerea sa, PNL ar face bine să nominalizeze la conducerea Consiliului Judeţean Covasna o persoană cu notorietate în special în municipiul Sfântu Gheorghe şi în zona Întorsurii Buzăului, unde se află principalele bazine electorale româneşti, altfel ar putea pierde în faţa concurenţei.

„Candidatul trebuie să întrunească profilul pe care îl aşteaptă electoratul (…) Nu pot (liberalii – n.r.) avea pretenţia să ne mobilizăm electoratul pe propuneri făcute aiurea (…) Pentru a strânge cât mai multe voturi trebuie să fie o persoană cu notorietate în aceste zone”, a spus Horia Grama.

De asemenea, parlamentarul social-democrat a apreciat că nominalizarea unui maghiar nu ar fi cea mai bună opţiune, întrucât s-au mai făcut astfel de ‘experimente’ şi au fost nereuşite. „Am mai făcut experimente cu maghiari pe listele noastre şi s-a dovedit că nu funcţionează. E clar că în Covasna, Harghita şi Mureş voturile maghiarilor se duc la formaţiunile maghiare. Puţini maghiari votează formaţiunile româneşti, hai să nu ne mai ascundem după degete. În aceste zone, votul politic nu funcţionează deocamdată”, a mai spus Grama.

Liberalii covăsneni au anunţat recent că vor susţine candidatura consilierului local Mădălin Guruianu pentru funcţia de primar al municipiului Sfântu Gheorghe. De asemenea, au vehiculat numele profesorului universitar Cziprian Lorand pentru funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Covasna.

Oana Mălina Negrea/AGERPRES

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail