Conducerea Direcției pentru Agricultură a Județului Covasna a făcut un apel către fermierii din sectorul vegetal, dar și cel zootehnic, apicol și al industriei alimentare să își continue activitatea, respectând prevederile și măsurile generate de starea de urgență instituită în România.

Directorul executiv al instituției, ing. Könczei Csaba, a declarat marți, pentru „Mesagerul de Covasna” că este important ca fermierii din județ să își continue activitatea, în contextul măsurilor prevăzute de Ordonanța Militară a ministrului Afacerilor Interne privind măsurile de prevenire a COVID-19.

În această perioadă, ca și alte sectoare, agricultura are de suferit, însă covăsnenii nu trebuie să se panicheze, a subliniat directorul Direcției pentru Agricultură a județului Covasna.

„Bineînțeles, ca orice alt sector, dar și ca activitate cotidiană, într-un fel, este afectată, dar nu este afectată în așa măsură încât să avem probleme deosebite, având în vedere mai multe aspecte: în primul rând, încă nu suntem în plină campanie de primăvară, iar în al doilea rând, majoritatea produselor deja  sunt vândute. Deocamdată suntem într-o perioadă mai apatică, să spunem așa, ca și activitate, dar, bineînțeles, dacă timpul se va face prielnic pentru activitățile pe câmp, ceea ce urmează foarte repede, atunci vom avea o activitate mai amplă în sector. Eu, în general, prin toate mediile de care dispun, îndemn agricultorii să facă treaba pe câmp sau în zootehnie, în grajd, așa cum trebuie să o facă! Agricultura este singura ramură care nu se poate opri, având în vedere că vom avea nevoie de mâncare – și de produse vegetale și de produse animaliere. Animalul, în grajd, în fermă, oricum trebuie hrănit, îngrijit. În câmp, trebuie să mergi, pentru că altfel pierzi perioada optimă și nu vei avea producție. Trebuie să se respecte, bineînțeles, de către fiecare agricultor, gospodar, fermier, tot ce e prevăzut în legislația și în normele actuale – să reducă pe cât se poate, la minim, contactele personale (…)”- a declarat directorul Könczei Csaba.

Campania de primăvară este în fază incipientă

Potrivit acestuia, campania de însămânțări de primăvară este abia la început: „Campania de primăvară este în fază incipientă, dar se poate derula și acesta este și îndemnul Ministerului: lucrările agricole trebuie să fie făcute, bineînțeles, respectând toate condițiile impuse, respectând normele scrise și nescrise, lucrările din acest timp trebuie să fie făcute (…). Să nu ne panicăm! Lucrările câmpului trebuie să fie făcute. Cunoscându-i pe agricultorii din județ, prea puțini vor renunța la lucrări și sunt sigur de lucrul acesta.”- a mai spus directorul Direcției Agricole.

În ceea ce privește fermierii care își desfășoară activitatea în zootehnie, acesta a subliniat că este deosebit de important să se asigure un stoc de furaje și de apă pentru animale, în această perioadă.

„Puțină problemă ar putea fi la fermele la care avem angajați, deci  la fermele puțin mai mari unde sunt angajați – mecanizatori, tractoriști etc. Acolo, proprietarul, fermierul trebuie să țină cont de un program și să urmărească efectiv activitatea tuturor angajaților și să asigure o trasabilitate între contactele angajaților din fermă. Acesta este chiar un apel către fermierii care au angajați, iar în zootehnie, bineînțeles, să se asigure un stoc de furaje și un stoc de apă, încât să nu avem vreo problemă în acest sens în fermele zootehnice.”- a declarat ing. Könczei Csaba.

Ana Ciorici COSTACHE

 foto: www.revista-ferma.ro

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail