Nu doar despre pâine putem spune acest lucru, ci și despre apă și aer, elemente naturale indispensabile vieții. Dacă pâinea ne satură stomacul, aerul ne satură plămânii, apa, – arhicunoscutul lichid „inodor, insipid și incolor”, marcat cu formula chimică H2O, – se află în întreaga noastră ființă în proporție de aproape 72%, constituind cu adevărat „elixirul vieții”, fără de care nu am putea trăi.

 

Banala apă, de care ne batem joc în fiecare zi poluănd izvoarele, râurile, lacurile, mările și oceanele Pământului cu deșeuri și substanțe toxice de tot felul, pe care apoi tot noi o consumăm plângându-ne că „nu este potabilă”, că ne otrăvește organismul, că trebuie să facem ceva să stopăm poluarea, dar cu toate acestea continuăm s-o degradăm zilnic cu inconștiența noastră, „banala” apă, într-un viitor nu prea îndepărtat, „se va răzbuna” pe noi, pentru faptele noastre care duc la dereglarea echilibrului natural, acum ea doar „se răzvrătește” prin furtuni, uragane, tornade, inundații etc., însă în anii ce vor urma situația ar putea să ia alte întorsături.

 

După cum se știe, aflată în stare solidă, lichidă și gazoasă, apa este una din substanțele cele mai răspândite pe pământ și se află mereu în mișcare și transformare. Poate nu întâmplător apa este răspândită pe planeta noastră în proporție de circa 71% și în corpul nostru aproape 72%;  între viețuitoarele trăitoare pe pământ și planeta-mamă există o legătură specială, ele intră permanent în rezonanță. În plus, aproape toate sectoarele vieții sociale depind de acest fluid, de la transporturi, activități industriale, agricultură, comerț și până la sporturi nautice sau medicină etc., întreaga viață umană, animală și vegetală depind de apă, de fapt tot ce este viu. Tocmai de aceea, noi ar trebui să privim apa binefăcătoare cu tot respectul și să dovedim prin acțiunile noastre grija de a o păstra curată, altfel omenirea va trece prin suferințe grele, așa cum se întâmplă azi în starea pandemică. Lipsa apei potabile ar putea genera războaie, tot așa cum s-ar putea întâmpla și din cauza lipsei hranei.

 

Despre importanța apei putem afla informații și dintr-un raport UNESCO (sursa: Wikipedia): „Raportul UNESCO despre dezvoltarea apei (WWDR, 2003) din cadrul Programului de Evaluare a Apei pe Plan Mondial arată că, în următorii 20 de ani, cantitatea de apă potabilă disponibilă va scădea cu 30 %. 40 % dintre locuitorii lumii nu au apă curată suficientă pentru o igienă minimală. Peste 2,2 milioane de oameni au murit în 2000 de boli legate de consumul de apă contaminată sau din cauza secetei. În 2004, o organizație engleză, WaterAid, a raportat că un copil moare la fiecare 15 secunde din cauza bolilor legate de apă ce ar putea fi ușor prevenite”. Între timp au trecut cei aproape 20 de ani de la acest raport și, cu toate că o parte dintre liderii lumii se întâlnesc în fiecare an pentru a discuta noile măsuri preventive, mare lucru nu s-a făcut, căci încălzirea globală continuă, ghețarii se topesc, circuitul apei în natură s-a dereglat, iar efectele sunt catastrofale.

 

În aceste condiții, pentru multe țări apa va deveni o „resursă strategică”, care ar putea aduce câștig unora în detrimentul altora. De exemplu, „Se prevede că apa ar putea deveni prețioasă precum petrolul, lucru care ar face din Canada, ce are această resursă din abundență, cea mai bogată țară din lume” (sursa: Wikipedia).

 

În acest sens, România, care dispune de suficiente resurse de apă, ar trebui să acorde mai multă preocupare acestei bogății. Dacă n-am reușit cu aurul, cu pădurile, cu petrolul sau cu gazele, cel puțin de apa noastră „cea de toate zilele” să avem mai multă grijă, pentru ceea ce ne așteaptă în viitor, mai ales acum, când întreaga planetă se află în transformare.

Mihai Trifoi

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail