Sub influența rețelelor de socializare de tipul TikTok, care „înnebunesc” adolescenții, în ultima perioadă s-a ajuns din nou la fenomene sociale ciudate și îngrijorătoare. Astfel pe străzile și în parcurile unor orașe din țările occidentale „animalele” umane numite „theriani”.

     De fapt, cine sunt aceși theriani care nu mai sunt mulțumiți cu stadiul lor evolutiv uman și vor să se întoarcă la cel animalic, care li se pare mai interesant și mai potrivit pentru mentalitatea lor îngustă? Mai mult ca sigur că aceștia sunt așa-zișii „copii de bani gata”, care, necunoscând munca și valoarea ei și petrecându-și timpul mai mult pe rețelele de socializare, probabil din dorința de a se face cunoscuți publicului spectator au început să se comporte ca animalele.

     Therianii sunt definiți ca „persoane care se comportă și se identifică ca fiind un animal” (conform medium.com): pisici, lupi, urși, câini etc. „Ei își completează look-ul cu elemente caracteristice acestor animale, adăugând cozi din blană, purtând măști și alte accesorii pentru a-și crea o transformare fizică și simbolică”.

     Adevărul este că acești tineri deja au mintea pervertită. Când, din punct de vedere emoțional, intelectual și spiritual, ei se identifică cu animalul ales și se manifestă ca atare în public (și aici nu ne referim la scena unui teatru) – în parcuri și pe străzi, acest lucru este un început al degradării ființei umane, al animalizării. Și te întrebi atunci ce face familia, ce face societatea, îi aplaudă și îi susțin sau stopează fenomenul?! Orice rău care nu e înlăturat la timp se va extinde și va avea efecte nefaste, la fel cum se întâmplă cu drogurile.

     Rețelele de socializare au rostul lor și ajută progresului dar în aceeași măsură au și reversul nociv, și mai ales copiii și tinerii, care nu au încă acea capacitate a maturității de a distinge între bine și rău, se lasă ușor ademeniți de lucruri încă necunoscute și de dorința de a le imita.

     Ceea ce vedem astăzi în comportamentul multor tineri ne arată lipsa de educație sănătoasă din partea familiei în primul rând, dar și din partea societății. Consumul de droguri, bătăile și scandalurile din unele școli, abandonul școlar, „educația” străzii, bandele de cartier, răpirile de copii etc. sunt doar câteva din carențele unei societăți prea grăbită să prindă alte trenuri. Și atunci nu e de mirare că tot mai mulți copii ajung dacă nu „animale”, infractori în toată regula, educați „la negru”.

     În acest context, când toată lumea este ocupată cu „Alegerile”, ar fi de dorit ca în „Programul de Țară” al candidaților la Prezidențiale să fie incluse și măsuri de „curățenie în ogradă”, cum ar spune țăranul român, ca să mai aerism societatea de cele rele, altfel în curând ne vor năpădi criminalii, drogații și „animalele non-umane”, căci omenirea începe să se sălbăticească și, dacă o ține tot așa și cu războaiele, există pericolul de a ne întoarce cu adevărat la epoca de piatră și la comportamentul animalic.

     Mihai Trifoi

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail