Un număr aproximativ de 33.000 de elevi și preșcolari din județul Covasna au pășit ieri în noul an școlar. Alături de dascălii lor, însoțiți de părinți, bunici și alți oameni dragi lor, copiii au participat la festivitățile specifice organizate de unitățile de învățământ. La acestea au fost invitați reprezentanți ai Inspectoratului Școlar Județean, reprezentanți ai autorităților locale și ai societății civile.
La câteva dintre manifestări au participat și redactorii „Mesagerul de Covasna”.
„Un dascăl care-și dorește performanță, trebuie să fie în pas cu vremurile”- prof. Kiss Imre, inspector școlar general
La Colegiul Național „Mihai Viteazul” din Sfântu Gheorghe, festivitatea a avut loc în curtea instituției, cu o participare numeroasă. Prezent la eveniment, inspectorul școlar general al Inspectoratului Școlar Județean (IȘJ) Covasna, prof. Kiss Imre, s-a adresat celor prezenți:
„În ziua de 10 septembrie, școala își redeschide porțile, anunțând începerea unui nou an școlar, pe care ni-l dorim încărcat de rezultate frumoase. Deschidem anul școlar 2018-2019 cu bucuria de a putea transmite întregii comunități educaționale din județul Covasna, elevilor, cadrelor didactice, părinților și reprezentanților autorităților județene și locale, mesajul echipei Inspectoratului Școlar Județean Covasna și al meu personal: un nou an școlar plin de reușite, care să aducă un plus de încredere și de performanță în școlile noastre. Mă simt onorat să fiu astăzi, cu ocazia începutului unui nou an școlar, aici, în acest liceu cu predare în limba română, reprezentativ pentru orașul Sfântu Gheorghe și pentru județul Covasna. Și spun <<reprezentativ>>, deoarece județul nostru se poate mândri cu rezultate obținute la examene, la concursuri, dar mai ales, se poate mândri cu calitatea tinerilor care ies de pe băncile acestei școli valoroase. Totul este rodul eforturilor conjugate ale dascălilor, elevilor, părinților, iar acest lucru trebuie să rămână o constantă a vieții acestei școli. Desigur, aceasta înseamnă seriozitate, responsabilitate, perseverență și multă muncă a elevilor și a dascălilor, deopotrivă. Dragi elevi, noi, dascălii voștri, ne dorim ca în noul an școlar să depuneți eforturi susținute de a vă forma, de a accede la noi cunoștințe, la noi competențe care vă vor transforma și vă vor ajuta să vă dezvoltați personalitatea și să obțineți, mai târziu, cariera dorită. Școala, profesorii, părinții, vă vor ajuta să aveți instrumentele necesare pentru a face față provocării continue de adaptare la nou, dar este esențial efortul vostru personal. Este nevoie să deveniți din ce în ce mai interesați de școală, mai atașați de valorile ei. Dragi colegi profesori, un dascăl care-și dorește performanță, trebuie să fie în pas cu vremurile: accent mai mult pe formativ, pe pregătirea copiilor pentru viața reală. Pe colegii tineri, cât și pe cei care au ceva ani de experiență, deopotrivă, îi sfătuiesc să nu le fie teamă de noi provocări, ci să experimenteze și să-și pună amprenta creativității, originalității.”
Inspectorul școlar general a transmis și câteva gânduri legate de anul centenarului Marii Uniri: „Să nu uităm că ne aflăm într-un an special: cel al Centenarului, care oferă prilejul desfășurării unor activități care trebuie să aibă în esență, manifestarea spiritului național, dar, totodată și a respectării identității culturale și etnice. În județul nostru multietnic, acest an aduce și conștientizarea elementelor spirituale, care leagă comunitățile acestui județ într-o simbioză pe care istoria le-a format de-a lungul anilor, care a funcționat în mod armonios și trebuie să funcționeze și în viitor. Îmi exprim credința, în continuarea manifestării acestui spirit de acceptare, de toleranță, de înțelegere pentru tinerii noștri. Fiecare an școlar diferă de cel precedent. Dinamismul schimbărilor, efectele deciziilor luate uneori în grabă, produc mereu noi provocări în sistem, iar noi, actorii acestui sistem, trebuie să dăm dovadă de adaptabilitate la schimbările uneori foarte rapide și nejustificate uneori; să fim cu toții în măsură să le facem față (…). Să ne alegem acele modalități care ne ajută să progresăm. Eu cred că acele modalități sunt, de fapt, ceea ce aminteam anterior: seriozitate, responsabilitate, încredere și muncă (…).”- a declarat inspectorul școlar general, prof. Kiss Imre.
Prezent la festivitatea de la Colegiul Național „Mihai Viteazul”, prefectul județului Covasna, Sebastian Cucu, a dat citire mesajului premierului Viorica Dăncilă cu ocazia începerii noului an şcolar, mesaj pe care îl prezentăm în totalitate:
„Actul de educație este fundamental pentru evoluția oricărei societăți, este crucial pentru dezvoltarea României. Pentru elevi, noul an școlar reprezintă studiul unor noi materii, descoperirea unui nou mod de a relaționa cu informațiile, precum și cu cei din jur. Pentru cadrele didactice, începutul anului școlar este un prilej de revedere sau cunoaștere a elevilor, de inovare în predare, precum și de bucurie în fața a noi provocări. Pentru decidenți, această ocazie întruchipează efectele palpabile ale măsurilor asumate și este o hârtie de turnesol care susține crearea altor programe și politici în domeniu.
Dascălii au responsabilitatea imensă și privilegiul deosebit de a forma mințile celor din fața catedrei, de a le insufla curajul să gândească dincolo de standarde și de a modela personalități ale unor viitori adulți.
De aceea, Guvernul pe care îl conduc sprijină mentorii din educație și elevii, de la cei mai mici la cei mai mari, prin resurse alocate de la bugetul de stat care să asigure veniturile și infrastructura necesară unui sistem de învățământ performant.
Sunt conștientă că în ceea ce privește învățământul – această prioritate națională, alături de sănătate – am parcurs etape importante, dar esențiale sunt cele care vor urma. România poate face pași susținuți în dezvoltarea sa ca furnizor al unui sistem de educație de calitate, modern, în acord cu tendințele europene și care să răspundă provocărilor pieței muncii.
La acest nou început, copiilor și tinerilor le doresc să se bucure de cunoaștere, părinților să fie mândri de reușitele lor, iar dascălilor să-și urmeze vocația!”
Prefectul a transmis, apoi, și mesajul său, subliniind că „legea strămoșească familia și patria” sunt trei valori fundamentale.
„Cred că dacă voi veți fi oameni cu frică de Dumnezeu, că dacă vă veți săruta mama, veți săruta mâna acesteia atunci când veți pleca de acasă, oricând va fi asta, și dacă veți intona cu mândrie imnul național, atunci noi, cu toții, vom fi reușit.”- a declarat prefectul Sebastian Cucu.
Panou în dar, în Anul Centenar: „Din jertfă s-a născut Unirea”
Acesta a dăruit Colegiului „panoul Centenar” – realizat în cadrul unui proiect dedicat centenarului Marii Uniri.
„Și, pentru că este Anul Centenar, Instituția Prefectului, prin intermediul Ministerului Afacerilor Interne, a accesat un proiect dedicat Centenarului, pe care noi l-am denumit <<Panoul centenar>>. În cadrul acestui proiect, oferim fiecărei instituții de învățământ partenere din județul Covasna – sunt undeva la 40 de unități care au acceptat această provocare – un panou denumit <<Din jertfă s-a născut Unirea>>, pe care dorim să îl dăruim și Colegiului Național <<Mihai Viteazul>> și pe care dorim să îl puneți la loc de cinste pe holurile liceului și să fie călăuzitor la orele de istorie, având crezul că dincolo de ceea ce trebuie să fie o școală – și anume un stimulent de cunoștințe și inovație, aceasta trebuie să mențină și spiritul și identitatea națională ! (…) Vă urez un an școlar plin de succese!”- a declarat prefectul Sebastian Cucu.
Consilierul local Ion Gheorghe, prezent la eveniment, a dat citire mesajului primarului orașului, Antal Arpad:
„(…) Peste 11.000 de elevi încep astăzi un an școlar în orașul nostru iubit. Ei reprezintă doar o cincime a locuitorilor, dar viitorul orașului depinde de ei în proporție de 100%. Dragi elevi, voi cei din clasa pregătitoare, care acum v-ați luat rămas bun de la grădiniță și începeți anii de școală, precum și voi, cei care acum începeți clasa a XII-a, să aveți cu toții încredere în voi, să aveți visuri îndrăznețe, visuri mărețe, precum că voi sunteți cei care curând veți conduce acest oraș, îl veți modela sau poate veți fi chiar voi cei care îi vor educa pe cei care se vor naște și vor crește în viitorul nostru oraș. Stimați profesori (…), consider că în afară de transmiterea unui bagaj de cunoștințe concrete, este important să îi învățați pe copii să conștientizeze ce înseamnă dragostea față de ținuturile noastre natale și față de orașul nostru natal. Trebuie să îi ajutați să-și poată găsi rostul în această lume. Știu că acest lucru nu este ușor. Cel mai bun dascăl este acela care ajunge să fie pomenit de elevii săi, toată viața lor, acela care nu este doar dascăl, ci și un bun îndrumător. Dragi părinți, trebuie să facem tot posibilul să putem petrece cât mai mult timp cu copiii noștri, să le arătăm care sunt adevăratele valori în viață. Pentru ei, noi reprezentăm cea mai mare siguranță și suntem, totodată, acea dragoste de neînlocuit. Noi suntem cei la care se întorc acasă, în pofida a tot ce le oferă viața și lumea largă. Noi, liderii orașului, ne vom desfășura activitatea în așa fel încât să vă oferim condiții adecvate în care elevii să poată învăța. Vom continua modernizarea școlilor, ca să asigurăm o educație adecvată secolului XXI (…).”- se arată în mesajul primarului.
La finalul festivității, dascălii și-au condus elevii în sălile de clasă și le-au prezentat noutățile pe care anul școlar 2018-2019 le va aduce.
Festivitate a fost și în curtea Școlii Gimnaziale „Nicolae Colan” din Sfântu Gheorghe. În deschidere, directorul Szőcs Emese le-a adresat gândurile sale elevilor și dascălilor. La rândul său, directorul adjunct, Maria Dobrean, a transmis, printre altele:
„Pentru toţi cei de față, elevi, profesori, părinți, toamna vine cu emoţii, speranţe şi vise pentru un nou început. În această perioadă, ne începem activitatea într-un lăcaş de învăţătură şi cultură care este şcoala.În şcoală, dragi elevi, aflați lucruri noi, vă lărgiți orizontul, dobândiți noi deprinderi, învățați să învățați, să descoperiți lumea din jurul nostru, dar şi să priviţi în voi înşivă pentru a descoperi ce vreţi de la viață şi cum anume să dobândiți lucrurile dorite.Noi dorim să vă sădim în suflete încrederea şi respectul pentru valorile umane fundamentale: iubirea, binele, adevărul, speranța, munca, încrederea, responsabilitatea. (…) Noi, dascălii voștri, suntem pregătiți să vă ajutăm și să vă punem la dispoziție priceperea, cunoștințele și timpul nostru pentru a vă ajuta să reușiți. Pentru noi, fiecare elev reprezintă o personalitate în devenire a cărei evoluție o monitorizăm în permanență. Trebuie să învățați acum pentru a avea posibilitatea să obțineți rezultate bune la învățătură și trebuie să fiți conștienți că după terminarea anilor de școală veți fi nevoiți să vă descurcați singuri, fără ajutorul părinților (…).”
„Toți partenerii din educație – elevi, cadre didactice, părinți, colaborăm la formarea și definirea personalității elevilor, la formarea unor competențe, valori, concepte, care să îi ajute în desăvârșirea lor și care să le ofere șanse reale de reușită în viață”- inspector școlar general adjunct, prof. Marcela Ștefu
Inspectorul școlar general adjunct al IȘJ Covasna, prof. Marcela Ștefu, care a participat la festivitate, a declarat: „(…) Iată că după o binemeritată vacanță, sunetul cristalin al clopoțelului răsună din nou. Începutul toamnei ne reunește în și pentru școală, an de an, elevi, profesori, părinți.Spațiu creator și modelator de destine, școala își deschide azi porțile pentru elevii înscriși în clasa pregătitoare.Toți partenerii din educație – elevi, cadre didactice, părinți, colaborăm la formarea și definirea personalității elevilor, la formarea unor competențe, valori, concepte, care să îi ajute în desăvârșirea lor și care să le ofere șanse reale de reușită în viață.Dragi elevi, să aveți încredere în voi și să fiți convinși că ceea ce realizați aici, va însemna enorm pentru viitorul vostru. Să vă respectați reciproc, să respectați cadrele didactice și pe părinții voștri.Dragi părinți, vă mulțumim pentru încrederea și sprijinul acordat în misiunea de educare a acestor elevi pentru a deveni un adult de succes.Stimate cadre didactice, îmi exprim întreaga recunoștință pentru tot ceea ce clădiți cu responsabilitate și dăruire, nu de puține ori în detrimentul familiei dumneavoastră sau al timpului liber.Tuturor, vă doresc un an școlar plin de realizări, pe măsura muncii și a așteptărilor.”
Festivitate și la Liceul Tehnologic „Constantin Brâncuși” din Sfântu Gheorghe: 364 de elevi au început anul școlar
în prezența reprezentanților Inspectoratului Școlar Județean, dar și a oficialităților locale și județene, elevilor și a părinților acestora, s-a desfășurat ieri și festivitatea de deschidere a anului școlar, organizată la Liceul Tehnologic „Constantin Brâncuși. Directorul Liceului, prof. Carmen Tordai, a declarat că instituția începe anul școlar cu un efectiv de 364 de elevi, care se pregătesc prin trei forme de învățământ- liceal zi- patru clase și seral- trei clase, postliceal- două clase și școală profesională – șase clase.
În discursul pregătit pentru festivitate, prof. Carmen Tordai, s-a referit la baza materială, despre proiectele instituției și nu numai:
„Iată-ne la un nou început de drum, un drum care se deschide în fiecare toamnă în fața noastră, a dascălilor și elevilor, cu cărți, caiete, lecții de teorie și practică, cunoștințe dobândite, dorința de a ști și a ne pregăti pentru viață. Se spune că toamna se numără bobocii… o școală își numără, la început de toamnă, elevii (…).
Școala are pregătite pentru începerea anului școlar 10 săli de clasă, un laborator de gastronomie, unul de banqueting, un laborator de cofetărie- patiserie, un laborator de comerț, un atelier de frizerie- coafură- manichiură-pedichiură, un laborator de informatică și unul de firmă de exercițiu. Elevii din județ, din alte județe sau din afara țării sunt cazați în internatul școlii și servesc masa în cantina școlară. Liceul nostru se mândrește cu derularea unui proiect pe domeniul turism în parteneriat cu alte 17 licee din țară, Ministerul Educației Naționale și Franța. Totodată, proiectul cu Școala profesională nr. 2 din Chișinău își va continua cursul firesc din acest an școlar ceea ce înseamnă că legăturile de suflet și punțile prieteniei de peste Prut stabilite cu mult timp în urmă nu se pot rupe, ci sunt trainice în timp. Anul școlar 2018- 2019 începe cu multe modificări legislative și metodologice dar, colectivul de cadre didactice, personal didactic – auxiliar și nedidactic va demonstra încă o dată că profesionalismul, dăruirea pentru școală și comunicarea vor face față schimbărilor permanente din sistem. Deoarece un profesor bun este cel care are abilitatea de a fi înaintea vremurilor, doresc tuturor cadrelor didactice care vor preda în acest an școlar în Liceul Tehnologic <<Constantin Brâncuși>> să fie cu un pas înainte în fața tuturor schimbărilor care ne așteaptă. (…) Dragi elevi, eu vă doresc ca în acest an școlar să mai urcați o treaptă în formarea voastră ca oameni, în formarea voastră pentru viață și profesie, alături de cadrele didactice și de părinții voștri. Părinților le doresc multă sănătate și putere de muncă iar cadrelor didactice răbdare, inspirație, toleranță la toate modificările legislative și metodologice din educație și nu în ultimul rând sănătate.Succes în noul an școlar!”- a declarat prof. Carmen Tordai.
Și la Școala Gimnazială „Romulus Cioflec” din Araci (comuna Vâlcele), anul școlar a fost deschis printr-o festivitate în curtea instituției, în prezența conducerii școlii, cadrelor didactice, elevilor și părinților.
Prezent la eveniment, viceprimarul comunei Vâlcele, Nicolaie Cucu, le-a urat succes și reușite elevilor, dascălilor și tuturor actorilor implicați în sistemul educațional.
O reușită a fost marcată chiar din prima zi de școală: aceea că preșcolarii din Araci au început anul școlar în grădiniță nouă, într-o clădire frumoasă, primitoare, ce oferă condiții de învățare moderne.
Anul şcolar 2018-2019 este structurat ca și anii anteriori, pe două semestre. Cursurile primului semestru se vor derula până în 1 februarie 2019, iar cursurile semestrului al II-lea se vor derula între 11 februarie 2019 și 14 iunie 2019, cu precizarea că pentru elevii de liceu, anul şcolar se va termina pe 31 mai 2019, iar pentru cei de clasa a VIII-a pe 7 iunie 2019.
Ana Ciorici Costache