Anul școlar 2017-2018 va începe luni, 11 septembrie, pentru aproximativ 33.200 de elevi și preșcolari din județul Covasna. Festivitățile organizate cu acest prilej de către unitățile de învățământ vor începe în jurul orei 9.00, conform informațiilor oferite de reprezentanții Inspectoratului Școlar Județean (ISJ) Covasna.
Cursurile noului an şcolar încep luni, 11 septembrie și însumează 167 de zile lucrătoare (35 de săptămâni), iar structura anului școlar cuprinde două semestre: semestrul I (11 septembrie 2017 – 2 februarie 2018) şi semestrul al II-lea (12 februarie 2018 – 15 iunie 2018), conform calendarului aprobat printr-un Ordin al ministrului Educației.
Vacanţele elevilor din toate ciclurile de învățământ sunt programate astfel: vacanţa de iarnă = în perioada 23 decembrie 2017 – 14 ianuarie 2018, vacanţa intersemestrială – între 3 – 11 februarie 2018, vacanţa de primăvară – între 31 martie – 10 aprilie 2018 şi vacanţa de vară (între 16 iunie – 9 septembrie 2018.
În plus, clasele din învăţământul primar şi grupele din învăţământul preşcolar vor avea o săptămână de vacanță între 28 octombrie – 5 noiembrie 2017.
Programul naţional „Şcoala altfel” va avea o durată de 5 zile consecutive lucrătoare în timpul anului şcolar şi poate fi derulat în perioada 2 octombrie 2017 – 31 mai 2018 pe baza unei planificări ce rămâne la decizia şcolilor.
Pregătiri pentru deschiderea anului școlar
Ieri, la Colegiul „Szekely Miko” din Sfântu Gheorghe, a avut loc ședința premergătoare deschiderii anului școlar, susținută de Inspectoratul Școlar Județean, cu participarea directorii unităților de învățământ.
În cadrul acestei ședințe, inspectorul școlar general al ISJ Covasna, prof. Kiss Imre, le-a prezentat dascălilor o serie de informații ce țin de pregătirea deschiderii anului școlar, dar și informații importante vizând activitatea ulterioară.
„În primul rând vreau să îi felicit pe toți directorii, pe cei care au promovat concursul din iulie – 30 au fost – dar și pe cei care din diferite motive nu au putut să participe, nu s-au înscris la acest concurs, dar au acceptat să fie numiți în această funcție – 23 la număr. Eu consider că indiferent de cum ai fost numit în funcție, trebuie să îți îndeplinești toate sarcinile, cu maximă responsabilitate. Eu vă doresc să fiți liderii colectivelor pe care le conduceți și să fiți consecvenți în tot ceea ce faceți și să urmăriți absolut toate momentele atât administrative, cât și educaționale, din școală. Activitatea noastră și a dumneavoastră, se va reflecta, în mod sigur, în rezultatele pe care le vor obține elevii și profesorii din școala pe care o conduceți (…)!”- a transmis inspectorul școlar general în cadrul ședinței. Acesta a precizat că ISJ va monitoriza mai îndeaproape activitatea directorilor, în cursul anului școlar.
„Eu cred că rezultatele obținute la evaluările naționale ne confirmă că educația covăsneană poate fi și este de calitate. Un exemplu sunt rezultatele la bacalaureat. Dacă în vară ne-am situat undeva la mijlocul clasamentului național, cu un rezultat decent, de 69% promovabilitate, la examenul de toamnă suntem primii pe țară, cu 36,59%. Asta înseamnă că toate eforturile, depuse atât de Inspectorat cât și de profesori, de dumneavoastră și de elevi, pe parcursul anului școlar, și aici mă refer și la simulările pe care le-am organizat, la pregătirile suplimentare pe care le-au făcut profesorii fără să fie plătiți pentru acest lucru, și, bineînțeles, studiul de acasă (…), au fost binevenite. Am fost acum lideri, dar am mai fost de vreo două ori primii pe țară. La concursul de directori organizat toamna trecută, după examenul scris, cu 96,7% promovabilitate, am fost pe locul II, iar la examenul scris din iulie, cu 100%, județul Covasna a fost pe primul loc în țară, așa că, cu oameni de calitate, putem face educație de calitate.”- a spus inspectorul școlar general.
La ședință au participat și reprezentanți ai Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) „Mihai Viteazul” al județului Covasna, care au prezentat o serie de informații privind activitatea inspecției de prevenire referitoare la instituțiile de învățământ. Aceștia au ținut să precizeze că termenul limită de obținere a autorizației de securitate la incendiu este de 30 septembrie 2017, pentru cei care nu au depus nicio solicitare, și că, după această dată, se pot aplica sancțiuni pentru funcționare fără autorizație. Reprezentanții ISU au oferit și detalii despre concursuri și manifestări în care se pot implica elevi și dascăli.
În cadrul manifestării, s-au prezentat și alte informații privind calendarele unor evenimente școlare și alte detalii ce țin de activitatea didactică.
Ana Ciorici Costache