Ansamblul folcloric „Mlădițe românești”, al Clubului Copiilor din Întorsura Buzăului, a obținut premiul I la festivalul internațional de folclor pentru copii și tineret -„Am fost ș-om fi”, derulat, recent, în Sighetu Marmaţiei.

Festivalul aflat la cea de-a XX-a ediție s-a derulat în perioada 7-10 mai (a.c.), în organizarea Clubului Copiilor Sighetu Marmației, cu sprijinul municipalității, Consiliului Județean Maramureș, Consiliul Local Sighetu-Marmației, Consiliul Local Baia Mare, și împreună cu Școala Populară de Artă „Liviu Borlan”, sub egida Inspectoratului Școlar Județean Maramureș și a Ministerului Educației Naționale. Festivalul a cuprins, printre altele, o paradă a portului popular, în data de 9 mai, pe străzile din Sighetul Marmației, spre centrul localității, unde s-a desfăşurat spectacolul –  concurs „Am fost ş-om fi” şi gala laureaților.

Evenimentul a reunit participanți din țară, dar și din Republica Moldova, Serbia, Polonia, Slovacia. Județul Covasna a fost reprezentat cu succes la festival de către Ansamblul „Mlădițe românești” al Clubului Copiilor din Întorsura Buzăului.

„Nu a fost ușor, dar a fost foarte frumos! Având în vedere rezultatul obținut, lăsăm deoparte greul și oboseala. Ne-am prezentat cu un program cuprins dintr-o suită de jocuri populare din Țara Făgărașului și feciorescul Fetelor – Crihalma. Evenimentul <<Am fost ș-om fi>> este unul cu tradiție, iar noi am fost acum a patra oară. (…) De fapt, acum am participat la două concursuri- unul la Baia Mare și unul la Sighetu Marmației, iar în urma jurizării, punctele au fost cumulate. Este un festival internațional, cuprins în Calendarul Activităților Educaționale Naționale. Ediția din acest an a reunit 31 de formații participante, din cinci țări, 20 de județe.”- a declarat ieri, pentru „Mesagerul de Covasna”, coordonatoarea Ansamblului „Mlădițe românești”, coregrafa Rodica Boieru, prof. la Clubul Copiilor din Întorsura Buzăului.

La finalul evenimentului, Ansamblul a fost desemnat câștigător al premiului I.

„Am avut încredere în copii și în munca pe care au depus-o. Sutele de ore de muncă își arată acum roadele.” –a spus prof. Rodica Boieru.

Potrivit acesteia, Ansamblul „Mlădițe românești” va participa sâmbătă, 12 mai, la Festivalul Național de Folclor „Izvoare covăsnene”, derulat la Covasna, după care se va prezenta la Festivalul național – „Călușul românesc” din Slatina.

„Sâmbătă, 12 mai, vom participa la Festivalul – concurs național Izvoare covăsnene, după care, în perioada 29 mai – 2 iunie, vom participa la Festivalul Național <<Călușul românesc>> , la Slatina, unde am fost și anul trecut, și unde am intrat și noi în Cartea Recordurilor cu acei 1247 de călușari care au dansat simultan. Acum, acolo, se pregătește o altă surpriză  (…), o mișcare la fel de amplă, dar cu structură diferită față de cea de anul trecut!”- a spus prof. coregraf Rodica Boieru.

Ansamblul „Mlădiţe Româneşti” s-a înființat, din dorinţa de a transmite mai departe tradiţia românească, în anul 1998, la Clubul Copiilor Întorsura Buzăului, sub conducerea coregrafică a doamnei profesoare Rodica Boieru, și de la înfiinţare, din acesta au făcut parte numeroase generaţii de copii.

Ana Ciorici Costache

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail