Putem face față unui spectacol de două sau chiar trei ore, pe scene din țară și din străinătate!”- afirmă Costică Oltean, directorul Casei de Cultură din Întorsura Buzăului, coordonatorul Ansamblului de dansuri populare „Cununa Carpaților”. Chiar și așa, repetițiile continuă și în această perioadă, întrucât Ansamblul își lărgește repertoriul și se pregătește pentru evenimente ce vor avea loc în țară, dar și în afara granițelor României.

Cele 22 de perechi din cadrul Ansamblului întorsurean se întâlnesc de două ori pe săptămână, la Casa de Cultură Întorsura Buzăului. Prin repertoriul actual, tinerii dansatori din „Cununa Carpaților” pot pune în scenă dansuri populare din mai multe zone ale țării.

„În momentul de față, echipa de dansuri a Ansamblului <<Cununa Carpaților>> are la bază șase suite de dansuri populare din șase zone, regiuni ale țării și sunt spre finalizare încă două dansuri, din alte două zone ale țării. Oricând și oriunde ar fi invitată Casa de Cultură a orașului Întorsura Buzăului, cu un spectacol folcloric, sunt convins că am face față, așa cum am făcut față și anul trecut, de exemplu, la festivalul <<Ciobănașul>>, unde Casa de Cultură a oferit trei ore de spectacol filmat de televiziunea <<Etno.>> Cel puțin două invitații pe săptămână, în ultima vreme, vin, din toată țara (…). De-a lungul timpului, am reprezentat cu brio orașul Întorsura Buzăului, atât în țară, cât și în străinătate. Am fost aplaudați la scenă deschisă, îndelung și sunt mândru de acest lucru.”- a spus directorul Casei de Cultură din Întorsura Buzăului, și coordonatorul Ansamblului, Costică Oltean.

Potrivit acestuia, în prezent, Ansamblul se pregătește pentru festivalul – concurs de tradiţii populare „Vatra Satului” ce va avea loc în perioada 9-10 iulie la Teliu, dar și pentru evenimente ce se vor derula în această vară în județ.

„Pe data de 10 iulie (a.c.) vom participa la concursul <<Vatra Satului>> de la Teliu, unde am participat și anul trecut; și, sigur, apoi urmează spectacole în zonă, în județ. Suntem invitați din nou și în afara granițelor țării, în Republica Moldova, dar și în Ungaria. Ne-au invitat televiziunile <<Etno>> și <<Favorit>> să prezentăm spectacole și acolo, dar din păcate nu putem face față tuturor cerințelor, pentru că avem lipsă financiară. Aceste deplasări implică transport, cazări, masă, dar, cu ajutorul Primăriei Întorsura Buzăului și al Centrului Cultural al județului Covasna, încercăm să facem față.” – a declarat Costică Oltean.

Pași de dans, dar și pași în dezvoltarea personală

. . Potrivit acestuia, Ansamblul „Cununa Carpaților” cuprinde zece perechi de dansatori activi în echipa de avansați și 12 perechi de dansatori, în echipa de începători, ambele echipe fiind pregătite pentru a ieși pe scenă. Repetițiile au loc la Casa de Cultură Întorsura Buzăului, locul în care s-au format generații întregi de dansatori, și au învățat, făcând parte din Ansamblu, nu doar pași de dans, ci au făcut și pași în dezvoltarea personală, a spus coordonatorul și directorul Costică Oltean.

„Repetiții facem aici, în Casa de Cultură, pe o scenă destul de mică, pe un parchet vechi (…). Ne-am dori să avem o sală de repetiții în care dansatorii să aibă oglinzi, să aibă bară pentru  încălzire și așa mai departe. Noi nu dispunem de așa ceva și ne desfășurăm așa cum putem, în această sală a Casei de Cultură, în care, din păcate, nu avem condițiile necesare pentru o repetiție, pentru un antrenament adecvat acestor dansuri populare care necesită mult efort. Repetițiile se fac de două ori pe săptămână. Fiecare echipă face două ore și jumătate de repetiție, deci au cinci ore de repetiție, pe săptămână. Sigur, așa ca pe peste tot, se întâmpină greutăți și cu acești dansatori, pentru că ei, pe o parte vin, pe alta pleacă, vin alții noi, o iei de la capăt de fiecare dată. Unii termină liceul, se duc mai departe, la facultate, alții, din păcate, pleacă la muncă în străinătate, alții se căsătoresc, și de fiecare dată o iei de la capăt (…). Cu toate acestea, mă bucură că pleacă din Casa de Cultură cu multe cunoștințe într-ale dansului românesc pe care cred că le vor folosi toată viața (…). Sunt foarte împăcat sufletește că de aici, din Casa de Cultură, de când sunt eu și predau dansuri populare, au plecat câteva sute de dansatori care, într-adevăr, au învățat ceva.” – a spus Costică Oltean.

Noi membri, din toamnă

Acesta a precizat că din toamnă dorește să atragă în ansamblu noi membri.

„În echipa de începători nu mai acceptăm, momentan, dar din toamnă vreau să strâng o echipă, dar din clasa a VIII-a începând, pentru că (…) am ajuns la concluzia că integrându-i în perioada liceului (…), ei termină liceul și pleacă exact când sunt pregătiți să iasă pe scenă, și nici nu apuci să valorifici munca depusă și să te bucuri de ei. În plus, cu cât sunt mai tineri, cu atât respectul lor este altul.”- a spus Costică Oltean, care, întrebat ce calități trebuie să aibă cei care doresc să se alăture Ansamblului „Cununa Carpaților”, a răspuns:

„Trebuie să fie atletici, contează și înălțimea; sigur, contează dacă au ureche muzicală, dacă vor putea să țină un ritm. Sigur, este important să aibă o ureche muzicală care să le permită să îngemăneze pasul cu ritmul muzicii. Dansul  în sine este o artă și nu e atât de simplu pe cât se crede (…). Mai mult decât atât, trebuie ținut cont și de distanța lor față de Casa de Cultură, pentru că dacă e distanța foarte mare, vin la început, apoi renunță. Am enumerat anterior câteva calități, dar precizez că eu niciodată nu am ținut cont de ele, ci i-am adunat pe tineri după cum au vrut să vină și i-am lăsat să învețe ceva pentru ei, o perioadă și abia apoi am făcut o selecție. M-am ținut mereu de ei până au învățat măcar câteva dansuri folclorice, pe care să le folosească toată viața. Consider că tinerii care au trecut prin Casa de Cultură, au învățat ceva, au acumulat abilități care să îi ajute în viață (…). Pe lângă faptul că au fost învățați să danseze, au învățat să se respecte unul pe altul, să lucreze în echipă, să aibă bun simț, deci nu numai dans au învățat aici, ci au învățat ce înseamnă să fii un artist pe scenă, ce înseamnă să ai o ținută scenică și să te faci plăcut în fața publicului. Ca să te faci plăcut în fața publicului, trebuie să știi să respecți, să ai bun simț și să-ți formezi o alură de dansator (…).” – a spus coordonatorul Ansamblului de dansuri populare „Cununa Carpaților” și directorul Casei de Cultură Întorsura Buzăului, Costică Oltean.

Ana Alina Costache

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail