a realizat un grad de contractare de peste 110% pe una din priorităţile POR 2014-2020 ce vizează revitalizarea patrimoniului cultural, beneficiarii proiectelor având la dispoziţie fonduri nerambursabile în valoare de peste 170 milioane lei, cu 20 milioane lei mai mult decât bugetul alocat iniţial.

„Avem un grad de contractare mai mare decât bugetul alocat, deoarece ştim, din experienţă, că la proiectele care se vor realiza prin Programul Operaţional Regional 2014-2020 se vor înregistra economii la bugetele previzionate, aspect ce va asigura resurse financiare suficiente pentru toate proiectele”, a declarat, potrivit unui comunicat transmis marţi AGERPRES, directorul general al ADR Centru, Simion Creţu.

Acesta a amintit că primele două proiecte de finanţare semnate la nivel naţional pe POR 2014-2020 vizau restaurarea obiectivelor de patrimoniu din Regiunea Centru.

„În decurs de 5 luni, am semnat contractele de finanţare pentru 19 obiective istorice de patrimoniu din fiecare judeţ al regiunii, unde se vor derula lucrări de restaurare şi reabilitare. Alte 13 obiective rămân în lista de rezervă a acestei axe de finanţare. Pornind de la faptul că aceste proiecte s-au depus în perioada octombrie-noiembrie 2016 şi în mai puţin de 4 luni au trecut de etapele de evaluare şi am semnat contractele de finanţare, putem spune că, măcar din acest punct de vedere, procedurile de lucru pe program sunt mai eficiente”, a afirmat Simion Creţu.

Cu un grad de contractare de peste 110% pe acest domeniu, beneficiarii proiectelor de revitalizare a patrimoniului cultural din Regiunea Centru au la dispoziţie fonduri nerambursabile în valoare de peste 170 milioane lei, cu 20 milioane lei mai mult decât bugetul alocat iniţial, pentru conservarea, restaurarea, promovarea şi introducerea în circuite turistice a obiectivelor istorice astfel reabilitate, menţionează sursa citată.

În perioada 2007-2013, la nivelul Regiunii Centru, din fonduri europene nerambursabile, au fost susţinute investiţiile la obiective reprezentative, realizându-se reabilitarea Cetăţii Vauban din Alba lulia, a cetăţilor din Rupea, Târgu Mureş şi Mediaş, punerea în valoare a 18 biserici fortificate din patru judeţe ale Regiunii Centru, precum şi reabilitarea Bisericii Evanghelice şi a Muzeului Civilizaţiei Populare Tradiţionale din Sibiu. Cele şapte proiecte prin care s-au reabilitat 24 de biserici sau cetăţi în perioada precedentă au dispus de un buget total de peste 124 milioane lei.

Prin Programul Operaţional Regional 2014-2020 cu o sumă totală de peste 170 milioane lei – mai mare cu 37% decât în perioada precedentă – se vor reabilita 19 obiective culturale, biserici, ansamble muzeale, cetăţi şi alte clădiri de patrimoniu din Regiunea Centru.

Încă 13 astfel de obiective din întreaga regiune, a căror valoare totală este de peste 36,5 milioane lei, sunt vizate de cererile de finanţare aflate acum pe listele de rezervă ale acestei priorităţi de investiţii şi ar putea fi contractate până la sfârşitul acestui an. După anul 2020, când se vor finaliza lucrările de reabilitare, vor fi mult mai atractive, pentru publicul larg, obiective ca Palatul Principilor din Alba lulia şi Palatul Culturii din Târgu Mureş, Cetăţile din Făgăraş şi Râşnov, Ansamblul muzeal al Ţinutului Secuiesc din Sfântu Gheorghe, Muzeul de Ştiinţele naturii din Târgu Mureş şi cel Municipal din Gheorgheni, precum şi bisericile deosebite, de rit ortodox, evanghelic sau catolic din Cisnădie, Aiud, Saschiz, Odorheiu Secuiesc, Sibiu şi alte localităţi din Regiunea Centru, susţine ADR Centru.

AGERPRES

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail