Cel mai așteptat moment al anului pentru orice școlar este de ce să nu o recunoaștem, pentru că și noi am trecut prin așa ceva?sosirea perioadei de sistare a cursurilor. Iar când vine sezonului estival, cu atât mai mare este bucuria, Vacanța Mare neavând egal.

 

Festivalul-Concurs Muzical Național „Microcosmos”

 

…Si, totuși, mai sunt și tineri care își rup câteva zile din intervalul de repaus, pentru a se dedica unor activități profesionale. Ne referim concret la un grup de foarte tineri artiști, care zilele trecute au participatla Festivalul-ConcursMuzical Național „Microcosmos” ce a avut loc la Sfântu Gheorghe. Manifestarea s-a realizat printr-un parteneriat benefic între Asociația „Klavier Art”,  Liceul de Arte „Plugor Sandor” și Centrul de Cultură Arcuș.

Aceastăinteresantă competiție artistică a tinerelor talente a ajuns anul acesta la cea de-a V-a ediție, fiind însă prima  derulată în municipiul de reședință a județului Covasna – Sfântu Gheorghe.

Cum s-a ajuns aici ne-a precizat colaboratoarea noastră, d-na prof.Sebestyén-Lázár Enikő, directoarea prestigioasei instituții de învățământ Liceul de Arte „Plugor Sandor”:„Pentru cei care nu știu, anii trecuți întrecerea s-a organizat la Gheorgheni, dar din pricina unor greutăți organizatorice întâmpinate în 2019, ni s-a solicitat colegial să ne implicăm și fim parteneri;  lucru pe care l-am acceptat cu onoare și bucurie”.

 

Un Juriu select

 

Juriul a fost alcătuit din specialiști în domeniu, precum lector univ. dr. Horvath Edit de la Academia de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca, dr. Corina Răducanu, profesor de pian la Colegiul Național de Artă  „Dinu Lipatti” din București, dr. Eugen Dumitrescu, pianist concertist, dr.Amalia Szűcs Blănaru, profesor de pian la Școala Gimnazială „Vaskertes” din Gheorgheni șiprof. de pian Kőmíves Bokor Zsuzsa, șef de catedră la Secția de pian a Liceului de Arte „Plugor Sandor”.

Concursul a avut 30 de concurenți din 12 școli din  București, Brașov,Cluj-Napoca, Petroșani, Târgu Jiu, Odorheiu Secuiesc, Miercurea Ciuc, Gheorgheni, Sighișoara, Toplița și Sfântu Gheorghe. Comperiția a fost structurată pe cinci categorii, în funcție de vârsta elevilor.

 

Cuvinte de apreciere pentru tinerii muzicieni covăsneni

Dintre concurenții din Sfântu Gheorghe elevi ai Liceului de Arte „Plugor Sandor”  cel mai bun rezultat l-a obținut Sebestyén-Lázár Regina din clasa a VIII-a, care s-a clasat pe Locul II la categoria sa de vârstă. De asemenea, Regina se poate mândri și cu Premiul „Bartók Béla”, pentru interpretarea cea mai reușită a creației unui compozitor maghiar. Să adăugăm că și  micuța Bianca Simion, elevă în clasa a III-a, a obținut Locul III.

Au primit Mențiuni elevii Décsei Brassai Balázs-clasa a II-a, Kovács Dániel-clasa a IV-a, Ábrahám Norbert-clasa a V-a, Vízi Gellért-clasa a VIII-a.

Să dăm și „Cezarului” ce este al său, respectiv să omagiem strădaniile  profesorilor pregătitori, anume Kőmíves Bokor Zsuzsa, Rápolti Irma, Geréb Emőke, Kreht Emese, Márk Ildikó.

000

Premiul cel Mare i s-a cuvenit elevului Ștefan Rus, de la Liceul de muzică „Tudor Ciortea” din Brașov.

 

Activități adiacente

 

În deschiderea Festivalului a avut loc Vernisajul „Expozitiei György Ligeti”, precum  și o lansare  de carte a d-nei doctor Amalia Szűcs Blănaru intitulată„György Ligeti – o privire în universul sonor sau matematici pe claviatură”. Totodată, s-a prezentat un Recital extraordinar György Ligeti cu soliștii Edit Horvath la pian, Corina Răducanu și Eugen Dumitrescu-pian, la patru mâini.

În cadrul Galei Laureaților a avut loc un Recital Extraordinar de canto și pian susținut de   Corina Purcărea și Berta Bianca Șelaru.

Se poate concluziona că a fost vorba de unconcurs de nivel înalt, cu elevi foarte bine pregătiți, mai ales cei din Brașov lăsând o frumoasă impresie.

 

Felicitări tuturor!

 

În finalul acestor rânduri se cuvine să adresăm felicitări tuturor participanților, să le dorim o vacanță plină de bucurii și relaxare, ținând să apreciem spritul de „fair-play” de care a dat din nou dovadă distinsa prof. Sebestyén-Lázár Enikő, care i-a lăudat nu doar pe gazde, ci și pe…contracandidați.

Procedând așa li se inoculează încă de acum viitorilor artiști respectul pentru munca și talentul lor, dar și a colegilor, viața cernând în timp valorile și alegându-i  în final pe cei mai buni…

                                                                                                              Horia C.Deliu

 

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail