Peste 450  de elevi din judeţul Covasna s-au înscris în învăţământul profesional, pentru anul şcolar 2014-2015.

Marţi s-a încheiat prima etapă de înscrieri în învăţământul profesional şi,  din declaraţiile reprezentanţilor liceelor profesionale din județul Covasna, reiese că un număr de 478 de elevi au înţeles importanţa unei meserii, alegând să urmeze cursurile unui liceu profesional.

Cel mai căutat liceu profesional de anul acesta este Liceul Tehnologic „Apor Peter” din Târgu Secuiesc, unde nu mai puţin de 104 de elevi şi-au exprimat dorinţa de a se specializa într-una dintre cele două meserii. Astfel, la turism şi alimentaţie secţia maghiară (s.m.) s-au înscris 56 de elevi, iar la mecanică auto (s.m.) 48 de elevi. Deoarece sunt prevăzute doar două clase, a câte 28 de elevi, cei 104 vor susţine un examen suplimentar de admitere, conform calendarului admiterii în învăţământul profesional de 3 ani, în data de 10 iunie a.c., începând cu ora 9:00. Afişarea rezultatelor probei suplimentare de admitere se va face la sediul unităţii de învăţământ care a organizat proba, în data de 12 iunie.

La Liceul Tehnologic „Puskas Tivadar” din Sfântu Gheorghe, s-au înscris 81 de elevi pentru următoarele specializări: mecanic auto (s.m.)- 52 de elevi, mecanic agricol (s.m.)- 12 elevi, electronică automatizări (s.m.)- 12 elevi şi lucrător în agroturism secţia română (s.r.) 5 elevi. De asemenea, cei 52 de elevi ce şi-au depus dosarul pentru specializarea mecanic auto, vor susţine examenul suplimentar de admitere.

La Liceul Tehnologic Economic-Administrativ „Berde Aron” din Sfântu Gheorghe, 75 de elevi au optat pentru continuarea studiilor în învăţământul profesional de 3 ani, astfel: ospătar/vânzător în unităţile de alimentaţie (s.m.)- 62 de elevi şi lucrător hotelier (s.m.)- 13 elevi. De asemenea, cei 52 de elevi ce şi-au depus dosarul pentru specializarea ospătar/vânzător în unităţile de alimentaţie, vor susţine examenul suplimentar de admitere.

La Liceul Tehnologic „Nicolae Bălcescu” din Întorsura Buzăului, 72 de elevi şi-au depus dosarul pentru una dintre cele trei specializări de anul acesta: confecţioner produse textile (s.r)-9 elevi, lucrător în agroturism (s.r.)- 39 şi tâmplar (s.r.)- 24 de elevi. De asemenea, cei 39 de elevi ce şi-au depus dosarul pentru specializarea lucrător în agroturism vor susţine examenul suplimentar de admitere.

La Liceul Tehnologic „Constantin Brâncuşi” din Sfântu Gheorghe un număr de 44 de elevi şi-au exprimat dorinţa de a urma cursurile unei specializări din cele două de anul acesta, astfel: comerciant vânzător (s.r.)- 20 de elevi şi frizer-coafor, manichiurist-pedichiurist: 24 de elevi.

La Liceul Tehnologic „Baroti Szabo David” din Baraolt s-au ocupat 39 de locuri din cele 84, astfel: cofecţioner produse textile (s.m.)- 15 elevi, mecanic auto (s.m.)- 19 elevi şi tâmplar universal (s.m.)- 5 elevi.

La Liceul Tehnologic „Kos Karoly” din Sfântu Gheorghe s-au înscris 38 de elevi pentru a urma cursurile uneia dintre cele 4 clase formate, astfel: dulgher-tâmplar-parchetar (s.r.)- 4 elevi, tâmplar universal (s.m.)- 9 elevi, zidar-pietrar-tencuitor (s.m.)- 19 elevi şi confecţioner produse textile (s.m.)- 6 elevi.

La Liceul Tehnologic „Gabor Aron” din Târgu Secuiesc şi-au depus dosarele 25 de elevi pentru următoarele specializări: zidar-pietrar-tencuitor (s.m.)- 15 elevi, confecţioner produse textile (s.m)- 10 elevi.

Din totalul de 672 de locuri, peste 70% au fost acoperite prin depunerea dosarelor de înscriere, urmând ca după examenul suplimentar de admitere să se concretizeze numărul elevilor ce vor urma cursurile liceelor tehnologice din judeţ.

Şefa Inspectoratului Şcolar Judeţean (IŞJ) Covasna a declarat, într-o conferinţă de presă ce a avut ca subiect învăţământul profesional, că în anul şcolar 2014-2015, procentul şcolilor tehnologice şi profesionale de trei ani din judeţ va fi de 55,72%, învăţământul teoretic liceal va avea o pondere de 34,28% iar cel vocaţional de 10%. Aceasta a menţionat că mentalitatea părinţilor şi a elevilor a reprezentat o rezintenţă în ridicarea procentului şcolilor profesionale din judeţ, mai ales după ce s-au desfiinţat şcolile profesionale, în urmă cu cinci ani.

Cifrele de anul acesta reflectă capacitatea părinţilor şi elevilor de a conştientiza importanţa unei meserii şi faptul că nu este o înjosire să continui studiile într-un liceu tehnologic. Drept dovadă este numărul mare de absolvenţi de facultate care nu îşi găsesc un loc de muncă şi care devin o cifră în statisticile Agenţiilor de Ocupare a Forţei de Muncă. Primarul oraşului Sfântu Gheorghe a punctat într-una dintre conferinţele sale că „avem nevoie şi de tineri care să ştie o meserie, nu numai de tineri la facultate”. Chiar dacă mulţi încă nu au reuşit să treacă peste prejudecăţi, cifrele arată că învăţământul profesional în judeţul Covasna se întreaptă către mai bine.

„Copiii încă nu cunosc foarte bine ce înseamnă o profesie, iar părinţii nu prea pricep care este diferenţa între admiterea la liceu şi înscrierea la o şcoală profesională. Noi am încercat să le explicăm, au fost şi porţile deschise la noi la liceu şi au putut sta de vorbă cu noi. Cred că trebuie mai multă prmovare”, a spus directorul Liceului Tehnologic „Baroti Szabo David” din Baraolt.

Şi directorul Liceului Tehnologic „Berde Aron”, Gazdag Ildiko, este de părere că cei din conducerea ţării şi-au dat seama de importanţa meseriaşilor, arătând acest lucru prin bursa profesională care o acordă lunar: „Faptul că guvernul asigură o bursă profesională lunară de 200 de lei subliniază importanţa învăţământului profesional în şcoala profesională de 3 ani, fiindcă este nevoie foarte mare de oameni care cunosc meseria, care au deprinderi practice pentru o meserie” a declarat  Gazdag Ildiko.

Maricela Dan

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail