După multe eforturi și ședințe organizate în zonă, asociațiile de creștere a animalelor s-au unit în Cooperativa de Creștere a Animalelor. Această uniune este foarte importantă pentru dezvoltarea fermierilor deoarece astfel ei se pot organiza mai bine și pot accesa fonduri.
Președintele Cooperativei, domnul Gelu Bularca, ne-a spus că încă mai crede în proiectul abatorului. „Deși prima dată acest proiect nu a primit finanțare, acum acesta a fost depus către AFIR Alba Iulia, cu câteva îmbunătățiri, achiziționarea unor mașini și a unor utilaje care ne sunt necesare pentru pășuni. Valoarea acestuia este de 1,5 milioane de euro. Cofinațarea din partea noastră, a cooperativei, este destul de mare, iar banii sunt puțini. Suntem la început, sperăm să facem mai multe pentru zonă.”- a declarat acesta.
De acest abator pot beneficia toți fermierii, nu doar cei din zonă. „Vom încerca să formăm niște prețuri reale, abatorul va avea contract direct cu procesatorii mari, vom elimina samsarii. Încercăm să ajutăm, dacă vom reuși să implementăm proiectul. Vom angaja oameni din zonă. Cu utilajele vom reuși să punem la punct pășunile, așa cum trebuie, să aducem valoare pășunilor. Ar ajuta foarte mult, pentru că totul pleacă de la pășuni”, a mai spus președintele cooperativei.
Motivul pentru care a apărut această idee este acela că autoritățile au constatat, împreună cu cei competenți în domeniu, că abatorul era o verigă lipsă. Oamenii au animale pe care doresc să le sacrifice, din diverse motive, dar sunt la mâna samsarilor și a intermediarilor care iau de la ei animalul și îl duc mai departe la abator, profitând de fermieri și oferind prețuri nu foarte avantajoase.
Am luat legătura și cu domnul Raul Urdă, primarul Orașului Întorsura Buzăului, acesta fiind cel care a expus acest subiect în cadrul ședinței cu fermierii din Zona Buzaielor, care a avut loc săptămâna trecută, la Barcani.
Domnul Primar Raul Urdă a menționat faptul că: „Prin acest abator lanțul devine mai scurt, în plus se vor putea vinde de aici și produse primare, diverse piese de carne.”
Procesul de a îi aduce pe oameni în această formă de organizare a fost destul de anevoios.
Domnul Primar Raul Urdă a declarat că: „această cooperativă deși era înființată de 5 ani, nu era funcțională. Am tot chemat fermierii la multe ședințe și i-am rugat să se unească în cooperativă, acum fac parte din aceasta 5 asociații de creștere a animalelor și fermieri independenți. Consider că doar împreună putem fi mai puternici și doar împreună putem depune proiecte pe linii de finanțare mari.
Consiliul Local a dat terenul pentru această cooperativă- 7500 de metri pătrați, în zona stației de curent, DJ 121A. Acolo urmează să se înființeze sediul cooperativei și să se construiască acest abator din containere modulare, cu cameră frigorifică, se va achiziționa și o mașină pentru transport animale vii, și o mașină de transport pentru produse frigorifice.”
Tot în acea zonă se va muta și târgul de animale, din inițiativa unor consilieri locali, acest proiect urmează să se realizeze în acest an. Din terenul primăriei, alți 7500 de metri sunt alocați acestui târg, și deja se fac dezmembrările terenului.
Edilul a confirmat faptul că acest târg se redeschide.„ Vom redeshide târgul în condițiile legale actuale, cu boxe speciale pentru animale, cu apă curentă”- a precizat edilul.
Sperăm cu toții ca acest proiect al abatorului să primescă finanțarea necesară și, în scurt timp, să devină din vis, realitate.
Alexandra Chiilaș