Termenul limită pentru finalizarea amenajamentelor pastorale a fost amânat cu încă un an, până pe 1 ianuarie 2023. Subvenția APIA pentru pășune va fi acordată pentru toate suprafețele și în acest an, inclusiv pentru acele pășuni la care nu este finalizat amenajamentul pastoral. Guvernul României a adoptat o ordonanță de urgență prin care este amânat cu încă un an termenul privind obligația ca pășunile eligibile pentru subvenții să aibă amenajament pastoral.

În urmă cu 3 ani, primăriile au avut de realizat, conform Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 34/2013 privind organizarea, administrarea și exploatarea pajiștilor permanente și pentru modificarea și completarea Legii fondului funciar nr. 18/1991, amenajamentul pastoral pe raza Unităților Administrativ Teritoriale. În acest amenajament sunt cuprinse toate terenurile extravilane, chiar și cele private. Plata pentru acestea s-a realizat din bani publici.

Ulterior, toate primăriile au avut câte un control din partea Curții de Conturi, în urma căruia s-a lăsat măsura pentru îndeplinire – recuperarea banilor care s-au cheltuit cu acest amenajament, pentru terenurile private. Conform legii, administrațiile locale sunte obligate să includă toate terenurile și să recupereze banii de la proprietari, întrucât ulterior a venit o altă lege care spune că oamenii trebuie să își plătească partea.

Foarte important este că începând de anul viitor, cetățenii nu vor mai putea primi subvenție de la APIA doar dacă au un extras din acest amenajament pastoral. De menționat este că acest amenajament se face o dată la zece ani. Oamenii beneficiază timp de 10 ani de subvenție, în baza acestui document, pe care îl vor primi de la primărie în fiecare an.

Primarul orașului Întorsura Buzăului,  Raul Urdă,  a explicat că în oraș încă mai sunt bani de recuperat. „ Prețul pe care oamenii îl au de plătit este de 47 de lei pe hectar; acest preț a fost contractat de fosta administrație a orașului. Oamenii vor primi între 1000 și 1500 de lei subvenție pe hectar pe an, așadar cu toții își pot permite să facă această plată. Suntem obligați să ducem la îndeplinire această măsură până în iulie. (…) Curtea de Conturi a lăsat această măsură, însă fostul primar nu a dus la îndeplinire măsura, iar în urma ultimului control de anul trecut am fost atenționați să rezolvăm această problemă. Am trimis și scrisori cetățenilor, am atașat și decizia Curții care explică sitiația”, a declarat edilul.

Nicolae Stoica, primarul comunei Sita Buzăului, ne-a comunicat  faptul că autoritatea locală a  reușit să  recupereze aproape toți banii. „ Am început de mai bine de un an acest lucru, și continuăm”, a precizat Nicolae Stoica.

Și comuna Barcani se confruntă și ea cu aceeași situație.

Ce sunt amenajamentele pastorale ?

Amenajamentele pastorale reprezintă o schiță completă referitoare la îngrijirea pajiștilor permanente prin intermediul cărora fermierii obțin subvenții. Producătorii agricoli încheie contracte de închiriere a pajiștilor permanente în baza cărora pot solicita subvenții, iar la rândul lor, trebuie să îngrijească aceste pajiști.

Alexandra Chirilaș

Sursafoto: https://www.revista-ferma.ro/

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail