Forumul Civic al Românilor din Covasna, Harghita și Mureș (FCRCHM), în parteneriat cu Fundaţia Naţională pentru Românii de Pretutindeni din Bucureşti, Centrul European de Studii Covasna-Harghita din Sf. Gheorghe, cu binecuvântarea Episcopiei Ortodoxe a Covasnei şi Harghitei, organizează ediția specială cu numărul XX a Universităţii de Vară Izvoru Mureşului, eveniment care va avea loc în perioada 15 – 20 august 2023, la Complexul Sportiv Național Izvoru Mureșului,  judeţul Harghita.

Potrivit președintelui FCRCHM, Dragoș Burghelia, „manifestarea a intrat în conştiinţa publică ca un proiect cultural la scară naţională, constituindu-se într-un veritabil „parteneriat româno-român”, atât prin conferențiari, participanţi (reprezentanți ai românilor din afara hotarelor ţării şi din ţară), cât şi prin tematica abordată. Ediția din acest an va fi cu totul deosebită, la împlinirea unei cifre rotunde de la prima ediție, și are ca temă eforturile concentrate prin valorile care ne definesc: «Excelența. Dialogul. Identitatea»”.

Într-un comunicat transmis către Mesagerul de Covasna, de Biroul de presă al Universității de Vară Izvoru Mureșului 2023, se menționează că Deschiderea Universității de Vară va debuta prin participarea la slujba arhierească oficiată de către Preasfințitul Părinte Andrei, Episcopul Ortodox al Harghitei și Covasnei la Mănăstirea „Adormirea Maicii Domnului” cu ocazia hramului din data de 15 august, aceasta fiind una din marile sărbători ale creștinilor din România.

La ediția din acest an vor fi prezenți aproximativ o sută de tineri din județele Covasna, Harghita și Mureș cu rezultate deosebite la învățătura, participarea acestora fiind oferită în mod gratuit de către organizatori drept răsplată pentru efortul și realizările academice ale elevilor din inima României. Lor li se vor alătura tineri români din regiunile istorice precum Basarabia, Nordul Bucovinei, Timoc, Serbia, Bulgaria, Albania, Macedonia de Nord și Grecia. La data deschiderii lucrărilor Universității vor fi prezenți Deputați și Senatori din Parlamentul României, reprezentanți ai Guvernului României, Prefecți, primari ai localităților românești din județele Covasna, Harghita și Mureș, aleși locali, lideri ai societății civile din România și din afara granițelor precum și numeroși români din întreaga țară”, arată sursa citată.

Printre subiectele care vor fi abordate pe parcursul Universității de Vară de la Izvoru Mureșului din acest an  se numără: „Priorități privind păstrarea și afirmarea identității naționale a românilor din județele Covasna, Harghita și Mureș”; „Necesitatea integrării Republicii Moldova în Uniunea Europeană prin reunirea cu România”; „Provocări privind păstrarea identității românilor din Ucraina, Serbia și Bulgaria în contextul actual”.

Potrivit organizatorilor, în a doua zi a Universității, respectiv 16 august, va f organizat, în premieră,  un meci demonstrativ de oină prin parteneriatul cu Federația Română de Oină care este alături în desfășurarea acestei ediții. „Dorim pe această cale să promovărm sportul național al României în rândul tinerei generații”, se mai arată în comunicat.

Așteptăm cu drag românii de pretutindeni pentru a participa la această manifestare etalon a societății civile, ajunsă anul acesta la deosebita ediție cu numărul XX” , transmite Dragoș Burghelia, președintele Forumului Civic al Românilor din Covasna, Harghita și Mureș.

        Maria Crețu-Graur

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail