După o lungă perioadă de timp în care în comuna lor nu a mai avut loc un asemenea eveniment cultural care să-i adune laolaltă, locuitorii din Valea Mare, alături de oficialități locale și județene dar și de oaspeți din localitățile învecinate, au participat cu mic cu mare, duminică, la festivalul care a marcat debutul sărbătorii comunei, ce se dorește a fi organizată an de an sub egida „Zilele comunei”.
Denumit „Festivalul din Valea Mare”, evenimentul a fost organizat în zona terenului Braniște, din localitate, de către Asociația „Vatra Daciei” și Asociația „Neamunit” și de către Consiliul Local Valea Mare, cu ajutorul unor localnici și susținători (printre care primarul Gheorghe Avram, Nicolae Bobeș, Constantin Burlacu, Alexadru Lupșa, Costel Lupșa), fiind prima manifestare culturală de o asemenea amploare derulată în ultimele două decenii, în comună.
„Această manifestare s-a născut ca pasărea Phoenix, din cenușă! Nu a mai fost de ani de zile aici o mișcare culturală de asemenea anvergură. Mă bucur că sunt părtaș la acest eveniment; nu este inițiativa mea, trebuie să recunosc, (…) noi doar am prins-o din zbor și i-am dat aripi. Mulțumim domnului Bărbătei (Marcel Bărbătei –n.r., organizator), dar și asociațiilor <<Neamunit>> și <<Vatra Daciei>> care, împreună cu trei consilieri – Bobeș Nicolae, Lupșa Costel și Lupșa Alexandru- au dat viață acestui eveniment. Am ajutat și eu cu ce am putut și ne dorim ca acesta să fie începutul trezirii la viață a comunei, din punct de vedere cultural. La ediția viitoare vreau să facem și un schimb cultural între localitățile din zonă (…)! Le mulțumesc tuturor celor care au venit, invitaților de onoare (…)! Am rămas surprins să văd câți oameni au venit. Nu mă așteptam să vină atâta lume. Sunt convins că va fi de bun augur evenimentul de astăzi!” – a declarat primarul comunei Valea Mare, Gheorghe Avram.
Evenimentul a fost organizat pe sistem de clacă românească, prin implicarea unei echipe de voluntari.
În calitate de inițiator al acestui eveniment, jurnalistul bucureștean Marcel Bărbătei, care de câțiva ani de zile este interesat de problemele cu care se confruntă, în mod special, locuitorii din Valea Mare, ne-a spus: „Toată lumea s-a obișnuit să facă festivaluri cu bani. Am aflat că primăria de aici și consiliul local nu au bani și că vor face ceva la anul, peste doi ani sau peste trei ani. După truda și după toate nenorocirile lor, oamenii aceștia au nevoie de un moment de socializare, de adunarea lor, pentru că s-au înstrăintat și sunt însingurați (…). Am zis să facem un festival, și am luat-o pe cont propriu și am sunat un prieten, doi, trei, patru, cinci și am zis să facem o clacă . Am găsit oameni extraordinari aici, în Valea Mare, care au înțeles despre ce este vorba și s-au înhămat la bătaie și am făcut ceva ce mulți spuneau că nu poate să iasă (…). Toți au venit prin clacă românească, pe banii lor, împărtășind bucuria cu oamenii de aici. ”
Și DA, pe chipurile vălenilor de toate vârstele, prezenți în număr mare la această sărbătoare a comunei, se putea citi bucuria de a fi împreună în locul care a prins viață lângă „stâna cu ceaune”, unde oile din staul au fost admirate de copii, în timp ce bărbații și-au dat silința să prepare cele mai gustoase preparate: tocăniță la ceaun, bulz pe grătar și pastramă de oaie, care au avut mare căutare în rândul celor prezenți.
Iar cum sărbătoarea nu e sărbătoare fără muzică, dans și voie bună, o mână de artiști au dat curs invitației organizatorilor și au adus în fața publicului frumoasele cântece și dansuri populare românești. Cu rădăcini în această comună, actrița actrița Alexandra Aga, cea care a acceptat să fie prezentatoare a evenimentului, a înterpretat poezii și a cântat cântece patriotice, în timp ce artista Doina Lavric, alături de nelipsita-i cobză, a încântat sufletele celor prezenți cu doine și alte cântece din repertoriul său. Timp de câteva ore, în poiana de la poalele pădurii au răsunat cântece și dansuri populare interpretate de membrii Ansamblului „Plaiuri Tulgheșene” veniți din comuna Tulgheș, jud Harghita, și de interpreții de muzică populară Bianca Avramescu, Paul Mureșan, Maria Muntean, Livia Harpa, Georgiana Olari.
La Festivalul de la Valea Mare am remarcat în mod deosebit bucuria de pe fețele oamenilor mai în vârstă care, mai sfioși sau cu zâmbetul pe buze ne-au împărtășit câteva impresii. „N-am mai fost de mult timp la o astfel de manifestare…de vreo 15-20 de ani! Aici se vede frumusețea comunei!”- a spus Bobeș Rozalia, localnică. Îmbrăcată într-o frumoasă ie veche rămasă de la mama sa, nimeni alta decât bunica Alexandrei Aga, în vârsă de 87 de ani, pe care am întrebat-o dacă aștepta o astfel de manifestare, a răspuns: „Nu am așteptat, pentru că bătrânețea nu mai așteaptă așa multe!”
Într-o pauză de prezentare, actrița Alexandra Aga a spus: „Îi doresc succes acestui festival care se află la început și care a luat naștere din sufletul vălenilor, și pentru văleni. Realizarea lui este posibilă prin implicarea mai multor localnici (…). Prezența lor ne dovedește că în Valea Mare se produce schimbarea, că vălenii nu sunt uitați și că au posibilitatea să-și comunice ofurile și dorințele. (…) Mama a crescut aici! Iubesc satul, iubesc România! (…)”
Maria Crețu-Graur
Ana Ciorici Costache