Prezentă la majoritatea evenimentelor culturale din Covasna și din alte localități ale județului, Ana Maria Săndulea încântă, cu glasul ei cristalin, inimile celor care o ascultă cântând. Face acest lucru din pasiune, o pasiune moștenită din familie, ca și cea pentru tradițiile și obiceiurile românești.
Ana Maria are 14 ani și este originară din orașul – stațiune Covasna. Mărturisește că iubește Valea Zânelor, un loc cu un farmec aparte, unde se spune că ar fi trăit Ileana Cosânzeana și că s-ar găsi comori. Comori a găsit, însă, Ana, în familia ei: cântul, portul și jocul popular. Cu ani în urmă, părinții Anei au înființat un ansamblu de dansuri populare, intitulat „Voineștenii”. În cadrul acestuia, tânăra a început să cânte, acompaniată de fratele ei, Neluțu.
- Ana, te-am auzit deseori cântând la evenimentele culturale din județ, și ai un glas foarte cald și cristalin. Spune-ne te rog când și cum ți-ai descoperit pasiunea pentru muzică?
- Mi-am descoperit pasiunea pentru muzică la grădiniță, când aveam patru ani, datorită doamnelor învățătoare. Dumnealor m-au ajutat să îmi dau seama că am talent. Mai târziu, părinții au înființat un ansamblu de dansuri populare, „Voineștenii”, în cadrul căruia am început să cânt, acompaniată de fratele meu, Neluțu Săndulea.
- Deci, este o pasiune moștenită…
- Da, este o pasiune moștenită de la părinții mei.
- Te pregătești în acest domeniu, faci canto?
- Nu, nu fac canto, cânt din pasiune. Repertoriul meu cuprinde piese care povestesc despre viața ciobanilor și bineînțeles, patriotice.
- Care consideri că sunt cele mai importante apariții ale tale pe scenă?
- Cele mai importante apariții pe scenă le-am avut la diferite concursuri la care am participat, cum ar fi: „Pe o gură de rai” de la Focșani, unde am luat locul 1, Festivalul concurs național de folclor „Izvoare Covăsnene”, unde am luat locul 3, Festivalul de Colinde de la Țebea, unde am luat locul 1 si 2, „Tinere talente”, unde am luat locurile 1 și 2.
- Cum te simți atunci când te afli pe scenă?
- Pe scenă mă simt în largul meu, îmi place să transmit publicului bucuria pe care o simt și eu atunci când cânt.
- Unde te vom putea vedea și asculta în această vară?
- În această vară voi cânta la „Nedeia mocăneasca” din Voinești și vom mai vedea pe parcurs.
- Dar despre pasiunea ta pentru vioară, ce ne poți spune? De câțiva ani, ai început studiul acestui instrument.
- Această pasiune a inceput la vârsta de 6 ani, când de Crăciun mi-am dorit o vioară. Am fost plăcut surprinsă când sub brad am și găsit-o, dar pe urmă mi-am dat seama că nu știu să cânt la ea. După doi ani, părinții mei m-au înscris la Școala Populară de Arte din Sfântu Gheorghe, unde am întâlnit-o pe doamna profesoara Petraschovits Eszter. Datorită dânsei am ajuns să iubesc și mai mult acest instrument.
- Te-am întâlnit și la șezători și la numeroase alte manifestări dedicate promovării tradițiilor populare românești… Ce te determină să participi la astfel de evenimente? De unde dragostea pentru tradiții și folclor?
- Mă determină faptul că în ziua de azi nu prea se mai ține cont de tradițiile și de obiceiurile noastre. Părinții mei m-au învățat de mică să respect tradițiile și obiceiurile populare românești. Le păstrez cu mare drag. Prin participarea mea la aceste evenimente, ajut la promovarea tradițiilor covăsnene, care sunt foarte frumoase și ar fi păcat să nu fie cunoscute.
- Am remarcat că porți costumul național ori de câte ori ai ocazia. Care este povestea costumelor populare pe care le porți? De unde le ai? Care este vechimea lor?
- Îmi este tare drag costumul național și îl port de câte ori am ocazia. Costumul pe care îl port cel mai des are o vechime de aproape 100 de ani. A fost purtat de bunica și surorile ei, de mama mea și acum îl port și eu. Mai am multe alte costume cu o vechime de aproximativ 60 de ani.
- Cum te simți în portul popular?
- Port cu mândrie portul popular și mă simt specială de câte ori îl port.
Implicată în activități de voluntariat
- Știu că te implici în diverse activități de voluntariat și în activitatea a diverse organizații nonguvernamentale. Te rog să amintești câteva dintre aceste activități și organizații.
- Activitățile de voluntariat în care m-am implicat au vizat, printre altele, donarea de produse alimentare și rechizite scolare către mai multe orfelinate. Am participat și la diferite activități organizate de asociațiile: „GRIT”, „Justinian Teculescu”, Asociația „Calea neamului”.
- De ce este voluntariatul important pentru tine și de ce este important, pentru societate, în general?
- Mă simt bine când fac voluntariat, știind că viața altor persoane se poate schimba în bine.
- Despre activitatea ta școlară ce ne poți spune? Care sunt materiile tale preferate?
- Care consideri că sunt cele mai importante rezultate pe care le-ai obținut până în prezent, atât la școală, cât și activitățile extrașcolare?
- De curând am terminat clasa a VIII-a și aștept cu nerăbdare liceul. Nu am o materie preferată, pentru că fiecare materie are frumusețea ei.
- Ce apreciezi la oameni, în general?
- Fiecare om are și bune și rele. Apreciez sinceritatea, bunătatea si loialitatea.
- Dar ce îți displace la oameni, în general?
- Ceea ce nu îmi place la un om este minciuna și prefăcătoria.
- Ce îți dorești pentru România?
- Îmi iubesc țara și doresc pace și liniște.
- În final, dacă ai un mesaj, pentru covăsneni, te rog să îl transmiți.
- Covăsnenilor mei le transmit sănătate și spor în toate.
A consemnat Ana Ciorici Costache