La Prima Școală Românească din Sfântu Gheorghe  a avut loc sâmbătă, 8 iulie a.c., evenimentul cultural-literar tradiţional „La umbra nucului bătrân” organizat de Muzeul Național al Carpaților Răsăriteni, Asociațiunea ASTRA- Despărțământul Covasna-Harghita și Liga cultural-creştină „Andrei Şaguna,  ultimul din șirul activităților care au marcat aniversarea a  25 de ani de la fondarea Ligii.

 

Organizatorii au hotărât ca locul de desfășurare a ediției  din acest an a întâlnirii estivale a scriitorilor din județele Brașov, Harghita, Mureș și Covasna  să aibă loc la Prima Școală Românească din cadrul Muzeului Naţional al Carpaţilor Răsăriteni Sf.Gheorghe, datorită faptului că în curtea  Casei Memoriale „Romulus Cioflec” din Araci, acolo unde au fost organizate toate edițiile anterioare, sunt în curs unele lucrări de reparații.

Odată sosiți, oaspeții au vizitat  punctul muzeal „Prima Școală Românească”  bucurându-și privirea și sufletul atât  în sala  de clasă  în care icoana de pe perete, băncile  vechi din lemn, tabla, abacul cu bile  roșii și negre, catedra  pe care  stau în ordine   pana de scris,  tocul  cu peniță, călimara, lampa cu petrol  și clopoțelul, parcă îi așteptă  pe copii  să intre la ore,  precum și camera   cu  mobilier  vechi de o frumusețe aparte- patul  cu tăblii frumos meșteșugite  pe care „se odihnesc ” piese ale unui costum popular bărbătesc,  și de care se sprijină o „ țărancă” îmbrăcată în frumos costum popular, dulapurile, noptiera, masa de lucru, masa rotundă cu scaunul pe spătarul căruia stă  aranjată o bundă, lavoarul și  cuierul – toate amintindu-le de simplitatea și frumusețea înaintașilor noștri.

 

Lansarea revistei „Caietele de la Araci” nr. 7

 

Una dintre activitățile  cuprinse în programul zilei de sâmbătă a constituit-o lansarea numărului 7 al revistei „Caietele de la Araci”, al cărei redactor șef este prof. dr. Luminița Cornea, gazdă a evenimentului  alături de reprezentanții Muzeul Național al Carpaților Răsăriteni- Cristina Felea-Baubec, muzeograf, și Laura Dănilă, conservator. În discursul său, dr. Luminița Cornea a menționat, printre altele:„Programul nostru este sub zodia  scriitorului Romulus Cioflec. Chiar dacă nu suntem la Araci, noi suntem în tradiția  scrierilor  lui Romulus Cioflec și cu drag evocăm opera  și  activitatea  lui, în primul rând prin cercetările pe care le efectuăm și pe care le publicăm în revista „Caietele de la Araci”. De  fapt, scopul acestor Caiete, al acestei reviste a fost tocmai cunoașterea și reconsiderarea operei  lui Romulus Cioflec,  și sunt convinsă că oaspeții noștri de astăzi – prof. Nicolae Scurtu de la București, istoric literar, și scriitorul Ion Topolog din Brașov- ambii membri ai Uniunii Scriitorilor- vor spune mai multe despre revistă.”

Vorbind despre numărul recent  al revistei „Caietele de la Araci”,  prof. Nicolae Scurtu  a spus: „Caietele de la Araci, al 7-lea număr, care apare grație Muzeului Național al Carpaților Răsăriteni și mai ales grație doamnei prof. dr. Luminița Cornea și a colaboratorilor, este extrem de interesant din punct de vedere  editorialistic. În paginile acestei reviste se întâlnesc articole de istorie, istorie literară, istorie culturală, recenzii, poezii, note, fel de fel de relatări. Prezența unor

maeștri precum Ion Topolog, număr de număr, dă un spor  și dă o anume credibilitate și greutate revistei. Colaborări ale unor scriitori precum Nicolae Băciuț, Mihaela Aionesei,  doamna Anthonia Amatti, Ionel Simota și mulți alți poeți și prozatori de foarte bună calitate  aduc un spor, o anumită vigoare acestei reviste. Însă revista este o revistă de restituire și de pură istorie literară,   ocupându-se în mod deosebit de opera și de destinul  operei lui Romulus Cioflec, poet, prozator, publicist, memorialist, traducător, dramaturg.”

Prezent la mare parte a activităților organizate de Liga Cultural Creștină „Andrei Șaguna”, și nu numai,  scriitorul Ion Topolog  a vorbit  despre  importanța activităților  culturale românești care se desfășoară în Sf. Gheorghe. „ În zona aceasta a noastră  sud-transilvăneană, unul dintre cele mai importante micro-centre de cultură  este aici, la Sfântu Gheorghe,  și  îl călăuzește  cunoscutul om de cultură dr. Ioan Lăcătușu. Prin toate instituțiile acestea pe care le-ați întemeiat  și le dirijați, prin toate publicațiile- uriașă influiența și audiența pe care o au- țineți sus, viu,  interesul pentru cultură.”

Memoria timpului trăit”   

În cadrul Mesei rotunde cu tema „Memoria timpului trăit” au vorbit, succint, despre operele lor recente, din care au și recitat sau au prezentat mici fragmente, poeta Mihaela Aionesei, poeta Anthonia Amatti, prof. Mihai Trifoi,   poetul Ioan Ciurea Weidner și scriitorul Toth Arpad.

În fața celor prezenți,  dr Ioan Lăcătușu a făcut un scurt rezumat al activităților de o importanță deosebită pentru românii din județul Covasna, care s-au desfășurat în cadrul celei de a 25-a ediții a Zilelor „ Andrei Șaguna”.

Activitatea de sâmbătă a fost îmbogățită și prin programul artistic  susținut  de actrița Duța Guruianu care a introdus publicul în  atmosfera operei lui Romulus Cioflec,  „ intrând în sufletul”  primei schițe publicată în revista „Gazeta Transilvaniei” din Brașov, în anul 1904, denumită „Călin”,  precum și de  Alexandra Voiculescu, elevă în clasa a X-a la Liceul de Artă „Tudor Ciortea” din Brașov.

 

Închei  articolul meu cu poezia „ În Ardeal” a poetului covăsnean Ion Ciurea-Weidner,  apreciată  atât de publicul prezent la „ Ziua Iei” de la Covasna  cât și de cel prezent „La umbra  nucului bătrân”, la Prima școală românească din Sfântu Gheorghe.

„ În  Ardeal,
totul  pare  să  aibă  alt  ritm,  altă  zăbavă,
respiri  o  altă  durată,
scrijelită  în  lemn,  zidită  în  piatră.

 

În  Ardeal,
oamenii  sunt  pietrele
rămase  după  șuvoaiele- apele,
moții,  oșenii, făgărășenii,

pământenii,
stânci  neclintite de  stihiile  vremii-
volburile  hergheliilor  mânate
din  străfunduri  de  stepe  uscate.
În  Ardeal,
înveți  să  iubești  cu  adevărat  sârbele,  horele,
dar  mai  ales  doinele,  rugile,  frescile,
să-nțelegi  suferințele  ce-au  zdrobit  ființele
iobăgite,  trase  pe  roată,
martirizate  în  propria  vatră.
În  Ardeal,
la  Covasna-Voinești
poienile  spun  povești,
sânzienele  dănțuiesc cu zânele-
fecioarele  dace  și  mândrele,
tăinuite  în  cetăți  străjuite  de  șoimi
fortărețe  în  calea  vitregitelor  vremi.
În  Ardeal,
măiestrite  stoluri  diferit  ciripesc
glăsuind  în  graiul  lor  păsăresc,
ce  se-mpreună  la  capătul  zării
cu  trilurile  cerești,  românești,   ale  privighetorii.
În  Ardeal,
totu-i  scăldat  în  lumină  și  soare,
dar  apele,  încă  limpezi,  prăvălite  pe  cale,
prevestesc  tulburi  șuvoaie

ce  pot  înnegri  și  mai  mult  Marea  cea  mare.

În  Ardeal,
tricolorul  vibrează  în  culori  aparte:
roșul  pulsând  mai  fierbinte  setea  de  libertate,
galbenul  străluminând  dorința  de  dreptate,
albastrul  – nestrămutata  credință  în  unitate,

toate,  toate,  toate,
la  Alba  Iulia  în  ‘918,

în  românească  frățietate,

jurate.
În  Ardeal,
cetina  binecuvântă  încă  înălțimile,
izvoarele  murmură-n cânt  văile,
iar  sufletul  ți  se  înalță  roată
la  Sfânta  Mănăstire  Sâmbăta  de  Sus,
în  veci  binecuvântată.

 

În  Ardeal
se  înalță  semețe,
catedrale  și  mânăstiri  mărețe,
durate  din  sufletul  neamului
creștinat  în  duhul  Andreiului,
sfinte  straje  ortodoxiei
ancorate-n altarul  României.

Maria Crețu Graur

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail