Sâmbătă 24 iunie,  de Sânziene, este şi  Hramul Mănăstirii „Sf. Ioan Botezătorul” din Valea Mare, prilej pentru un mare număr de credincioşi din  judeţ, dar şi din zonele învecinate,  să vină în pelerinaj în acest minunat loc de închinăciune şi meditaţie.

De la an la an numărul închinătorilor ce poposesc în acest loc pentru a lua parte la slujbă, dar şi a admira minunatele plaiuri din jur creşte, ducând astfel  mai departe faima ctitorului minunatului lăcaş de cult înălţat aici de regretatul părinte arhimadrit Gheorghe Avram, plecat la Ceruri în aul 2011.

Pentru cititorii care nu ştiu prea multe  despre acest  om minunat  care, aşa cum se spune  în popor, „a sfinţit locul” la Valea Mare, dorim să relatăm în articolul de faţă. Mai cu seamă, că peste două zile va fi praznicului Naşterii Sf. Ioan Botezătorul, cunoscut şi ca Sărbătoarea Sânzienelor.

 

„Pe un picior de plai, pe o gură de Rai”

La numai şapte  km. de oraşul Întorsura Buzăului  şi  la 30 km. de  capitala judeţului Covasna, municipiul Sf. Gheorghe, se află o aşezare monahală de vis, care în ultima decadă a lunii lui Cireşar cunoaşte o afluenţă mare de vizitatori. Aidoma descrierii metaforice din  balada Mioriţa, credincioşii  ce ajung aici zăresc … „Pe-un
picior de plai, Pe-o gura de rai”   un complex bisericesc de toată frumuseţea.

Iată cum descrie  longevivul primar al comunei-mamă, Valea Mare, Gheorghe G.Avram –  redutabilul edil şi artist al locului, văr cu regretatul părinte arhimandrit Gh. Avram – acest peisaj magnific:  „Drumeţul ce se încumetă spre Mănăstire va trece neapărat prin locul numit Vârful Agăului. Este un platou ce apare ca o binecuvântare pentru  picioarele ostenite după o urcare abruptă. Desigur, ţinuturi frumoase sunt puzderie în această ţară. Dar mai puţine sunt acelea încărcate cu har, ce te fac să simţi cum pacea şi împăcarea sufletească te cuprind, iar  liniştea ţi se aşterne în suflet, facându-te mai bun.

Aidoma este şi locul acesta din Platoul Lădăuţilor, scăldat de pârâul cu acelaşi nume, unde fiinţează Mănăstirea cu Hramul Sf. Ioan Botezătorul. Poate aşa a vrut Bunul Dumnezeu şi a creat astfel de locuri predestinate Caselor sale, învrednicind pe unii din semenii noştri să le dăruiască, iar pe alţii să se îngrijească de construcţia şi de administrarea acestor lăcaşuri de închinăciune.

Istoria locului pe care s-a construit are pentru localnici o încărcătură aparte. Aici, la Groapa  Turcului se spune că ar fi trecut şi luptat cu turcii oşteni de-ai lui Mihai Viteazul. Aşadar, oameni buni, veniţi să vizitaţi locuri minunate, încărcate de istorie, pline de har”…

Întro dimineaţă de vară…

Am mai aflat de la vechiul nostru amic-edil că ideea înălţării mândrului loc de rugăciune şi pelerinaj de la Valea Mare a apărut cu ani în urma într-o dimineaţă de vară, când fraţii Gheorghe şi Nicolae Avram, care se aflau la coasă în zona Mezereu, au discutat prima dată despre necesitatea  construirii unei mănăstiri.

Ni se mai spune  că viitorul părinte arhimandrit Gheorghe  se născuse cu mai bine de o jumătate de veac în urmă în casa unor ţărani din  mica aşezare covăsneană…mare după nume,  vicisitudinele vieţii  marcându-i puternic  destinul.

După ce a  absolvit  liceul la Brasov şi s-a angajat într-o mare uzină, a fost încorporat la Vănătorii de munte. Numai că pe timpul stagiului militar s-a îmbolnăvit  atât de grav,  încât  medicii care îl tratau au ridicat la un moment neputincioşi din umeri şi  i-au dat puţine şanse de supravieţuire. Ei bine, în acele momente dramatice  soldatul Gheorghe Avram  a avut o viziune Divină dătătoare de speranţă. Şi în sine şi-a jurat că dacă scapă  în cele din urmă, va  urma neabătut Calea Domnului.

A învăţat cu smerenie tainele vieţii monahale

Ceea ce s-a şi întâmplat. Aşa că a plecat să se călugărească.  Mai întâi  a luat-o de jos ca un modest „frate”,  deprinzând cu smerenie   rând pe rând obiceiurile şi tainele vieţii monahale   la Mănăstirea  Cocoş din judeţul Tulcea. Gospodar din fire, harnic nevoie mare, tânărul Gheorghe  nu s-a dat în lături de la munca fizică reparând ce era stricat, construind ce trebuia, muncind efectiv în grădină, devenind un fel de factotum. Ţinând cont de aceste calităţi cu care l-a hărăzit Domnul, forul tutelar l-a  hirotonisit mai apoi ca  preot.

Treptatat, graţie destoiniciei şi harului său, dar şi ca urmare a calitătilor de bun  gospodar care l-au făcut celebru, părintele Avram a fost promovat  în septembrie 1991  drept stareţ  la  cunoscuta Mănăstire Dervent, din Arhiepiscopia Tomisului, situată în comuna Lipniţa, aflată la 123 km de Constanţa.

Şi aici a procedat cu acelaşi entuziasm.  Cu mult efort, împreună cu fraţii întru nevoire, a  reconstruit pas cu pas amintitul aşezământ ce fusese  distrus de comunişti, pentru că pe acele locuri călcase în urmă cu două milenii însuşi Sfântul Apostol Andrei.  Tot mai mulţi credincioşi treceau  pragul la Mănăstirii Dervent  spre a-şi alina o durere sufletească, să fie povăţuiţi de  tânărul slujitor al Domnului. Fire optimistă, săritoare, gata oricând să ajute, duhovnic, părintele arhimandrit Gheorghe a reuşit să păstorească o mulţime de enoriaşi, ducându-i-se treptat vestea. Ca atare,  veneau la el credincioşi din întreaga ţară,  ba chiar şi din Bulgaria şi Basarabia.

Cu gândul acasă

Numai că gândul îi zbura tot mai des spre  acasă, dorind  să ridice o mănăstire şi pe meleagurile natale, în inima Transilvaniei. Era un plan ambiţios, ce părea iniţial de domeniul fanteziei, ceva foarte greu de realizat. Dar fiind un  gen de om răzbătător, părintele Avram nu s-a dat bătut. Mai întâi a găsit terenul potrivit, ce a fost  oferit cu generozitate  de  un sătean de ispravă din zonă, Ioan I. Marin. În  anul 1994 părintele  Gheorghe Avram este primit de Vlădica Episcop „Ioan al Munţilor” (în prezent Mitropolit al Banatului) şi atunci are loc prima discuţie oficială despre  ridicarea noii Mănăstiri la Valea Mare.

Apoi, într-o zi cu semnificaţie specială pentru Istoria neamului românesc (pe 24 ianuarie) în anul 1995 îi prezintă Episcopului de Covasna şi Harghita, Ioan Selejan, macheta  viitoarei mănăstiri şi prima variantă de construcţie. Pentru ca în toamna aceluiaşi  an să se realizeze  deja măsurătorile topografice.

Urmează alte etape intermediare, iar în septembrie 1998 face un pas important, obţinând transferul din Dobrogea în localitatea unde a văzut lumina zilei. Cu mânecile suflecate şi cu dorinţa de a traduce  cât mai repede în fapt minunatu-i proiect, părintele  stareţ Avram  se instalează într-o… colibă păstorească  pe locul viitoarei mănăstiri, spre a coordona direct lucrările.  Imediat a început construirea primelor chilii şi a sălii de mese  ca organizare de şantier.

După multă zbatere,  sacrificii, efort, pe 24 iunie 2000  are loc momentul culminant, mult-aşteptat:  are loc Hramul Mănăstirii în prezenţa Episcopulului de Harghita şi Covasna, Ioan Selejan, a 25 de preoţi, a primarilor  Gheorghe Avram, din Valea Mare,  Gheorghe  Marin, din Barcani,  Contantin Filofie, din Sita Buzaului, şi a peste 1500 de credincioşi.

 Sacrificiu şi omagiu

Trebuie să spunem  că lucrarea în sine a însemnat sacrificiu de sine şi omagiu adus înaintaşilor. Da, întrucât  falnicul  lăcaş ridicat  acasă, la Valea Mare, a însemnat un efort material considerabil, plus  o dăruire  jertfelnică  din partea părintelui Gheorghe Avram. Dar şi a familiei sale, a ajutoarelor  în sutană, ca şi din partea consătenilor, credincioşilor şi sponsorilor din întreaga ţară, care au pus umărul la ridicarea acestui altar ortodox.

Dar  a însemnat, totodată, un omagiu adus Eroilor neamului, ce şi-au vărsat sângele  pe aceste meleaguri apărând pământul sfânt al Patriei lor. S-a dovedit de către  cercetătorii prin hrisoave că însăşi oştirea domnitorului Mihai Viteazul s-a războit pe aceste pământuri pentru Unirea celor trei ţări româneşti. De asemenea, bătrânii localităţii i-au spus părintelui că în zona Lădăuţiului  s-au aflat tranşeele ostaşilor români care au luptat în cel De-al Doilea Război Mondial pentru eliberarea Ardealului.

…Aşa s-a scris istoria, aşa a început o frumoasă tradiţie, ce continuă şi va dăinui peste timp.

Trudă încununată de succes

Aşadar, sâmbătă, 24 iunie 2017 va avea loc din nou tradiţionalul pelerinaj la Mănăstirea „Sf. Ioan Botezătorul”, situată în  apropierea  comunei Valea Mare. Fiind Hramul aşezământului religios, ca de fiecare dată se vor aduna numeroşi credincioşi  din  localitate,  judeţ, dar şi  mai de departe, ce an de an poposesesc aici  pentru închinăciune.

Este un  frumos lăcaş de reculegere  ridicat  cu multă osârdie după Revoluţie  de către  regretatul  părinte arhimandrit Gheorghe Avram, eroul acestor rânduri, cel ce  nu a precupeţit nici un efort pentru ca visul său să devină realitate.  Din păcate, destoinicul  stareţ ne-a părăsit în luna august din 2011, trecând mult prea curând la cele veşnice.

Truda sa  nu a fost însă  în zadar, iar cu numai un an înainte de deces, pe data de  24 iunie 2000, chiar de Sânziene, şi-a văzut visul împlinit: a reuşit să inugureze  amintitul lăcaş de rugă.  Numai că soarta nemiloasă a făcut ca stareţul Gheorghe Avram să se bucure  prea puţin de marea sa realizare spirituală.

Cuvinte de mulţumire

Peste două zile însă, ca şi în alte dăţi, numeroşii credincioşi care vor sosi  la Hramul Mănăstirii „Sf. Ioan Botezătorul”, din Valea Mare, îşi vor aminti cu pioşenie de el, aprinzând o lumânare şi rostind  cuvinte de mulţumire.

Într-adevăr, părintele arhimandrit Gheorghe  Avram a fost un om care „a sfinţit locul” acesta, reuşind  să înalţe în inima ţării una dintre cele mai frumoase Mănăstiri ortodoxe din Ardeal.

Să ne rugăm ca Domnul să-l odihnească în rândul drepţilor!

Horia C. Deliu

 

 

 

 

 

 

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail