Majoritatea liceelor din județ au organizat la sfârșitul săptămânii trecute, festivitățile cunoscute sub denumirea „Ultimul clopoțel”.

Potrivit informațiilor postate pe site-ul Inspectoratului Școlar Județean (ISJ) Covasna, www.isj.educv.ro, la Liceul „Mircea Eliade”, din Întorsura Buzăului, festivitatea s-a desfășurat joi, 25 mai.

Vineri, 26 mai, „Ultimul clopoțel” a fost organizat la Liceul Tehnologic „Constantin Brâncuşi” din Sfântu Gheorghe, la Liceul Tehnologic „Nicolae Bălcescu” din Întorsura Buzăului, la Liceul Teologic Reformat din Târgu Secuiesc, la Liceul Tehnologic „Apor Peter”, din Târgu Secuiesc și la Liceul „Nagy Mozes”  din Târgu Secuiesc,

Sâmbătă, 27 mai, festivități au avut loc la Liceul „Szekely Miko” – din Sfântu Gheorghe, Liceul Teologic Reformat din Sfântu Gheorghe, la Liceul Tehnologic „Baroti Szabo David” din Baraolt, la Liceul de Arte „Plugor Sandor”, la Liceul Tehnologic „Puskas Tivadar” din Sfântu Gheorghe și la Liceul „Korosi Csoma Sandor” din Covasna.

Redacția noastră a luat parte la festivitatea de la Liceul Tehnologic „Constantin Brâncuși”, ce a avut loc vineri dimineața.

Patru clase de absolvenți, La Liceul Tehnologic „Constantin Brâncuși”, în anul școlar 2016-2017

Liceul Tehnologic „Constantin Brâncuși” din Sfântu Gheorghe a avut în acest an școlar acesta un număr de 67 de absolvenți, cuprins în patru clase  – două de liceu și două de profesională.

Festivitatea „Ultimul Clopoțel” a fost organizată în curtea liceului, în prezența dascălilor, elevilor și rudelor și apropiaților acestora. La eveniment au luat parte și reprezentanți ai Inspectoratului Școlar Județean, ai Consiliului Local și ai Episcopiei  Covasnei și Harghitei.

Acordurile imnului „Gaudeamus Igitur” și sunetul clopoțelului au marcat deschiderea festivității. Elevii claselor terminale și-au făcut apariția rând, pe rând, trecând prin „tunelul” de flori cu care i-au întâmpinat colegii mai mici. Absolvenții, alături de diriginți, s-au așezat în careu și au ascultat imnul României, după care pr. dr. Sebastian Pârvu, consilier cultural în cadrul Episcopiei Covasnei și Harghitei a rostit o rugăciune și cuvinte de binecuvântare.

Prof. Marcela Ștefu, inspector școlar general adjunct în cadrul Inspectoratului Școlar Județean Covasna, s-a adresat, apoi, absolvenților:

„(…) 26 mai 2017  este ziua în care clopoțelul a sunat lung și insistent, încercând să vă facă să trăiți semnificația momentului. El anunță momentul absolvirii  a 12 ani de când parte a copilăriei și tinereții voastre a fost pusă sub oblăduirea profesorilor, dar vă amintește, în același timp, că ați devenit maturi și responsabili, că mâna protectoare a celor care v-au dăscălit cu nădejde va rămâne undeva departe de voi. Fiecare an școlar parcurs a constituit o treaptă spre noi realizări (…). David Charles Brink afirma că <<Un om de succes este acela care poate construi o fundație solidă cu cărămizile pe care alții le aruncă în el.>> . Prin urmare, absolvirea liceului reprezintă, pentru voi, dragi elevi, un sfârșit, dar și continuarea unui drum pe care fiecare îl va străbate mai ușor sau mai greu. Depinde de voi! Profesorii voștri v-au pus la dispoziție, pe parcursul anilor, talentul și dăruirea, v-au condus și v-au îndrumat pașii, au cultivat în sufletul vostru respectul față de sine și față de ceilalți, binele și frumosul, conservarea valorilor și înfruntarea provocărilor (…). Se încheie un capitol din viața voastră, vă  veți despărți de colegii și prietenii pe care îi veți vedea, după absolvire, din ce în ce mai rar. Cu sufletul inundat de emoții urmează să susțineți  un important examen al vieții: bacalaureatul. Veți închide poarta liceului și veți deschide ușa către viață. Vă doresc să aveți multe împliniri, să fiți mereu încrezători și să înfruntați cu mult curaj viitorul. (…) Vă doresc să vă modelați un caracter puternic, să vă propuneți țeluri înalte și, cel mai important, să luptați pentru atingerea lor (…). Să nu îi uitați pe cei care au pus o cărămidă la  temelia construirii voastre ca oameni – părinți și profesori – și să nu uitați nici școala, în care v-ați conturat personalitatea. Să aveți parte de liniște în suflet, de bucurie în casă, de sănătate, oriunde vă veți îndrepta pașii (…). Mult succes la examenele care vă așteaptă!”

Consilierul local și prof. Rodica Pârvan, a transmis apoi mesajul său către absolvenți „ (…)  Vă urez mult succes la examenele  care vă așteaptă și, după aceea, la marele examen al vieții”- a spus consilierul local Rodica Pârvan, după care  a dat citire mesajului primarului orașului Sfântu Gheorghe, Antal Arpad:

„Dragi elevi din clasele terminale, cu siguranță stați aici, ascultând nerăbdători cuvintele de suflet ale adulților mai pricepuți. Între timp, știu, vă zboară gândul la cei patru (…) ani petrecuți în această școală, și așteptați cu nerăbdare ce aduce viitorul misterios, de după bacalaureat. Nu trebuie să uitați, însă, că aceste etape le-am parcurs cu toții (…). La fel am avut și noi emoții la Bacalaureat. Ceea ce urmează după acesta, însă, este o mare provocare. Vă sfătuiesc să nu alegeți numai profesie, ci să alegeți și vocație; să folosiți fiecare calitate înnăscută, să profitați de ele, pentru că aceste haruri nu le-ați primit degeaba. Ceea ce este și mai important este să iubiți ceea ce faceți și să fiți curajoși în orice împrejurare cu care vă veți întâlni pe parcursul vieții. (…) Nu uitați că pământul natal, și, desigur, Sfântu Gheorghe, are nevoie de voi. Muncim în continuare să creăm condiții atrăgătoare pentru voi toți, indiferent de ce obiectiv vă alegeți, ca să vă reîntoarceți cu plăcere în căminele voastre din Sfântu Gheorghe (…)”.

Directorul liceului, prof. Carmen Tordai le-a transmis, apoi, absolvenților:

„Patru, respectiv trei ani i-am petrecut împreună în încercarea noastră de a vă transmite cunoștințe și a vă forma abilități, competențe profesionale necesare în integrarea voastră în societate sau pe piața muncii. Am reușit sau nu, timpul va lămuri acest aspect. Cert este că școala, prin cadrele didactice, echipa de management și personalul auxiliar și nedidactic s-au străduit din toate puterile, făcând uz de toate metodele didactice și pedagogice de care dispun să vă ofere posibilitatea de a învăța carte pentru a vă pregăti pentru învățământul universitar sau o meserie pentru a vă integra mai repede pe piața muncii. Părinții voștri au depus toate eforturile pentru a vă asigura condițiile materiale pentru a învăța. Sunteți generația care urmează după foarte multe generații ce au absolvit în această școală, sunteți generația după care vor urma multe alte generații. Sunteți o generație de tineri ai secolului XXI care este foarte receptivă la nou, la schimbare, dar și la comunicare și adaptare. Drumul vostru în viață de abia acum începe (…). Școala și-a făcut datoria de formator de destine și îndrăznesc a spune, de formare a viitorului societății umane. Prin voi, dragi elevi, pedagogii schițează cu dragoste și dăruire, viitorul societății umane. Voi nu sunteți ai noștri, voi sunteți ai viitorului nostru pe care-l clădim azi și acum, împreună. Să îndrăzniți în viață să vă realizați toate visurile, să fiți perseverenți în a depune toate eforturile pentru ca ele să devină realitate fiindcă numai de voi depinde acest lucru. Familia, școala, societatea, poate doar să vă sprijine, sfătuiască, ajute; voi trebuie să realizați, să puneți în practică ceea ce v-ați propus și vă doriți în viață. (…) Vă dorim succes și reușite la examenele care vă așteaptă, vă dorim sănătate și fericirea de a cunoaște împlinirea ca oameni din toate punctele de vedere și vă dorim ca, în clipele de bucurie sau tristețe ale vieții să vă aduceți aminte de cei care au încercat să picure în sufletele și mintea voastră, din lumina lumânării care arde în fiecare profesor, pentru a transmite tinerelor generații din averea culturală, spirituală și științifică  a umanității. Până la îndeplinirea acestor visuri, noi vă dorim să aveți succes la examenele care bat la ușă, și iar precizez că doar de voi depinde să reușiți la acestea.”

Directorul liceului a transmis un mesaj și părinților absolvenților:

„Copiii dumneavoastră sunt realizarea vieții dumneavoastră, așa cum rezultatele lor la învățătură sau reușita lor profesională viitoare reprezintă succesul școlii noastre  pe piața educațională. (…) Vă mulțumim că ați fost alături de școală în eforturile comune de a le oferi acestora toate atuurile pentru a porni în viață cu un bagaj de cunoștințe, abilități, competențe și deprinderi intelectuale și profesionale care să le asigure reușită și satisfacția omului împlinit și realizat. Trebuie să știți Liceul Tehnologic <<Constantin Brâncuși>> depune toate eforturile pentru a oferi un învățământ de calitate tuturor copiilor ce aleg să învețe în această școală.” – a spus prof. Carmen Tordai.

Aceasta a precizat că în anul școlar viitor, elevii absolvenți de clasa a VIII-a care doresc să învețe la Liceul „Constantin Brâncuși” „pot alege clasa a IX-a de liceu, filieră tehnologică, profil – servicii, domeniul pregătirii de bază: turism şi alimentaţie,calificarea tehnician în gastronomie, sau învățământul profesional de 3 ani, clasa a IX-a, domeniul pregătirii de bază: Comerţ, calificarea: Comerciant – vânzător și pe domeniul pregătirii de bază: turism şi alimentaţie, calificarea cofetar-patiser și ospătar (chelner) – vânzător în unităţi de alimentaţie.”

„Cei care au absolvit învățământul profesional de 3 ani pot urma cursurile serale la clasa a XI-a, calificarea Tehnician în turism, iar absolvenții de liceu, cu sau fără bacalaureat, se pot înscrie la clasa de postliceal, calificarea stilist.” – a transmis directorul Carmen Tordai.

Diriginții claselor terminale – prof. Ambrus Ilse, dirigintă a clasei a XII-a A ; prof. Lăcrămioara Apostu, de la clasa a XII-a B, prof. Claudia Mocanu, de la clasa  a XI C și prof. Anca Satârbașa, de la clasa a XI-a F, au prezentat au rezultate ale absolvenților și au înmânat premii.

Șef de promoție a fost desemnat elevul Adrian-Mădălin Coșcodar.

 

Ana Ciorici Costache

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail