Cadre didactice și reprezentanți ai unor instituții și organizații din țară, dar și din străinătate participă la conferința intitulată „Fii voluntar în comunitatea ta”. Evenimentul a fost deschis ieri, la Sfântu Gheorghe și se derulează până mâine, 13 mai.

Conferința se desfășoară în cadrul unui proiect finanțat de Consiliul Local Sfântu Gheorghe și derulat de educatoarele din județ, Inspectoratul Școlar Județean (ISJ) Covasna, Asociația Pedagogilor Români (APR) – Covasna,  Universitatea „Babeș – Bolyai” – Extensia din Sfântu Gheorghe și Institutul de Științe Psihologice ale Educației și de Formare (ISPEF -„Instituto di Scienze Psicologiche di Educazione e di Formazione”) din Roma, Italia.

Evenimentul reprezintă o continuare  a ,,Simpozionului de creativitate pedagogică” – organizat în județul Covasna anual, din 2008.

„Pentru învățământul preșcolar este un eveniment  deosebit, deoarece în 2017 celebrăm cel de-al 10-lea an în care se realizează proiectul doamnelor educatoare – <<Simpozionul de creativitate pedagogică>>. Am participat, de când sunt în Inspectorat la toate activitățile organizate cu acest prilej, sunt activități deosebite și anul trecut, la întâlnirea la care am luat parte, ne-am gândit: <<ce ar fi dacă am realiza o conferință internațională?>> și mă bucur că, iată, acel gând s-a realizat! S-a depus un efort deosebit din partea tuturor (…) și am reușit, într-un final, să punctăm, zic eu, județul Covasna și în special, Sfântu Gheorghe, astăzi și mâine, cu o activitate de rang internațional (…).” – a declarat Inspector Şcolar General Adjunct al ISJ Covasna, prof. Marcela Ștefu.

„Voluntariatul apropie oamenii și rupe frontierele”

Potrivit organizatorilor, conferința îşi propune să atragă atenţia asupra importanţei voluntariatului și inovării în dezvoltarea personală şi socială, și  să valorifice practicile de succes cu privire la activitățile educative de voluntariat La eveniment participă cadre didactice și reprezentanți ai unor instituții și entități din județ, din țară și din străinătate, cu lucrări pe această temă.

„Conferința își propune să atragă atenția asupra importanței acțiunilor de voluntariat, să ne educăm preșcolarii în spiritul civic, să îi învățăm să le pese de cei din jur, să știe că a fi voluntar este o mândrie în comunitate și valorile morale să fie pe primul loc; să le pese nu numai de ei, ci și de cei care au nevoie de ajutorul lor; să ne împărtășim activitatea atât în plan județean, cât și cu formatorii din țară, care ne-au sprijinit întotdeauna, și, și la nivel internațional. De aceea, astăzi, am invitat și au răspuns pozitiv invitației noastre oameni de suflet, spun eu, din Turcia, Italia, Ungaria și Republica Moldova. Sunt prezenți la acțiunile noastre (…). Acum, când am început să ne constituim lucrările pentru prezentare, am conștientizat câte tipuri de voluntariat sunt și ce înseamnă  să fii voluntar, pentru că nu chiar orice acțiune pe care o desfășurăm  în timpul liber este acțiune de voluntariat, ci doar cea care  este în folosul societății și al celor care au nevoie de ea.”- a declarat inspectorul şcolar pentru educaţie timpurie  și altenative educaţionale din cadrul Inspectoratului Școlar Județean (IȘJ) Covasna, Florica Nica.

Evenimentul a devenit de nivel internațional, la sugestia prof. univ.dr. Mariana Norel, de la Facultatea de Psihologie și Științele Educației, din cadrul Universității „Transilvania” din Brașov, a spus inspectorul şcolar Florica Nica. Potrivit acesteia, conferința are la bază deviza „Voluntariatul apropie oamenii și rupe frontierele” .

„Având în vedere că suntem la al 10-lea an de Simpozion de creativitate pedagogică, ne-am gândit, la sugestia doamnei prof. Mariana Norel, de la Universitatea <<Transilvania>> din Brașov, să marcăm cei zece ani, printr-o conferință internațională. Tema pe care noi am hotărât-o în Consiliul Consultativ și la ședința cu metodiștii a fost aceea de voluntariat, și atunci, am dat titlul de <<Fii voluntar în comunitatea ta.>> ”- a declarat insp. Florica Nica.

Despre colaborarea cu cadrele didactice din județul Covasna și despre implicarea în derularea conferinței internaționale „Fii voluntar în comunitatea ta”, prof. univ. dr. Mariana Norel, ne-a spus:

„De câțiva ani buni, Universitatea <<Transilvania>> din Brașov, împreună cu ISPEF Roma, Italia, organizează conferințe internaționale și naționale cu recunoaștere internațională, pentru educatoarele din țară. ISPEF Roma a avut un protocol de colaborare cu Ministerul Educației Naționale și pe baza acestui protocol, am putut colabora foarte bine. Anul trecut, am fost invitată la conferința educatoarelor din județul Covasna – cu care colaborez foarte bine, pentru că provin din județ, doar că acum lucrez la Brașov – și le-am propus, tocmai pentru că am văzut cât de bine au organizat, cât de serioase au fost prezentările dumnealor, să extindem această conferință la nivel internațional, lucru care s-a făcut foarte bine, mulțumită organizatorilor și spiritului foarte bun de echipă pe care îl au toate persoanele implicate în acest proiect, la nivelul județului, pe de-o parte, și la nivel național și internațional (…).”

Prezent la eveniment, președintele Institutului de Științe Psihologice și ale Educației din Roma, Italia – institut partener în organizare, Fausto Presutti, a declarat (conform traducerii prof. univ. dr. Mariana Norel), că a remarcat, în România, „un nivel de calitate educațională elevat”, și că două cărți care cuprind exemple de bună practică din județul Covasna, au fost publicate de ISPEF:

„Noi, cei din ISPEF, Institutul de la Roma, credem mult în educația pentru copii, care se desfășoară în România, educație de la 1 an, până la 6-7 ani.  Am văzut că se desfășoară în România exemple de bună practică, valabile nu doar la nivel național, ci și la nivel european și internațional. Este un nivel de calitate educațională elevat (…). Noi, ISPEF, am publicat două cărți care cuprind experiențe de bună practică făcute aici, în județul Covasna, una dintre ele a fost tradusă în limba engleză și poate fi procurată la nivel mondial. Intenția nu este să promovăm doar coordonatorii, managementul, inspectorii care lucrează în educația timpurie, ci vrem să valorizăm în primul rând educatoarele, pe care noi le numim <<eroii silențioși>> ai noii societății, care se implică foarte  mult în activitățile educaționale, creând astfel o legătură cu părinții. Părinții sunt cei de care sunt legați genetic copiii, și care creează o identitate pe teritoriul în care locuiesc, dar copiii au nevoie și de părinții culturali, adică, de educatori, care  creează o identitate românească și europeană pentru copii încă de când sunt foarte mici, creând o nouă societate  europeană, în care credem noi toți.”- a spus președintele ISPEF- Roma, Fausto Presutti.

Conferința a fost deschisă la Extensia de la Sfântu Gheorghe a Universității „Babeş – Bolyai” din Cluj-Napoca, participanții fiind întâmpinați de către gazdele îmbrăcate în costum popular și serviți cu cozonac, după care, preșcolarii de la Grădiniția cu Program Prelungit (GPP) „Csipike” din Sfântu Gheorghe, pregătiți de educatoarea Săndica Borchină, au prezentat un program de dansuri populare, iar micuții de la Grădinița cu Program Prelungit (GPP) „Pinocchio” din municipiu, îndrumați de cadrele didactice Ramona Crăcuț, Cornelia Dodan și Cătălina Sanda.

A urmat apoi sesiunea de comunicări științifice, după care programul a cuprins vizite la Catedrala Ortodoxă și la Muzeul Cinegetic din Sfântu Gheorghe, dar și vizita Planului Înclinat de la Covasna și plimbare cu mocănița.

Astăzi, prezentarea lucrărilor continuă, la Extensia de la Sfântu Gheorghe a Universității „Babeş – Bolyai” din Cluj-Napoca. La finalul sesiunii de comunicări se vor oferi diplome, după care vor fi efectuate vizite în unități de învățământ preșcolar din oraș și vor fi prezentate programe artistice de către grădinițe. Oaspeții vor fi invitați apoi la o seară românească, în cadrul căreia vor putea urmări și programul artistic prezentat de Ansamblul „Pădurenii” din Barcani, al cărei dirijoare este Cristina Deteșanu.

Mâine, a treia zi de conferință, se va merge la Întorsura Buzăului, în vizită la grădinițe.

Conferința este organizată și cu sprijinul a diverși parteneri și sponsori.

Ana Ciorici Costache

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail