La Târgu Secuiesc se va desfășura, începând de joi, 4 mai, și până în 11 mai, tabăra de pregătire a Lotului Național Lărgit de Informatică, la care participă peste 30 de elevi, premianți la etapa națională a olimpiadei de informatică.

Inspectorul Școlar General din cadrul Inspectoratului Școlar Județean (ISJ) Covasna, prof. Kiss Imre, a declarat că tabăra va avea loc, în premieră în județul nostru, fiind găzduită de Liceul „Gabor Aron” din Târgu Secuiesc.

„Este prima dată când județul Covasna organizează o astfel de tabără. De obicei, după finalizarea olimpiadelor naționale, în țară sunt organizate tabere de pregătire pentru lotul național. Practic, de aici vor fi selectați acei elevi care vor reprezenta România la fazele internaționale ale olimpiadelor pe discipline. Tabăra organizată pentru Lotul Național de Informatică (…) va avea loc la Târgu Secuiesc, gazda acestui eveniment fiind Liceul Tehnologic <<Gábor Áron>>, unde vor fi asigurate condițiile optime atât pentru cazare, cât și pentru pregătire. Elevii participanți sunt din toată țara, profesorii de specialitate, care îi pregătesc, vin, de asemenea, din diferite județe. Sperăm ca județul nostru să fie o gazdă pe măsură!” – a declarat ieri, pentru „Mesagerul de Covasna”, inspectorul școlar general al ISJ Covasna, prof. Kiss Imre.

Din Lotul Național Lărgit de Informatică fac parte elevii premianți la etapa națională a Olimpiadei de Informatică și mai exact, 20 de seniori (elevi din clasele IX-XII) și 12 juniori (elevi din clasele V-VIII), conform inspectorului de matematică – informatică – din cadrul ISJ Covasna, prof. Vass Csilla.

„Evenimentul se organizează în fiecare an, după finalizarea etapelor naționale de informatică, în urma cărora, după finalizarea unor baraje se stabilește cine face parte din  loturile lărgite ale României, care participă în prima tabără de pregătire, atât la seniori, cât și la juniori; seniori însemnând cei din clasele IX-XII, iar juniori, cei din clasele V-VIII. Tabăra este organizată pentru prima oară în județul nostru și ne bucurăm că se va desfășura la noi în județ. La seniori vor participa 20 de elevi, iar la juniori, 12, deci, în total 32. ” – a declarat prof. și insp. Vass Csilla.

Potrivit acesteia, în urma taberei se vor selecta elevii din categoria –„seniori”-  care vor participa la Olimpiada de Informatică a țărilor din Europa Centrală și la Olimpiada Balcanică de Informatică și elevii din categoria „juniori” – care vor reprezenta România la Olimpiada Balcanică de Informatică pentru juniori.

„Ulterior, va mai avea loc o tabără de pregătire, a lotului restrâns, iar cei care vor fi selectați pentru lotul restrâns vor participa la aceste olimpiade și concursuri internaționale.” – a declarat prof. și insp. Vass Csilla.

Potrivit acesteia și elevii covăsneni au avut rezultate frumoase la olimpiadele de informatică, însă ei nu fac parte din actualul lot național lărgit.

„Elevii județului Covasna au participat la etapa națională a olimpiadei de informatică, dar nu au ajuns să fie selectați în lotul național. În lotul național lărgit sunt în total 32 de elevi. Cele mai bune rezultate ale județului Covasna (la olimpiadele de informatică – n.r.) constau în obținerea unor medalii, fie de argint, fie de bronz, la etapa națională, și zic eu, este un rezultat frumos (…), ținând cont că noi nu avem un centru de excelență în județ, deci aceste rezultate sunt foarte bune pentru că sunt obținute în urma muncii elevilor și profesorilor la clasă și eventual, la pregătiri suplimentare cu profesorul clasei, deci nu avem un centru de excelență!”- a spus prof. Vass Csilla.

Programul cuprinde, pe lângă activitățile de pregătire, și trei excursii, dar și alte activități de recreere, la care vor participa elevii și cadrele didactice, au transmis reprezentanții ISJ Covasna.

„Noi ne-am pregătit, la nivelul județului, pentru a le oferi condiții cât mai bune, atât de cazare, cât și de pregătire și am pregătit, de asemenea, activități recreative (…), activități sportive. Astfel, vom organiza mici excursii la Covasna (…), la Băile Balvanyos, Lacul Sfânta Ana și Băile Tușnad, dar și la Cernat. Dorim și să le arătăm frumusețile județului! Mulțumim, pe această cale, partenerilor și sponsorilor care contribuie în derularea acestor activități!” – a declarat inspectorul de matematică – informatică.

Pe site-ul ISJ Covasna a fost creată o secțiune specială  – secțiunea „Tabără Lot Național de Informatică 2017”, care prin accesare, face trimitere către site-ul evenimentului.

Tabăra este organizată de Ministerul Educației Naționale și Inspectoratul Școlar Județean (ISJ) Covasna, în parteneriat cu Liceul „Gábor Áron” din Târgu Secuiesc, Primăria municipiului Târgu Secuiesc; Primăria orașului Covasna, Consiliul Județean Covasna; Asociația pentru Studii Alternative „Evita” din Târgu Secuiesc, sponsori fiind ECDL România, S.C. Bertis SRL; Nexxon SRL; New Fashion S.A; Zarah Moden SRL; S.C. SKAT KART SRL;  Jazz Bistro; Julius Meinl; S.C. Secuiana S.A; Asociația „Justinian Teculescu”.

Ana Ciorici Costache

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail