În cadrul unei conferințe de presă, coodonatorii programelor artistice ale Zilelor Sfântu Gheorghe au vorbit pe larg despre spectacolele și evenimentele în aer liber, la care vor putea lua parte vizitatorii, în cele trei zile sărbătoare.
Programe pentru copii, spectacole cu muzică, dans și voie bună, evenimente în Grădina Muzeului, târguri cu meșteșuguri tradiționale, dar și deja renumitul Festival muzical al persoanelor cu dizabilităţi, Outsider MusicFest – toate vor avea loc în acest sfârșit de săptămână, în cadrul celei de-a 26-a ediții a Zilelor Sfântu Gheorghe, eveniment ce va fi deschis în mod oficial vineri, cu „parada balaurului”.
Pálffy Tibor, inițiatorul paradei de Zilele Sfântu Gheorghe a declarat că anul acesta evenimentul comunitar se reîntoarce într-o cu totul altă formă: „Vrem să facem comunitatea din Sfântu Gheorghe mai puternică, pentru că viitorul unui oraș constă în puterea comunității. De aceea, ne-am gândit să aducem Zilele Sfântu Gheorghe mai aproape de locatari, de cetățenii orașului, ca să simtă într-adevăr că acest festival este despre, pentru și cu ei. Am trimis invitații mai multor asociații, organizații, Consiliului Elevilor din cadrul Colegiului Național Mihai Viteazul, școlilor, să ia parte la această paradă. Ideea principală este ca fiecare comunitate, fiecare grup și entitate să-și prezinte propriul <<Sfânt Gheorghe>>, care nu trebuie neapărat să fie un personaj, o persoană, ci poate să fie un simbol, un gest cu care să participe la această paradă. (…) Facem un tur până la magazinul Șugaș și înapoi, pe strada Petofi Sandor, ajungem înapoi în piața orașului. Speranțele mele sunt ca până atunci să fie gata și balaurul, să facem o întâlnire între balaur și cavalerii fiecărui grup care ia parte la paradă”.
Potrivit acestuia, parada va începe vineri, de la ora 19:00, pornirea făcându-se din fața clădirii Casei cu Arcade, iar participanții vor face un tur al centrului orașului, care va dura circa o oră. Organizatorii se speră ca la eveniment să ia parte câteva zeci de mii de persoane.
Programe ample și în „Grădina Muzeului”
Și în curtea Muzeul Național Secuiesc locuitorii orașului, și nu numai, vor avea parte de spectacole pe cinste, susțin organizatorii, care speră ca astfel numărul persoanelor care vizitează expozițiile din cadrul Muzeului să crească.
„Grădina Muzeului va funcționa și anul acesta. Schimbări esențiale nu sunt în structura programului, dar o schimbare benefică este faptul că am lărgit scena și putem să găzduim și formații cu mai mulți dansatori, spre exemplu. O altă noutate ar fi faptul că în Curtea Vinurilor vom avea, spre exemplu, povești pentru adulți, povești cu un iz popular, vom avea un micro-recital de chitară clasică, și Ansamblul StudioM din Sfântu Gheorghe, care va face jonglerii cu foc. Curtea vinurilor nu va fi doar un spațiu unde se va putea bea un vin bun, ci va fi și acompaniată de aceste mici recitaluri. Înainte de masă, cam în fiecare zi va avea loc o trecere în revistă a formațiilor de elevi, studenți, și amatori din localitate și din județ.”, a declarat coordonatorul programelor din Grădina Muzeului, Varga Mihály.
Acesta a mai precizat că în contextul aniversării a 500 de ani de la Reforma Protestantă pentru Occident a lui Martin Luther, în curtea Muzeului vor fi derulate o serie de programe speciale.
Printre programele pregătite în curtea Muzeului Național Secuiesc se numără spectacolele Ansamblelor școlilor Nicolae Colan, Szekely Miko, sau Varadi Jozsef, o prezentare a meșteșugurilor tradiționale, desfășurată de membrii unei asociații din Gheorgheni, județul Harghita, concertul Renaissance al familiei Filip din Sfântu Gheorghe, dar și concertul Jazz Sebastian Spanache Trio. Cele trei zile de programe din cadrul Curții Muzeului se vor încheia printr-un concert al artiștilor clujeni „Jazz Birds”, potrivit organizatorilor.
„Am dori ca oamenii să se simtă bine, credem că Curtea Muzeului este menită să găzduiască ritmuri mai lente, potrivite pentru mediul frumos și intim al muzeului.”, a declarat coordonatorul programelor, care a mai menționat că anul trecut, circa 5000 de vizitatori au luat parte la evenimentele derulate în Curtea Muzeului.
Cea de-a 6-a ediție a Festivalului pentru persoane cu dizabilități „Outsider MusicFest”
Opt trupe din ţară, dar şi din străinătate, formate din artiști – persoane cu dizabilităţi, vor concerta la sfârşitul acestei săptămâni în cadrul celei de-a VI-a ediţii a „Outsider MusicFest” organizat de Fundaţia Creştină Diakonia. Festivalul a fost iniţiat cu scopul de a ajuta la incluziunea socială a persoanelor cu dizabilităţi, dar și de a descoperi şi de a promova talente din rândul acestora.
Potrivit președintelui fundației, Makkai Peter, evenimentul, care este unic în România, a fost inclus în programul oficial al Zilelor orașului, iar spectacolele se vor desfășura pe mai multe scene din municipiu, fapt ce ar reprezenta un pas extrem de important în incluziunea socială a persoanelor cu dizabilități, care vor avea ocazia să concerteze în fața a câtorva sute de spectatori.
„Zilele oraşului sunt ale întregii comunităţi, iar din comunitate fac parte şi persoane cu dizabilităţi, care, iată, participă activ, nu doar ca spectatori, ci şi ca interpreţi. (…) Vom vedea că muzica lor nu are dizabilităţi (…) şi aş putea spune că acest festival <<Ousider Music>> a devenit <<Inside MusicFest>>. (…) Persoanele cu dizabilităţi nu trebuie marginalizate, (…) ele pot fi valori în muzică, în arte plastice şi în multe alte domenii”, a declarat Makkai Peter.
Conform programului, pe durata celor trei zile ale festivalului, pe scene vor urca formaţii atțt din țară, cât și din Olanda, Ungaria şi republica Moldova.
Meșteșuguri tradiționale, pe străzile din municipiu
Târgul meșteșugarilor, care anul acesta a fost mutat în inima orașului, va fi deschis vineri, 28 aprilie, începând cu ora 12:00, printr-un eveniment festiv care va avea loc la Pavilionul din Parcul Elisabeta al muncipiului. Conform organizatorilor, invitatul special al acestui moment este Asociația „Fanfara Kovacs Andras”, care va susține un spectacol inedit.
Școala de Cavaleri – un oraș al copiilor
Nici cei mici nu au fost uitați. Timp de trei zile, copiii cu vârste cuprinse între 4 și 13 ani vor putea lua parte la jocuri, probe de îndemânare, perseverență și curaj, și vor avea ocazia să își testeze cunoștințele pentru „uciderea unui dragon”. Programul „Școala de Cavaleri” se va desfășura în Parcul Elisabeta din municipiu, cu sprijinul a opt asociații.
Ioana Ardeleanu