Conducerea Inspectoratului Şcolar Judeţean (IŞJ) Covasna consideră că măsura restructurării Liceului Tehnologic „Kos Karoly” din Sfântu Gheorghe prin comasarea cu un alt liceu tehnologic din municipiu, luată de Consiliul Local, este justificată în contextul scăderii accentuate a populaţiei şcolare. 

Inspectorul şcolar general Kiss Imre a declarat ieri, în plenul şedinţei Consiliului Judeţean unde a fost abordat acest subiect, că în anul 2002 în această şcoală învăţau 960 de elevi, iar de atunci numărul lor s-a diminuat constant, ajungând în prezent la 384. 

El a mai spus că a condus această şcoală timp de 18 ani şi poate certifica faptul că, în condiţiile actuale, costurile privind întreţinerea clădirii sunt foarte mari, fiind vorba despre o unitate de învăţământ cu o suprafaţă foarte mare, în jur de aproape 12.000 de metri pătraţi. 

Studiul pe baza căruia Consiliul Local Sfântu Gheorghe a luat decizia comasării celor două licee a fost făcut de o echipă de experţi, condusă de fostul inspector şcolar general Keresztely Irma, care a ieşit la pensie. 

Ea a declarat în cadrul şedinţei Consiliului Judeţean că studiul a scos în evidenţă faptul că reţeaua şcolară din municipiul Sfântu Gheorghe este supradimensionată în raport cu populaţia şcolară, prin urmare corpul de experţi a făcut mai multe propuneri pentru eficientizarea ei. 

„Studiul a demonstrat că în ultimii cinci ani populaţia şcolară a scăzut în municipiul Sfântu Gheorghe cu 941 de elevi, ceea ce coincide, teoretic, cu dispariţia unei şcoli (…) La sfârşitul studiului, experţii au recomandat patru soluţii, dar decizia a aparţinut Consiliului Local”, a spus Keresztely Irma. 

Precizările au fost făcute în urma interpelării făcute de reprezentanţii fracţiunii Partidului Popular Maghiar din Transilvania din cadrul Consiliului Judeţean, care se opun acestei măsuri. 

Directorul Liceului „Kos Karoly”, Koman Laszlo a declarat pentru AGERPRES că pe data de 31 ianuarie va fi organizat un miting de protest împotriva hotărârii Consiliului Local, adoptată miercuri, de a comasa această instituţie cu Liceul Tehnologic „Puskas Tivadar”, miting la care vor participa atât cadrele didactice, cât şi elevii şi părinţii acestora. 

Koman Laszlo a menţionat că liceul a fost înfiinţat în anul 1948, deci are o istorie îndelungată, şi că nu exclude posibilitatea de a ataca în contencios administrativ hotărârea Consiliului Local. 

Intenţia autorităţilor locale este ca în clădirea Liceului „Kos Karoly” să înfiinţeze o nouă şcoală elementară, în care să înveţe elevii din ciclul preşcolar şi primar de la liceele „Miko” şi „Mikes Kelemen”, care sunt foarte aglomerate în prezent.

Oana Mălina Negrea/AGERPRES

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail