26Legea privind reorganizarea Direcţiilor pentru Agricultură vine cu o serie de modificări în bine pentru fermieri. Potrivit conducerii Direcției județene pentru Agricultură Covasna, aceștia vor avea, printre altele, posibilitatea de a participa la cursuri de formare organizate de instituție.

În cadrul întâlnirii Asociațiilor județene a Crescătorilor de Bovine ce a avut loc vineri, 20 ianuarie (a.c.), la Sita Buzăului, directorul  Direcției Agricole Covasna, Konczei Csaba, a declarat că pe lângă introducerea Camerelor Agricole în organigrama instituției, începând cu data de 30 decembrie 2016, această reorganizare vine în sprijinul fermierilor cu servicii de consultanță, dar și cu posibilitatea ca aceștia să participe la cursuri de calificare acreditate, organizate de către Direcția Agricolă, prin care să fie instruiți în ceea ce privește depunerea proiectelor.

„Prin această reorganizare noi ne asigurăm că putem să venim cu o consultanță reală în sprijinul fermierilor, deci informația va ajunge mult mai repede la aceștia. (…) Prin această reorganizare am primit posibilitatea, ca și instituție, să organizăm cursuri de formare pentru adulți – cursuri necesare depunerii proiectelor.”, a declarat directorul Direcțiai Agricole Covasna, Konczei Csaba.

Potrivit acestuia, cursurile vor avea o durată de 720 de ore, vor fi acreditate, și vor putea fi organizate pentru mai multe sectoare, singura condiție fiind ca numărul cursanților înscriși să fie de minim 18.

***

Clase liceale de specialitate în domeniul agriculturii, pentru creșterea forței de muncă

Konczei Csaba a mai precizat că lipsa specialiștilor, dar și a muncitorilor necalificați în domeniul agriculturii este o problemă reală, care însă și-ar putea găsi rezolvarea prin înființarea unor clase liceale de specialitate.

„ Nu avem specialiști de nivel mediu, dar nici muncitori necalificați, în ramură. În acest sens, cel puțin privind forța calificată de nivel mediu, am avut o discuție la Înspectoratul Școlar Județean unde am încercat și am propus să înființăm mai multe clase liceale de specialitate în Întorsura Buzăului, la Târgu Secuiesc și la Sfântu Gheorghe, care să ofere o formare profesională în domeniul agriculturii. Avem mare nevoie de acești tineri, și nu numai de tineri, cu pregătire de nivel mediu în domeniul nostru. Sper că problematica lipsei forței de muncă din agricultură să se rezolve, încetul cu încetul, nu de la o zi la alta.”, a declarat Konczei Csaba.

Ioana Ardeleanu

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail