…„Ar fi meritat un Nobel pentru literatură, dar acest premiu nu se acordă postum”, afirma acad. Eugen Simion, fostul preşedinte al Academiei Române, care a militat şi a reuşit cu sprijinul înaltului for, ca ziua de 15 ianuarie când omagiem naşterea marelui nostru poet Mihai Eminescu să fie legiferată drept Zi a Culturii Naţionale.

  
   Parlamentul României a aprobat această Lege în anul  2010, iar în expunerea de motive  se arăta: „Ziua Culturii Naționale va fi o zi în care nu numai celebrăm un mare creator, dar va reprezanta și o  reflecție asupra culturii române, în genere, şi a proiectelor culturale de interes naţional”.

 

       „Cel mai mare poet pe care l-a ivit pământul românesc”

 

    Aşa l-a apreciat pe Mihai Eminescu strălucitul istoric şi critic literar, George Călinescu, apreciere rămasă de referinţă.  

   „Eminescu a fost o personalitate copleşitoare, care i-a impresionat pe contemporani prin inteligenţă, memorie, curiozitate intelectuală, cultura de nivel european, bogăţia şi farmecul limbajului. Din acest motiv putem spune că fără Eminescu am fi mai altfel şi mai săraci”, spunea pe drept cuvânt şi cărturarul Tudor Vianu.

      Genialul creator a scris nu doar versuri, cum cred unii semeni mai puţin şcoliţi, ci şi proză, a efectuat traduceri, prelucrări şi adaptări,  a avut proiecte dramatice, a creionat chiar şi o schiţă a  gra­maticii sanscrite, un dicţionar de rime. Toate acestea compun o operă vastă şi originală, lirică, nihilistă, eroică, fantastică, cosmogonică, didactică şi polemică care arată o minte iscoditoare, o bună educaţie filosofică şi o voinţă uriaşă de a stăpâni multe domenii.

    Întreaga sa operă a fost influenţată de marile sisteme filosofice ale epocii sale, dar şi de filosofia antică, de la Heraclit la Platon, de sistemele de gândire ale romantismului, de teoriile lui Arthur Schopenhauer, Immanuel Kant sau Hegel şi chiar de filosofia buddhistă, spun exegeţii.

    

Cu mâine zilele-ţi adaogi”…

 

    Miercuri, 11 ianuarie 2017, de la ora 17.00, la Muzeul „Casa Mureşenilor” din Braşov  se reia interesanta manifestare artistică  intitulată  „Recitalul de la ora 5”. Pentru că se apropie data de 15 ianuarie – Ziua Poetului nostru naţional – întreg programul îi este dedicat, fiind  intitulat semnificativ: Dor de Eminescu.

    Să rememorăm  cu acest prilej câteva dintre versurile sale devenite emblematice pentru sentimental deeternitate: „Cu mâine zilele-ţi adaogi/Cu ieri viaţa ta o scazi/ Şi  ai cu toate astea-n faţă/ De-a pururi ziua cea de azi// Când unul trece, altul vine/ În astă lume a-l urma/ Precum când Soarele apune/  El şi răsare undeva// Se pare cum că alte valuri/ Cobor mereu pe-acelaşi  vad / Se pare cum că-i altă toamnă/ Ci-n veci aceleaşi frunze cad” (…)

 Se  reia „Recitalul de la ora 5”

    Recitalul va fi susţinut  de trei  artişti cunoscuţi ai Operei braşovene. Anume   soprana Maria Petcu-Catrina, o valoroasă interpretă  de arii din opere şi operete, dar şi de lieduri, muzică sacră, prelucrări de folclor în manieră clasică şi mai nou…romanţe. Îşi  dă, de asemenea, concursul la reuşita manifestării distinsa actriţă Nora Vlad, care va recita stihuri din creaţia nemuritoare a Poetului Nepereche. După cum se ştie,  Nora Vlad  nu  doar rosteşte cu har poeme celebre, dar şi scrie la rându-i versuri încărcate de sensibilitate. Le va acompania  cu discreţia şi măsura ce au impus-o în atenţia publicului meloman, pianista Simona Patriche.

În program figurează lucrări din creația compozitorilor români Gheorghe Dima, Nicolae Bretan, George Stephănescu, Felicia Donceanu, Iacob Mureşianu, pe versurile poetului omagiat. De asemenea, va fi prezentată minunata  piesă „Eminescu”  compusă de regretatul  muzician basarabean  Ion Aldea-Teodorovici, pe versurile marelui poet de peste Prut, maestrul Grigore Vieru, plecat şi el dintre noi mult prea repede.

   Evenimentul muzical reprezintă un omagiu adus marelui poet român, în preajma zilei sale de naștere, 15 ianuarie, şi deschide suita manifestărilor similare ce vor avea loc  de acum înainte în fiecare zi de miercuri la „Casa Mureşenilor”.

Preţul  biletelor este de cinci lei pentru adulți, trei lei – pensionari şi  doi lei pentru  elevi / studenți  şi se pot procura înainte de începerea spectacolului la sediul Muzeului aflat în Piața Sfatului nr. 25 din Braşov.

 

O pioasă rememorare

 

Fac o mică parantează  de culoare, pentru a spune că i-am cunoscut pe amândoi creatorii basarabeni pomeniţi mai sus cu prilejul unor festivaluri de anvergură din ţara noastră. Am rămas profund  impresionat  de convingerile lor  patriotice, de respectul  ce-l nutreau pentru valorile perene ale culturii române. Domniilor lor m-au tratat de fiecare dată  cu multă prietenie, de aceea îi evoc cu dragoste şi respect.

În pofida uriaşei lor popularităţii de care s-au  bucurat mereu în Republica Moldova natală, iar după Revoluţie şi în ţara noastră, atât poetul Grigore Vieru, cât şi cantautorul  Ion Aldea-Teodorovici, s-au manifestat de fiecare dată în faţa publicului, a  cititorilor, ascultătorilor, a numeroşilor…fani (ca să folosim o expresie încetăţenită)   cu  modestie nemimată, cu  mult bun simţ. Însuşiri pe care le întâlnim tot mai rar în ziua de astăzi la unele persoane publice, aşa- zise „vedete”.

   

Întâlnire de suflet la „Casă a Mureşenilor”

 

Pentru cititorii care nu cunosc  anumite date despre locul unde are loc spectacolul, să precizăm că  acest important obiectiv cultural din municipiul de sub Tâmpa, anume „Casa Mureşenilor”, se află în centrul…centrului, chiar în Piaţa Sfatului. A luat fiinţă  în anul 1968, ca urmare a donaţiei făcute comunităţii locale  de către  urmaşii amintitei  familii.  Ei puneau astfel în operă testamentul cultural al acad. Iacob Mureşianu, proprietar şi redactor  al “Gazetei Transilvaniei” între anii 1850-1877.  Dar şi a lui Andrei Mureşanu, autor al versurilor Imnului Naţional al României, oferind statului spaţiul necesar organizării  unui interesant muzeu. Instituţia  devenită cunoscută  între timp conţine  o  valoroasă colecţie de mobilier, pictură, sculptură şi mai ales o arhivă de o inestimabilă, numărând peste 25.000 de documente.

Muzeul este consacrat memoriei mai multor membri ai acestei familii cu mari merite în viaţa culturală şi politică a vremii lor, fiind astăzi o institutie autonomă şi un centru al memorialisticii braşovene şi naţionale.

Arhiva Mureșenilor este unul  dintre cele mai bogate şi importante depozite de de acte şi  documente de familie. Conducând timp de mai bine de o jumătate de secol „Gazeta Transilvaniei”, cărturarii  Mureşeni au corespondat cu toți fruntașii politici ai vremii lor, atât din Ardeal, cât şi din celelalte provincii locuite de români. Pe lângă corespondența politică se găsesc  numeroase manuscrise de valoare. Atrag  atenția, în special, documentele  legate de istoria Imnului Național „Deşteaptă-te, Române”,  versurile fiind aşa cum se ştie creația nemuritorului Andrei Mureşanu.

Poezie şi muzică

 

Aşadar, astăzi, 11 ianuarie a.c., de la ora 17.00, sunteţi invitaţi, dragi iubitori de frumos,  la Muzeul „Casa Mureşenilor” din Braşov  la o după-amiază extraordinară de poezie şi muzică  în amintirea  lui  Eminescu.

…Ce dor ne este tuturor, nu-i aşa?, de „bădia Mihai”!

                                                                                            Horia C. Deliu

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail