În scopul prevenirii apariției toxiinfecțiilor alimentare în perioada sărbătorilor de iarnă,  Direcția Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Covasna a luat măsuri de intensificare a verificării modului în care se produc, depozitează, transportă și valorifică produsele alimentare de origine animală respectiv non-animală.

Activităţile de control specifice perioadei se derulează în cadrul acţiunii naţionale ,,Sărbători de Iarnă în Siguranţă !”, care urmăreşte menţinerea siguranţei alimentelor.

Potrivit directorului DSVSA Covasna, dr. Siko-Barabasi Sandor, de la începutul campaniei și până în prezent au fost efectuate  peste 170 de controale  în unitățile de producere și prelucrare a alimentelor de origine animală (carne și produse din carne, lapte și produse, ouă) și non-animală (brutării, laboratoare de cofetărie, unități de îmbuteliere și ambalare a apei minerale, muștar, kechup etc.), în piețele agroalimentare, unitățile de comercializare a produselor alimentare (carmangerii, măcelării, magazine alimentare, supermarketuri, hypermarketuri etc.), precum și din unitățile de alimentație publică, de tipul restaurantelor, cantinelor, bufetelor etc.

Principalele deficiențe constatate au fost: depozitare și manipulare necorespunzătoare; manipularea produselor îngreunata din cauza aglomeratiei și a stocului, neavând spațiu suficient de depozitare; lipsa igienei în spațiile de prelucrare sau comercializare; lipsa trasabilității produselor; produse neetichetate cu origine necunoscută; produse cu termen de valabilitate expirată; carne de bovină și porcină în unități de prelucrare fără acte și fără origine cunoscută; lipsa asigurării temperaturii de păstrare a alimantelor indicate de producător; produse alterate etc.     

Pentru deficiențele constatate au fost aplicate un număr de 13 sancțiuni contravenționale în valoare totală de  31.400 lei. Au primit avertisment scris și termene de remediere  8 unități.  S-au confiscat peste 250 kg produse alimantare, s-a suspendat autorizația de funcționare a unei unități, iar la una aceasta a fost retrasă definitiv.            

Aceste controale vor continua și în perioada următoare având ca scop protejarea sănătății consumatorilor.

   La nivelul DSVSA Covasna există un serviciu de permanență. Inspectorii pot fi sesizati de nereguli în domeniul siguranței alimentelor la numerele de telefon 0267.351.712 , fax 0267.312.315 și e-mail : [email protected].

În continuare sacrificarea porcilor pentru consum public se realizează numai în abatoare autorizate, unde se realizează obligatoriu şi examenul trichineloscopic, carnea rezultată fiind marcată în conformitate cu prevederile legislaţiei sanitare veterinare în vigoare.

Sacrificarea porcilor în gospodăriile populaţiei se realizează numai pentru consum familial, examenul trichineloscopic în aceste cazuri fiind efectuat, în mod obligatoriu, prin grija proprietarilor de animale, la nivelul circumscripțiilor sanitare veterinare urbane și rurale.

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail